Pirmoji sloga ir nosies užgulimas kūdikiams. Kaip? Kas? Kur? Kada?

Vaikams ir kūdikiams sloga yra rimtas negalavimas, nes mažieji dar nesugeba patys išsipūsti nosies. Negalėdamas laisvai kvėpuoti mažylis ne tik suirzta, tampa neramus, prastai miega, tačiau ir sunkiau ryja pienuką ar maistelį. Apskritai, naujagimiai dar nemoka kvėpuoti pro burną, todėl pasirūpinti užgulta nosimi yra svarbu.



Pirmosios naujagimio dienos ir nosies užgulimas.
Šviežiems kūdikiams nosies išskyros yra visiškai normalus dalykas, ir tai visiškai nėra sloga. Kūdikis gali kvėpuoti švokšdamas, tarsi sloguodamas, ir toks nosies užgulimas gali tęstis iki pusės metukų. Naujagimių nosies landa yra labai siaura, todėl greitai užsikemša. Nosies gleivinę gali greitai suerzinti ir alergenai: tabako dūmai, dulkės, sausas patalpų oras. Tad tai, ką manote esant sloga - nėra sloga, o natūralus nosies gleivinės valymasis. Visgi, pagalbos mažyliui čia reikia ir būtina išvalyti nosytę su specialiomis priemonėmis.

Nuo ko atsiranda sloga?
Slogos atsiradimo priežasčių labai daug: pirmiausia tai jau viršuje minėti alergenai - dūmai, sausas oras, žiedadulkės, dulkės. Taip pat ir peršalimas, o dažniausiai - virusinės infekcijos, kuria vos persirgus mažylis gali užsikrėsti kita. Virusų sukelta sloga pirmosiomis dienomis pasireiškia nosies užburkimu ir bespalvėmis išskyromis, vėliau jos tirštėja ir tampa gelsvos ar žalsvos spalvos. Tokią slogą dažniausiai lydi kosulys, pakilusi kūno temperatūra. Negydoma sloga gali komplikuotis į rimtesnes problemas - bronchitą, sinusitą, iššaukti ausų uždegimą.

Pirmoji pagalba - nosies valymas
Pirmoji pagalba tik suslogavusiam mažyliui yra nosies valymas.
  • Svarbu pirmiausia padrėkinti nosies ertmę, tam gali tikti kad ir paprastas virintas vandenukas. Pirmąsias gyvenimo dienas savo mažyliui naudojau būtent tokį vandenuką. Žinoma, geriau tiks kūdikiams specializuotas jūros vanduo, tačiau nepamirškite jį pirkti lašinamą, o ne purškiamą. Apskritai, iki 6 mėnesių amžiaus mūsų vaistinės negali pasiūlyti jokios veiksmingos priemonės naujagimiams. Aš įsigijau Humer izotoninį jūros vandens tirpalą, tinkamą ir kūdikiams, kurio ampulių galite nusipirkti atskirai, kad ir vieną (kiekviena ampulė po 5 ml).

Tokį jūros vandenuką pirmiausia pašildykite iki kūno temparatūros, paprasčiausiai palaikydami rankose. Tuomet įlašinkite į kūdikio nosies landą po lašelį. Lašinant kūdikis turi gulėti ant šono, vyresniems vaikams lašinant pakreipkite galvą į šoną. Jūros vanduo turi mineralų ir elementų; jis švelniai valo nosies gleivinę ir svarbiausia tinka naudoti ilgą laiką, nes prie jo nepriprantama. Nors jį naudoti galima ne dažiau, nei  5 kartus per parą.
  • Sudrėkinta nosies gleivinė yra paruošta išvalyti: skystas gleives galima išsiurbti specialiu nosies siurbtuku, ir tik esant reikalui pavalyti kūdikiams skirtais krapštukais. Tačiau dauguma gydytojų valyti krapštukais nerekomenduoja, nes valydami galime pažeisti jautrią kūdikio nosies gleivinę.
  • Išvalius nosies landas, aplink nosytę, paraudusią odą patepkite kūdikiams saugiu, riebiu kremu ar aliejumi, kad oda aplink nosį netaptų jautri ir nesudirgtų.
Paaugusiems vaikams galima uždengti vieną šnervę ir prašyti pūsti paties, na o likučius atsargiai išvalyti.

Prevencinės priemonės nuo slogos ir nosies užgulimo.
  1. Optimalus kambario oras. Svarbu, kad kambario oras nebūtų per vėsus ir ne per sausas. Kambarius būtina kasdien vėdinti ir nuolat drėkinti orą. Suslogavus mažyliui temperatūra turėtų būti laipsniu ar dviem mažesnė nei įprastai. Kambario oro drėkinimui skirti specialūs drėkintuvai, bet puikiai tiks ir indas su vandeniu prie radiatoriaus ar šlapia paklodė/ rankšluostis, užmestas ant radiatoriaus.
  2. Šildom kojas. Nors sloga atrodo neturi nieko bendro su kojomis, tačiau būtent visos ligos prasideda nuo šaltų kojyčių. Vilnoninės kojinaitės ant nuogų kojų yra geriausias būdas ne tik pėdų kraujotakai aktyvinti, tačiau ir padės greičiau įveikti slogą. Paaugusiam mažyliui galima daryti ir šiltas vandens voneles kojoms prieš naktį.
  3. Protingai rengiame. Nepamirškite, kokiu sezonu keliaujate su mažyliu į lauką  ir kokia temperatūra vyrauja pas jus namuose. Visuomet protingai aprenkite kūdikį: jis neturi nei sušalti, nei pernelyg sušilti. Vežiojant lauke saugokite nuo tiesioginio vėjo ir skersvėjų.
  4. Daugiau skysčių. Net ir mažiems, žindomiems kūdikiams slogos metu reikia daugiau skysčių, todėl dažniau maitinkite mažylį pienu, o jei jis jau paaugęs, pasiūlykite vandenuko ar arbatos. Skysčius geriau siūlyti po nedaug, bet dažnai.
  5. Vengti kontakto su sergančiais. Kad neužkrėstumėte vaikų ir kūdikių itin svarbu patiems vegti kontakto su sloguojančiais ir sergančiais asmenimis. 
Pilno dydžio Humer pakuotė. Nuotrauka iš ČIA

P.S. Humer nosies tirpalo galima įsigyti Camelia vaistinėse. 18 vnt. ampulių, po 5 ml kainuoja 6,59 EUR. Kokia pavienių ampulių kaina negaliu pasakyti.




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė jums linki nesirgti ir likti sveikiems

Komentarai