Stipriname organizmą prieš ligų sezoną. OPTISANA šnypščiosios vitaminų tabletės iš Lidl

Tikriausiai pastebėjote, kad kartas nuo karto mano pabaigtų priemonių įrašuose vis pasirodo vitaminų pakuotės, tarp kurių neretai ir Optisana šnypščiųjų tablečių pakuotės. Pastaruosius kelis mėnesius būtent šitas tabletes ir naudojame stiprindami imunitetą, papildydami organizmą trūkstamais vitaminais. Tad pagalvojau, kad galbūt reikia trumpo įrašo apie šiuos vitaminus, jų sudėtis? 

"Kai tau labai liūdna, padaryk ką nors iš meilės - kaipmat pasijusi geriau!"
P. Roseggeris


Šiuo metu Lidl parduotuvėse galima įsigyti 6 rūšių šnypščiąsias tabletes, vienos pakuotės kaina 0,99 Eur. Spalvingoje pakuotėje yra 20 tablečių, tad vienam asmeniui pakuotės pakanka beveik 3 savaitėms, aišku, jei naudojama po tabletę kasdien. Kai kuriuos iš jų drąsiai galima naudoti ir du kartus dienoje. Tiesa tikriausiai reiktų paminėti kad vitaminai turi saldiklių, jų sudėtyse yra saldiklių, dažiklių ir kvapniųjų medžiagų; Natrio Hidrokarbonadas - kitaip žinoma kaip geriamoji soda, kuri ir sukelia priemonės putojimą vandenyje, reaguodamas su sudėtyje esančiomis rūgštimis (citrinų rūgštimi, obulių rūgštis, L-askorbo rūgštis ir kt.). Ar tas putojimas ir jį sukuriančios medžiagos yra sveikos? Šiuo klausimu labai norėčiau pasikonsultuoti su medikais. Kita vertus - nemanau kad būtų kažkas blogo, labai panašių maisto papildų turi ir kiti gamintojų ženklai, tarp jų ir labai populiarūs.


VITAMIN C

1 tabletėje:
Vitaminas C  180 mg (225% NRV/ RMV)

Sudedamosios dalys: rūgštis: citrinų rūgštis; rūgštingumą reguliuojanti medžiaga: natrio hidrokarbonatas; oligofruktozė, L-askorbo rūgštis (vitaminas C), krakmolas, saldiklis: natrio ciklamatas; natūrali kvapnioji medžiaga, saldiklis: natrio sacharinas; dažiklis: riboflavin-5'-fosfatas. 

Tikriausiai populiariausias mūsų šeimoje vitaminas šiuo metu, kuriame tiesiog milžiniška vitamino C dozė. Niekam ne paslaptis, kad vitaminas C stiprina imuninę sistemą, veikia kaip antioksidantas, t.y. saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalos. Pastarieji susidaro nuo aplinkos taršos, UV spindulių. Vitaminas C svarbus kolageno gamybos procese, padeda gyti žaizdoms; gerina geležies pasisavinimą. Šiuose vitaminuose naudojama bene populiariausia askorbo rūgštis, tačiau tyrimų, kurie patvirtintų kuri vitamino C forma yra vertingesnė už kitą kol kas nėra. Šiuo metu mes vitaminą naudojame visa šeima, jo dozė pakankamai didelė ir atitinka visus poreikius, o ir gerokai viršija. Esu skaičiusi, kad vitamino C perteklius nėra pavojingas, organizmas nereikalingą kiekį tiesiog pašalina su šlapimu.


MULTIVITAMIN

1 tabletėje:
Vitaminas E  12 mg a-TE (100% NRV)
Vitaminas C  80 mg (100% NRV)
Tiaminas  1,1 mg (100% NRV)
Riboflavinas 1,4 mg (100% NRV)
Niacinas  16 mg NE (100% NRV)
Vitaminas B6  1,4 mg (100% NRV)
Folio rūgštis  200 uq (100% NRV)
Vitaminas B12  2,5 uq (100% NRV)
Biotinas  50 uq (100% NRV)
Pantoteno rūgštis  6 mg (100% NRV)

Sudedamosios dalys: rūgštis: citrinų rūgštis; rūgštingumą reguliuojanti medžiaga: natrio hidrokarbonatas; maltodekstrinas, krakmolas, L-askorbo rūgštis (vitaminas C), burokėlių sulčių milteliai (maltodekstrinas, koncentruotos burokėlių sultys), kvapioji medžiaga, saldiklis: natrio ciklamatas; DL-alfa-tokoferilacetatas (vitaminas E), nikotinamidas (niacinas), saldiklis: natrio sacharinas; kalcio D-pantotenatas (pantoteno rūgštis), natrio riboflavin-5'-fosfatas (vitaminas B2), piridoksino hidrochloridas (vitaminas B6), tiamino mononitratas (vitaminas B1), pteriolmonoglutamo rūgštis (folio rūgštis), D-biotinas, cianokobalaminas (vitaminas B12). 

Multivitaminų gėrimas jau yra apelsinų skonio ir čia visa puokštė B grupės vitaminų, vitaminas C ir grožio vitaminu vadinamas biotinas, kuris padeda palaikyti sveikus plaukus ir nagus. Visos sudėtinės dalys sudaro 100% rekomenduojamos normos, tad vienos gėrimo stiklinės visiškai pakanka dienai. Mano šeimoje šis vitaminas naudojamas rečiau, labiau patinka, o ir tinka, regis man, moteriškei. Žinia, naudojant šį vitaminą atskirai gerti dar ir Vitamino C nereiktų, kaip ir vitaminų, kurių sudėtyje yra B grupės vitaminų. Šis vitaminas tinkamas ir grožiui saugoti, ir svarbus medžiagų apykaitai, gali padėti esant nuovargiui, uždegimams, esant nuotaikos pakitimams ir kt. Reikia šitą vitaminą pagerti dažniau, ypač šiuo metų laiku.


GELEŽIS + VITAMINAS C

1 tabletėje:
Vitaminas C  67 mg (84% NRV)
Geležis  7,0 mg  (50% NRV)

Sudėtinės dalys: rūgštingumą reguliuojančios medžiagos: citrinos rūgštis, natrio hidrokarbonatas; krakmolas, užpildas - sorbitolis; vitaminas C (L-ascorbo rūgštis), burokėlių sulčių milteliai (maltodekstrinas, raudonųjų burokėlių sulčių koncentratas), geležies (II) gliukonatas, juodųjų serbentų skonio kvapioji medžiaga, saldikliai: natrio ciklamatas, natrio sacharinas; dažiklis riboflavinai.

Juodieji serbentai nėra mano mėgstamiausias skonis, tačiau kartas nuo karto man reikia geležies. Ankstesniais metais ją gerdavau beveik nuolat, o pastaruosius kelis metus tik protarpiais, jausdama, kad trūksta. Turiu anemiją jau labai ilgą laiką, kiek tik save pamenu, tad deja, bet reikia. Kaip alternatyvią labai stipriai geležiai, pasirinkau šitą, tik pusę dienos normos turinčią ir kol kas vartoju tik po vieną kapsulę, tačiau esant reikalui drąsiai galima naudoti ir dvi. Geležis su vitaminu C, kuris palengvina jos pasisavinimą.


CALCIUM

1 tabletėje:
Vitaminas D  5 ug (100% NRV)
Kalcis  500 mg (63% NRV)

Sudėtinės dalys: rūgštis: citrinų rūgštis; kalcio karbonatas, rūgštis: obuolių rūgštis; rūgštingumą reguliuojanti medžiaga: natrio hidrokarbonatas; krakmolas, dažantys burokėlių sulčių milteliai (maltodekstrinas, burokėlių sulčių koncentratas), saldiklis: ciklamatas; natūrali kvapioji medžiaga, saldiklis: saccharinas; dažiklis: riboflavinai; cholekalciferolis (vitaminas D).

Vitamino sudėtyje subalansuotas kalcis ir vitaminas D, kuris padeda organizmui pasisavinti kalcį. Vitaminas atsakingas už sveikus dantis ir kaulus, turi įtakos odos būklei, nervų sistemai, širdies veiklai. Šitą vitaminą, pripažinsiu, naudojame kiek rečiau nei kitus, tikriausiai rečiausiai. Aš asmeniškai jį geriu kelis kart per metus, pakaitomis su rimtomis kalcio tabletėmis, kurių skonis primena kreidą. Ženkliai smagiau gerti apelsinų skonio limonadą, nei jausti kreidą burnoje.


MAGNIS

1 tabletėje:
Magnis  200 mg (53% NRV)

Sudėtinės dalys: rūgštis: citrinų rūgštis; magnio karbonatas, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga: natrio hidrokarbonatas; obuolių rūgštis; krakmolas, saldiklis: ciklamatas; natūrali citrusinių vaisių kvapioji medžiaga, saldiklis: sacharinas; dažiklis: riboflavinas.

Magnis pas mus yra antras dažniausiai naudojamas vitaminas iš šios serijos maisto papildų. Tik pajutis raumenų spazmus, mėšlungį, susilpnėjusį  dėmesingumą ar greitą nuovargį skubame papildyti magnio atsargas. Organizmas negamina magnio, tad jo turime gauti su maistu: kviečių grūdais, riešutais, pupomis, šviežiais vaisiais ir daržovėmis. Deja, tačiau paros normos vien iš maisto dažniausiai negauname, tad gana greit pasireiškia ir magnio trūkumus signalizuojantys požymiai.


Tikriausiai smagiausia, kad šiuos vitaminus galima išgerti kaip paprasčiausią limonadą, negalvojant apie dideles tabletes ar nemalonaus skonio vitaminus. Pamenu pirmus kartus buvau priešiškai nusiteikusi tai putojančiai medžiagai, negeriu jokių vaisvandenių jau n metų, tad skonis atrodė keistas, neįprastas ir nesveikas. Tačiau su laiku visiškai pripratau prie skonio, vitaminų ir mineralų koncentracija visai nebloga, o lengvas naudojimas irgi džiugina. Belieka tik pasikonsultuoti su vaistininku ar gydytoju, ką mano apie šnypščiąsias tabletes ir putojimą.




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai

  1. Jau saldikliais ir dažikliais tikrai sustiprinsim imunitetą :D Kam ir pirkti tokį š... Jau net nekalbant, kad tokie "vitaminai" kenks dantims.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš nesu tokia kategoriška dėl saldiklių - jų būna ir brangiuose, geros kokybės maisto papilduose (ypač vaikiškuose), jau nekalbu apie maistą. Savaime suprantama, naudingiausia būtų vitaminus ir mineralines medžiagas gauti iš maisto, deja vargu ar visuomet tai pavyksta, net ir kruopščiai susidėliojus dietą. Esant poreikiui perkame gydytojų rekomenduojamus maisto papildus ir vitaminus, nepriklausomai nuo kainos, svarbu kokybė. O šiuo atveju man labai norisi išgirsti medikų nuomonę dėl sudėtinių dalių bei veikliųjų medžiagų.

      Panaikinti
    2. Autorė visas sudėtis surašė, o jūs ir tas patingėjot perskaityti. Nėra cukraus - nėra ir grėsmės dantims. Sintetinių saldiklių burnos bakterijos net negeba suskaidyti! Vartokit į sveikatą.

      Panaikinti
  2. Sveiki, norėjau paklausti ar vartojant tokio pobūdžio vitaminus galima žindymo metu? Dėkoju už atsakymą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nežinau ir labai rekomenduočiau laukiantis dėl visko konsultuotis su akušere ar šeimos gydytoja, įskaitant ir maisto papildus :)

      Panaikinti
  3. Niekur negalima rasti, kas yra "Optisana" papildų gamintojas. Atrodo, jis slepiamas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tiesą sakant nežinau, ir šiuo metu neturiu jokios Optisana pakuotės, kad pažiūrėti.

      Panaikinti

Rašyti komentarą