Julia Quinn "BRIDŽERTONAI. Vikontas, kuris mane mylėjo. Antonijaus istorija." II knyga

Visgi ilgai nelaukiau ir į rankas paėmiau antrąją Bridžertonų knygą. Nors sakiau, kad neskubėsiu skaityti, o gal iš viso nesinori skaityti, nes meilės romanų žanras ne mano stilius, tačiau šiuo metu norisi man neįprastų žanrų, norisi kiek lengvesnių skaitinių, tad... išbandžiau tą antrą dalį, perskaičiau dar vieną meilės romaną ir tikriausiai nesumeluosiu jau įžangoje sakydama, kad nelikau labai sužavėta.

"Kiekvieną dieną nugyvenk taip, tarsi ji būtų paskutinė <...> O kiekvieną dieną taip, tari būtum nemirtingas. Mano tėtis sirgdamas apgailestavo dėl daugybės dalykų. Jis guodėsi man, kad per mažai nuveikė. Sakė, visada galvojęs, kad turi dar apsčiai laiko. Stengiuosi to neužmiršti."
Citata, p.366


Anotacija. Bridžertonai – tai aštuonių knygų serija, literatūros pasaulyje pradėjusi regentystės laikotarpio dramų fenomeną. Čia sujungiama autentiškai pavaizduota XIX amžiaus pradžios Londono aukštuomenė bei universalios temos, aktualios ir šių dienų skaitytojui. Kronikų centre – Bridžertonų šeima: aštuoni broliai ir seserys, kurie nuolat ginčijasi, svaidosi kandžiais juokeliais, tačiau vienas kitą beprotiškai myli. Kiekvienam iš jų Julia Quinn skyrė po atskirą knygą. Didžiulės sėkmės sulaukė ir Bridžertonų kronikomis paremtas Netflix serialas.

Antrojoje knygoje – „Vikontas, kuris mane mylėjo" – pasakojama Antonijaus, vyriausio ir bene paslaptingiausio Bridžertono, istorija. 1814-ieji ir vėl žada būti kupini įvykių, bet, Autorės manymu, tai negalioja Antonijui Bridžertonui, atkakliausiam Londono senberniui, nerodančiam jokio noro vesti. Atvirai kalbant, kam jam to reikia? Visi žino, kad jis neprilygstamas pasiutėlis ar bent jau tokį vaidina...
Ledi Visldaun naujienų laikraštis, 1814 m. balandis

O dangau, ar įmanoma, kad budrumu ir įžvalga pasižyminti paskalų apžvalgininkė šitaip apsiriktų? Pasirodo, taip. Antonijus Bridžertonas ne tik nusprendė vesti, bet ir žmoną išsirinko. Dabar vienintelė kliūtis šiam planui – Keitė Šefild, vyresnioji jo išrinktosios sesuo. Keitė – pati nenuolankiausia moteris Londono pokylių salėse, o jos ryžtas bet kokia kaina neleisti šioms sužadėtuvės įvykti varo Antonijų iš proto. Ramybėje Keitė jo nepalieka net naktį – užmerkęs akis ją regi savo sapnuose, kurie kaskart atrodo vis erotiškesni... Priešingai nei, regis, linkusi manyti visa Londono aukštuomenė, Keitė yra įsitikinusi, kad pasiutėliai ne tik nesikeičia, bet ir netampa gerais sutuoktiniais, todėl ji pasiryžusi apsaugoti seserį nuo Antonijaus Bridžertono – didžiausio pasiutėlio iš visų. Tik paaiškėja, kad jos pačios širdis atsidūrė pavojuje...


Kaip ir pirmoje dalyje, taip ir antroje, autorė supažindina skaitytoją su 19 a.pr. aukštuomene ir viena iš aukštuomenės šeimų, kuri savo požiūriu skiriasi nuo kitų šio sluoksnio narių. Kalbant apie esminius 19 a. pr. bruožus, būtina paminėti, kad vyraujanti sistema buvo griežtas patriarchatas, moteris visuomenėje įtakos įgaudavo tik sėkmingai ištekėjusi, o apie meilę, ypač aukštuomenės sluoksnyje, kalbėti net neverta  - tokių santuokų jei ir buvo, jų buvo labai reta. Ir dabar įsivaizduokite šiame istoriniame kontekste gausią Bridžertonų aukštuomenės šeimą, kurios pagrindinė vertybė yra šeima ir meilė, šeimos mamą, kuri tikisi sėkmingai ištekinti visas aštuonias atžalas su mylimomis antrosiomis pusėmis. Truputėlį nerealūs norai to laikotarpio visuomenės normoms, tačiau jau antra knyga ir va, antras pagrindinis herojus, vyriausias sūnus Antonijus Bridžertonas sukuria meilės kupiną santuoką.

Nors istorija prasideda galvojant to laikotarpio būdingais bruožais: sukurti šeimą su daugiau mažiau protinga partnere, negalvojant apie jausmus, tačiau J.Quinn, nebūtų ji, jei ir po antrąja Bridžertonų dalimi neslypėtų romantinė meilės istorija, kuriai 19 a.pr. laikotarpis įtakos turi tik dėl romantinio senovės epizodo ir gal drabužių stilistikos? Tiesa tuo metu moterys laukė stipraus vyro, su kuriuo susituokus gyvenimas taps išgelbėtas. Įsivaizduojate silpną, žodžio neturinčią, po padu vyro (-ų) prispaustą to laikmečio moterį? Rašytoja tokių nemėgsta, tad pagrindines herojes kuria stiprias, turinčias savo nuomonę ir dažniausiai ją išsakančias. 


Šioje dalyje tokia moteris sukuria konfliktines situacijas, įtampą ir galiausiai gauna išskirtinį vyrą. Tikriausiai reiktų pabrėžti, kad istorijoje vyras komplikuotas, kamuojamas baimių, fobijų - ir kaip čia mūsų pagrindinė herojė jo neišgelbės, tai aišku kad išgelbsti! Tik ne iš karto - pirmiausia romano pagrindiniai aspektai: pažintis, konfliktas, seksualinė įtampa, kuria galima pjaustyti orą ir galiausiai kulminacija, įvykis, kuris privertė lyg ir nenorinčius susituokti. Ir tik po santuokos išsklaidomos visos abejonės, baimės bei paaiškėja tikrieji jausmai.

Romano puslapiuose maišosi papildomi veikėjai, kurie dažnai nublanksta prieš kelis pagrindinius, siužetą lyg ir bandoma apvynioti, užsukti ir užslėpti, bet praktiškai nuo pirmojo skyriaus, nuo pirmųjų puslapių būna aiški ir siužeto linija ir knygos pabaiga. O vertinant pagrindinius aspektus - apmaudu, bet siužetas labai panašus į pirmosios dalies, net pagrindiniai įvykiai itin panašūs... Tai viena pagrindinių priežasčių, dėl kurių meilės romanai man atrodo banaloki... Kita vertus, lengvai nuspėjami siužetai yra lengvai skaitomose knygose, kurios nereikalauja didelio susikaupimo, kurios skyrių užvertus nereikia (ir nesinori) galvoti ar rasti atsakymus. Tad... tokie meilės romanai patiks lengvų siužetų, lengvų skaitinių mėgėjams, kuriems patinka meilės romanai, romantiniai aspektai, pasakos suaugusiems. 


"Meilė - kai atrandi asmenį, kuris papildo tavo širdį, kuris padaro tave geresnį, nei kada nors svajojai tapti. Meilė - tai žiūrėti savo žmonai į akis ir visa savo esybe žinoti, kad ji geriausias kada nors tavo sutiktas žmogus"
Citata, p.367

Žanras: grožinė literatūra, meilės romanai
Autorius: Julia Quinn
Originalus pavadinimas: The Viscount Who Loved Me
ISBN: 9786090149263
Leidykla: Alma littera
Leidimo metai: 2022
Vertimas iš anglų kalbos: Viktorija Uzėlaitė
Formatas: 14,3 x 21,3 x 3 cm, kieti viršeliai
Puslapių: 416 p.
Pirkau: knygos.lt Galima rasti bene visuose internetiniuose knygynuose
Kaina: 13-16 Eur




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai