SKAITINIAI VAIKAMS. Inga Narijauskienė "Kaip pelėda Drūlija kantrybės ieškojo" terapinės pasakos vaikams

Vaikui skaitau labai daug ir tiesą sakant noriu išugdyti jei ne didžiulę, tai bent jau ilgalaikę meilę knygoms. Mano vyras visiškai neskaito, per gyvenimą gal porą knygų yra pilnai baigęs, tuo tarpu aš esu iš daug skaitančios šeimos, didžioji dalis mano vaikystės prabėgo su knyga rankoje, dažnai skaitant iki ryto, pasislėpus su žibintuvėliu po kaldra iki pat ryto, kol užverti paskutinį lapą. Knygos man davė labai daug ir nors dabar skaitau ženkliai mažiau, tačiau labai noriu, kad mano sūnus būtų skaitantis. Puikiai žinau, kad skaitantys žmonės užauga skaitančiose šeimose, tad kas vakarą bent po vieną istoriją. Šį kart noriu jums papasakoti apie vieną nuostabią knygelę, ne šiaip vaikišką knygelę, o leidinį su terapinėmis pasakėlėmis, skirtomis 3-9 metų vaikams. Apie Pelėdą Drūliją ir kantybės paieškas, apie knygelę, kurią skolinosi darželis, kuri mano vaikui paliko didžiulį įspūdį.

"Tukas sakė, kad reikia turėti kantrybės. Įdomu, ar aš jos turiu? O kur ta kantrybė yra? Ir kur ji galėtų būti? Gal šaldytuve? Kažkur tarp knygų? Po pagalve? Niekada jos nepastebėjau... Turbūt neturiu. Tai iš kur man dabar jos gauti? Hmm.. Lėksiu į mišką ir paklausinėsiu - gal ten kas nors žino ką nors apie tą kantrybę?"
Citata, p.12


Anotacija. Terapinės pasakos – fantastiškas išradimas! Tai pagal specialią metodiką sukurtos smagios istorijos, kuriose tarp eilučių slypi mažiesiems klausytojams skirtos žinutės. Jos stebuklingai lengvai pasiekia vaikų galveles bei širdeles ir yra gerokai patrauklesnės ir aiškesnės, negu tiesiai jiems sakomi prašymai, pasiūlymai ar nurodymai.

Tokių pasakų laikas – ne tik nuostabus būdas bendrauti su vaikais, bet ir puiki galimybė suteikti jiems įvairių žinių, skatinti mąstymą, plėsti žodyną, lavinti atmintį, puoselėti kūrybiškumą. Tai geras metas megzti tvirtą emocinį ryšį tarp pasakotojo ir klausytojo.

Antroje knygoje apie pelėdą Drūliją rasite tris naujas terapines pasakas ir sužinosite:
* Kaip Drūlija kantrybės ieškojo;
* Kas įvyko, kai ji susitiko Šmikį;
* Ar Drūlijai pavyko pradžiuginti savo draugus.

Knygos pradžioje yra trumpas autorės laiškas su keliais paprastais, bet vertingais metodiniais pasiūlymais. Na, o knygos gale – dviejų psichologių įžvalgos apie Drūlijos pasakas, patarimai ir pastebėjimai terapinių pasakų skaitytojams.

Štai trumpos citatos iš psichologių komentarų:
* Ramunė Narkevičiūtė Jarista, mama bei vaikų psichologė: "Ši knyga – puiki priemonė, padedanti vaikams mokytis kažko naujo be didelių pastangų, tiesiog skaitant ir mėgaujantis šiuo procesu, tarsi žaidžiant. Pelėda Drūlija yra kažkas paprasto apie labai nepaprastus dalykus!"
* Daiva Žukauskienė, geštalto terapeutė, psichikos sveikatos specialistė, rašytoja, pedagogė: "Ši knyga turtinga išsamiu, lėtu pasaulio aprašymu; nuoseklus svarbių minčių pakartojimas giliai įtvirtina žmogiškąsias vertybes, tokias, kaip meilė, atkaklumas, nuoširdumas. Ji skatina vaikus smalsauti, domėtis ne tik „kodėl", bet ir „kaip" viskas vyksta šiame pasaulyje, o tai – raktas į savęs ir kitų pažinimą. Rekomenduoju šią terapinių pasakų knygą ir kaip mama, ir kaip specialistė."


Knygelę sudaro trys terapinės pasakėlės, kurias galima įvairiai kaitalioti, skaityti tik tam tikrą pasakėlės dalį ir taip kas kart turėti vis kitokią pasaką. Pagrindinė knygelės istorija "Kaip pelėda Drūlija kantrybės ieškojo" atskirta gilėmis, pasak autorės svarbiausia perskaityti įžangą ir užbaigti Geniukų lopšine, o vidurį kas kart galima konstruoti taip, kaip mums norisi, priklausomai nuo turimo laiko ar kantrybės išteklių. Šaunu tiesa? Pagrindinę istoriją skaitėme ne kartą, o paskutinį kart visą nuo pradžios iki galo. Kitos dvi knygelės istorijos pasakoja apie dantukų valymo svarbą ir apie draugystę, draugų džiuginimą ne vien dovanomis, o tiesiog apsikabinimu. 


Grįžtant prie pagrindinės istorijos (greičiausiai apie ją šiandien kalbėsiu daugiausiai), pasakėlėje pelėda keliauja per mišką ieškoti kantrybės ir sutinka žvėrelius, kurie ją pamoko savo būdų kantriai laukti: vikšras murma murmeles, ežiukas Kapatukas deklamuoja eilėraštuką, dramblys Taputapas kartoja skaičiuotę, varlė Pomponcė dainuoja varlių kvakuškas, voverė Umba šoka su bumčikais, trys geniukai turi lopšinę... Kiekvienas būdas kantrybei vis kitoks ir savotiškas. Bene visus mano sūnus išmoko, tačiau labiausiai patiko skaičiuotė apie boružėlę, kviečiančią 10 draugų į svečius. 


Iš pirmo žvilgsnio knygelės istorijos atrodo labai paprastos, tačiau jos ramios, geros ir įdomios, vaiko akiai patrauklios spalvingos iliustracijos. Tačiau turiu pripažinti, nei viena knygelė nebuvo prašoma kartoti tiek dažnai (gal išskyrus Kakę Makę, tačiau ją turime labai senai), skaityti įvairiais balsais, nei vienos knygelės tiek daug necitavome dienos eigoje, pagaliau ir kantrybės ieškojimo būdai mums labai pravertė kasdienybėje, kai reikėdavo šiek tiek palaukti, rasti šiek tiek kantrybės ir kažkuo užimti rankytes bei galvelę. 

Patiko, Drūlija namuose apsilankė su pačiomis geriausiomis emocijomis ir greičiausiai jau netrukus vėl bus prašyta paskaityti, kaip ta Drūlija ieškojo kantrybės, kad žirnių užsiauginti, kaip dantukus aplankė nedoras Šmikis ir kaip draugus miške gera apkabinti bei kaip pradžiuginti visiškai skirtingus miško draugus. O susipykus su draugais belieka prisiminti, kad ir Drūlijos draugai mėgsta visiškai kitokius dalykus nei pelėdžiukė.


"Kokia puiki, kokia nuostabi diena! Šiandien aš tiek daug sužinojau apie savo draugus - niekad negalvojau, kad gali patikti tokie skirtingi dalykai! Labai įdomu!".
Citata, p.69

Žanras: vaikiška literatūra, terapinė
Autorius: Inga Narijauskienė
ISBN: 9786094755873
Leidykla: nėra
Leidimo metai: 2020
Formatas: 23,5 x 21 x 1,5 cm, kieti viršeliai
Puslapių: 80 p.
Pirkau: pirkau iš drulija.lt; įsigyti galima Patogu pirkti, Humanitas, Knygos.lt, Vaga, knygulangas.ltm Pegasas
Kaina: pilna kaina 23,39 Eur




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai