DIY. Rankdarbiai su vaikais. Druskinukai - kalėdiniai eglutės žaisliukai.

Šiemet manęs ne kartą klausė - tai ar bus tinklaraštyje kažkokios šventinio pasiruošimo tematikos? Aš labai bijau prisižadėti, nes ir šiaip Šauliai pažadukai, jei tikėti horoskopais, bet tie nepiktybiniai, kurie prisižada, bet realiai visko įgyvendinti nebespėja pervertinę savo laiko ir galimybių ribas. O ir laiko iki švenčių liko visiškai nedaug, tad šiais metais pasiruošimui (jei taip galima vadinti) bus vienintelė tema - kaip pasigaminti eglutės žaisliukus kartu su vaikais.

"Mirtis - tai niekis, baisu negyventi."
V. Hugo


Šita tema tikrai buvo per mano vlogmas, kai dar filmavau Youtube filmukus, tačiau puikiai žinau, kad ne visos mane skaitančios sekė vlogmas ir stebėjo Youtube veiklą. O ir šiaip, aš nebežinau ar norėsiu kada nors filmuoti, tad natūralu, kad kai kurias temas man labai knieti perkelti į blogą. Šitos veiklos apleisti niekad nepajėgiu, net jei ir sukirba abejonių kirminiukas. Tad... gal labai nepyksite, jei sekėtė vaizdo įrašą jums šis įrašas nebus aktualus, o jei ne - pasakoju, kaip apsigaminti drusko tešlą ir iš jos padaryti eglutės žaisliukus.

Druskos tešlai:
1 dalies druskos;
1 dalies miltų;
0,5 dalies vandens.

Svarbiausia būtent yra santykis, o ne tikslūs matai. Galite naudoti stiklinę, puodelį, šaukštą, tačiau visuomet labai svarbu išlaikyti trijų dalių santykį 1:1:0,5, kad tešla gautųsi tinkama gamybai, kad druskinukai išdžiūtų ir per laiką nesugestų.
Tolimesnė eiga labai paprasta - ingredientus gerai sumaišome ir išminkome tešlą, ją iškočiojame. Esant didesniam lipnumui rekomenduoju pasibarstyti miltais kočiojant, kad neliptų prie stalo ir būtų patogu išpjauti eglutės žaisliukus. O tuomet jau visiškas fantazijos reikalas - žaisliukus galima nusilipdyti rankomis, išpjaustyti mažu peiliuku arba kaip darėme mes - tiesiog išspausti su įvairių formų sausainių formelėmis. Kiekviename žaisliuke banbukiniu iešmeliu padariau po skylutę, kad žaisliuką galėčiau pakabinti. O jei leidžia fantazija - galima ir tuo pačiu iešmeliu papaišyti ant žaisliukų paviršiaus, sukurti kiekvienam jų vis kitą raštą.
Galiausiai viską sudėjau į skardą ir džiovinau 100°C minimum 3 valandas, o jei žaisliukai storesni - trunka ilgiau.


Smagiausias darbas išdžiovintus žaisliukus su vaikais dažyti. Gaminant tešlą į ją iš karto galima berti blizgučius, spalvotus dažus ir jau pjaunant formas turėti pilnai dekoruotus žaisliukus. Tačiau vaikams taip smagu piešti! Piešėme, dažėme ir dekoravome su įvairiaspalviais akriliniais dažais ir blizgučiais. Nepatarčiau naudoti lengvai nusiplaunančių vandeninių spalvų ar guašo, jei norisi žaisliukų ilgaamžiškumo - man gaminant papuošimus su vaiku to ilgaamžiškumo labai norėjosi. Nudžiūvus dažams paviršių galima nulakuoti skaidriu laku, tačiau mano turimas buvo blizgus, o man norėjosi labiau matinio paviršiaus, tad tik akiliniai dažai puikiai pasiteisino.


Belieka kiekvienam žaisliukui perverti siūlą, kaspiną ar prikabinti eglučių žaisliukų kabliukais ir puošti kalėdų medį. Kadangi kiekvienas žaisliukas man gavosi unikalus, kiek grubus, bet mielas, naudojau tvirtą plonytę sizalio virvelę su įtariu sintetinio pluošto. Bet čia visiškai fantazijos reikalas.


Apskritai iš druskinės tešlos galima gaminti ką tik sugalvojate - pavydžiui nulipdyti lėlės baldus mažylės lėlių nameliui, sukonstruoti ūkio gyvulėlius smagiems ateities žaidimams, nulipdyti rėmelius mylimiausiai nuotraukai o gal sukurti girliandą vaiko kambariui? Universali tešla ir neribotos galimybės, tačiau visame šiame reikale man svarbiausia laikas, praleistas su vaikais ir jų įtraukimas į pasiruošimą jaukiausioms metų šventėms.




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai