Donatas Kantakevičius "Vyrai. Tavo vyriška galia - vyrų protėvių šaknyse."

Aš nežinau, kodėl mano rankose atsidūrė būtent šita knyga? Galbūt viena iš priežasčių galėjo būti tiesiog smalsumas - turime labai daug knygų apie saviugdą, tikrai daug apie moteriškumą, asmeninį tobulėjimą ir labai didelė jų dalis orientuota į moteris, moterų problemas, veiklas, gyvenimą... ką tik nori, o va apie vyrus ir/ ar vyrams skirtų knygų labai mažai, o gal ir iš viso vos kelios? Į mano akis pakliuvo būtent šita, tad didžiąja dalimi vedama smalsumo, norėjau paskaityti, pažiūrėti, ką vyrai kalba apie šiuolaikinio vyro problemas ir kur visgi ta orientacija nukreipta, kokie siūlomi sprendimai. 

"Tikras vyras - kur kas daugiau nei apibrėžimas, sąvoka ar tikimybių teorija. Tai mįslė, likusi praeityje <...> Vyras yra išnykusi legenda."
Citata p.14


Anotacija. Donatas Kantakevičius pradėjo vyriškumo skatinimo judėjimą Lietuvoje, suorganizavo daugiausia vyrų stovyklų gimtinėje ir užsienyje (Norvegijoje, Alpėse, Anglijoje, Škotijoje, Himalajuose, Tailande, Indonezijoje, Peru ir kitur).
Vyriškumo treneris ir keliautojas teigia, kad, jei vyrai žinotų, kiek jėgos, galios, stiprybės slypi  jų protėvių šaknyse, jie įgytų absoliutų pasitikėjimą ir prisiimtų visišką atsakomybę už savo gyvenimą bei perduotų išmintį ateities kartoms.
 Ši knyga yra vyriškos galios perdavimas, transformuojantis vyro mąstymą, suvokimą apie save. Knyga paremta asmenine, vyrų ir berniukų stovyklų, kelionių patirtimi. Tai galingas vyriškos energijos užtaisas, kuriuo autorius dalijasi su visais vyrais ir moterimis, norinčiomis pažinti vyrų pasaulį.


Imdama knygą į rankas aš nežinojau, kas yra knygos autorius, ką jis daro gyvenime, nesekiau (ir vis dar neseku) jokiuose socialiniuose tinkluose, nors eigoje tikrai pasižiūrėjau kelis filmuotus autoriaus video, kaip sakoma pilnam vaizdui susidaryti. Tikriausiai dar prieš kalbant apie knygą reiktų paminėti, kad knygos autorius labai daug dėmesio skiria vyrų mokymams, kaip juos vadina autorius vyrų stovykloms, daug filmuoja, kviečiasi svečius ir transliuoja pokalbius su kitų vyrų požiūriu ir patarimais. Jei trumpai - skleidžia vyriškumo idėją, tad papildymui ar tai autoriaus mokymų pagrindui atsirado knyga, kuriuoje D. Kantakevičius sudėliojo visas mintis, idėjas ir patarimus, pasvarstymus, pamąstymus. 

Knyga gana trumpa, suskirstyta skyriais su įdomiais, užkabinančiais pavadinimais, tad pirmas įspūdis pamenu, buvo labai geras. Ir visgi šią knygą skaičiau be proto ilgai - beveik visą vasarą, ilgiau nei norėčiau jai skirti laiko. Tiesa ta, kad autoriaus rašymo stilius man pasirodė sudėtingas ir visai ne mano skonio. Autorius labai dažnai kartoja tą pačią mintį ne tik knygos eigoje, bet ir tame pačiame skyriuje: apsuka ratą ir kelis kartus, tame pačiame skyriuje pakartoja lygiai tą pačią idėją. Dėstydamas vieno ar kito skyriaus eigoje užduoda klausimą ir kai jau tikiesi sužinoti rašytojo požiūrį ar tai per ilgus mokymosi metus (kaip teigia knygos autorius) sukauptas žinias ar patirtį, Donatas Kantakevičius nei iš šio, nei iš to pasiūlo skaitytojui atsakymą surasti pačiam! Susidarė įspūdis, kad to atsakymo ir nėra, tad kam klausti ar versti ieškoti atsakymo, kurio nėra ir vargu ar gali būti - tarkim  kad ir į klausimą - kas yra vyras? Tikriausiai kiekvienam šis atsakymas skirtingas, tačiau... jei jau rašai knygą, gal vertėtų atsakyti į tuos iškeltus klausimus arba jų iš viso knygoje neeskaluoti? Užtat ko jau ko, bet nepamirštama vis paraginti atsakymų ieškoti vyrų kompanijose, o dar geriau - atvykti į p.Donato organizuojamas vyrų stovyklas. Reklamytė kaip sakoma pati nepasireklamuos. Gerai, galbūt tas reklamytes galima atmesti, tačiau tas stilius! Suki ratais aplink ir nieko konkretaus nepasakai! Jei jau man, moteriai, kuri šiaip jau nereikalauja tikslaus konkretumo (nors šiaip jau konkretumą mėgtu) toks stilius pasirodė kaip modernus kankinimo būdas, tai kaip knygą gebėtų perskaityti vyras, kuris apskritai knygas skaito mažiau, o jei skaito išvedžiojimų vargiai ar ieško? Žinoma, skonio reikalas, tačiau... na ne, stilistika sudėtinga.

Žinau, žinau, autorius tikrai nesistengė man įtikti. Apskritai knyga aiškiai skirta ne moteriai ir ne tik dėl to, kad į skaitytoją kreipiamasi "brol", brolau. Sakyčiau moterys šioje knygoje neras nieko, kas jas praturtintų ar padėtų patenkinti smalsumą apie vyrų pasaulį. Intriguojantys pavadinimai slepia abstrakčias teorijas apie magijas, savęs paieškas šeimos vyruose ir giminės istorijoje ir mistinius vyriškus susibūrimus į kuriuos vis kviečiama atvykti pagalbos. Tik paskutiniuose skyriuose autorius įterpia labai konkrečius patarimus: ir čia jau galima rasti po 10 punktų, kurie pasako autoriaus požiūrį į vyrą; santykius su moterimis; sūnaus ir tėvo bei tėvo ir sūnaus santykius. 

Ne viskas šioje knygoje buvo blogai, atvirkščiai aš atradau kelis dalykus, kuriems pritariamai linksėjau. Va, dar kart pasitvirtinau teoriją dėl mamyčiukų atsiradimo ir tėvo svarbą sūnaus auklėjime ir auginime nuo mažų dienų. Pritariamai linkėjau ir kai skaičiau apie vaikų pagarbos tėvams svarbą; skaitydama vyro pareigas. Teko liūdnai palinguoti galva kur autorius žodžiais pliekė vyrus, kurie atidavė visų klausimų sprendimą į moterų rankas ir praranda reikšmę ir svarbą. Iš ties - kiek daug vyrų (Lietuvoje ypatingai sovietmečio laikotarpiu) prisėdo ant sofučių ir po darbų ilsėjosi, kol moterys po darbo eidavo į "antrą darbą" namuose bei vaikų priežiūroje. Atrodo prisėdę ant sofučių sovietmečiu vyrai vis dar patogiai sėdi ant jų, kol moterys į savo rankas jau senai perėmusios ne tik šeimos, bet ir šalies ar pasaulio valdymą. Esu dėkinga p. Donatui matydama, kad šioje situacijoje, kaip dauguma vyrų, jis nekaltina moters. Iš ties, kas lieka moteriai, kai antra pusė prisėda pailsėti ant sofos, neva tik trumpam, bet tiesiog užsisėdi? Autorius gan švelniai spiria vyrams į minkštąsias ir klausia - o kas laukia toliau? "Tokie vyrai tiesiog išmetami iš lizdo", "Moterims nereikia dar vieno vaiko šeimoje".  Moterims nereikia silpnų vyrų, kurie sėdėdami ant sofos praranda bet kokią naudą/ svarbą? 

Ir visgi skaitydama šią knygą dažniau nei linksėjau pritardama, aš purčiau galvą ir bandžiau įsivaizduoti tą 'tobulą' vyrišką vyrą. Purčiau galvą ir nepritardama daugumai autoriaus teiginių, pasiūlymų ir kai kurių patarimų. Ar tikrai? Vyrai ir magija? Kažkaip visiškai nesuderinama... Vyrai ir išbandymai - taip, fizinis pasirengimas - taip, tačiau magija? Ne kart trūkčiojau pečiais ir skaitydama iš ties jaučiau, kad šita visa knyga skirta ne man. Tiesiog ne man. Vertinant iš moters pusės - yra iš ties naudingų patarimų, įdomių minčių, tačiau autoriui trūksta pagrindimo, skaitytojas nori girdėti atsakymus, o ne gauti klausimus, kuriuos (tarkime) sau ir taip užduoda kasdien. Jei jau autorius pretenzingai veikalą kelia kaip priemonę padėti pasimetusiam vyrui - knyga ir turėtų būti pagalba, o ne dar labiau tridyti dėl abejotinų teiginių bei painios stilistikos. Nors ką aš žinai - orientacija aiškiai ne į moteris, tad kaip knygą realiai vertintų tas pasimetęs ar atsakymų ieškantis vyras, kurį vis mini p.Donatas, galime tik pasvarstyti. Aš jaučiuosi sugaišusi daug laiko, kurį galbūt galėjau skirti naudingesniam skaitiniui iš knygos pasiėmiau tik tris idėjas, kurios ir šiaip sukosi mano galvoje jau ilgą laiką, na ir nusiunčiau vyrui porą teiginių iš tų 10-ties punktų apie vyro ir moters santykius, nes būtent tie pora, vertinant iš savo moteriškos varpinės, man pasirodė visai teisingi. O visa kita? Net nežinau - matyt vyriški reikalai. 

"Tavo sėkmės ir nesėkmės atsispindės tavo berniukų gyvenimuose, tiesiog pastebėsi, kad vienam labiau sekasi, o kitam - atvirkščiai. Tai tavo programos."
Citata, p.120


Žanras: populiarioji psichologija, asmenybės tobulėjimas
Autorius: Donatas Kantakevičius
ISBN: 9786090140482
Leidykla: Alma littera
Leidimo metai: 2020
Formatas: 14,3 x 21,3 x 1,5 cm, kieti viršeliai
Puslapių: 160 p.
Pirkau: pirkau knyguklubas.lt (galima įsigyti bemaž visuose knygynuose)
Kaina: apie 15,49 Eur




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai