KELIAVAU. ČEKIJA I: Karlovy Vary, Diana Tower, Bečov Castle, Loket (Karlovy Vary Kraj, Czech Republic)

Šiais metais lietuviai palyginus daug keliavo ir, man regis, ne paslaptis kodėl? Pavargę nuo apribojimų, draudimų, karantinų namuose visas pasaulis suskubo pasinaudoti galimybe pakeliauti: kas savo šalies viduje tyrinėjo, kas kaimynines valstybes rinkosi, o kas egzotiškus kraštus žvalgė. Pasiskiepijus nuo Covid atsivėrė visi keliai jei ne egzotinėms, tai bent jau vietinėms, Europos Sąjungos šalims. Nors šiais metais planavome keliauti tik Lietuvoje, tačiau likimas pametėjo man progą pasižvalgyti po nelankytas Čekijos žemes, pasisemti kultūros, pasilepinti grožio procedūromis ir pabėgti nuo rutinos. Niekam ne paslaptis, kad kelionę gavau dovanų - visas kelionės išlaidas apmokėjo Czech Tourism kompanija, todėl šio įrašo pabaigoje bus pažymėta kaip PR- Sample - gavau dovanų produktą barterio mainais, mainais į straipsnį su savo įspūdžiais. Tad nuo ko viskas prasidėjo?


Keliauju? Rimtai keliauju į Čekiją? Tokia buvo mano pirmoji reakcija, kai po internetinės pažinties su Čekijos turizmo atstovais prabėgo daugiau nei pusmetis. Svyruojantys koronos skaičiai Lietuvoje ir Čekijoje nuolat trukdė tikėtis bent jau preliminarios kelionės datos. Tiesą sakant nelabai kažko ir tikėjausi - mano socialinės paskyros nėra milžiniškos, tad investuoti į mane - rizika, kuri gali ir pasiteisinti, ir ne. Visa tai suvokiu, tad nuskambėjusi preliminari liepos mėnesio data atrodė lyg vizija. Tačiau viskas pavyko ir jau netrukus pradėjau planuoti kelionę į Vakarų Bohemijos kraštą.


KELIONĖS TIKSLAS

Dar prieš pakylant lėktuvu, puikiai žinojome kelionės planus - keliaujame į vakarinę Čekijos dalį, kuri ribojasi su Vokietijos Saksonijos bei Bavarijos regionais, jei tiksliau Karlovy Vary regioną. Tai regionas, pasauliniu mastu garsėjantis kaip garsus turistinis kraštas, neturintis didesnio vandens telkinio ar jūros. Regione gausu istorinių monumentų, modernių SPA ir gydomųjų šaltinių vandeniu, kurie priklausomai nuo vietos skiriasi vandens temperatūra, savybėmis ir skoniu. 

Karlovy Vary regiono žymiausi miestai yra didžiausias Čekijos SPA miestas Karlovy Vary, Mariánské Lázně ir Františkovy Lázně. Šie miestai, išsidėstę nedideliame Karlovy Vary regione sudaro savotišką trikampį ir yra vadinami Vakarų Bohemijos SPA trikampiu. Be šių miestų regione dar galima rasti unikalų Jáchymov miestą, kuriame yra vienintelis SPA, siūlantis procedūras su radioaktyviomis radono dujomis.

Karlovy Vary krašto mineraliniai regiono šaltiniai kiekviename mieste pasižymi visiškai skirtingomis savybėmis ir kaip teigia patys čekai, neturi analogų visame pasaulyje. Šį regioną visais laikais lanko karališkosios šeimos, žymūs politikai, menininkai, verslininkai, sportininkai... Mūsų kelionės metu trys trikampio miestai (Karlovy Vary, Mariánské Lázně ir Františkovy Lázně) 2021.07.26 buvo paskelbti UNESCO pasaulinio paveldo vietovėmis!


Prikabinu Karlovy Vary regiono žemėlapį, kuriame sužymėjau visas dėmesio vertas vietas, apie kurias būtinai papasakosiu šiek tiek plačiau:
  1. Karlovy Vary
  2. Diana apžvalgos bokštas
  3. Bečov pilis
  4. Loket viduramžių miestas
  5. Jáchymov
  6. Klínovec
  7. Františkovy Lázně
  8. Cheb
  9. Mariánské Lázně
  10. Kynžvart Chateau (pilis)

Nors Čekija bemaž ranka pasiekiama automobiliu, tačiau šį kart keliavome lėktuvu. Tiesioginio skrydžio iš Lietuvos į Čekijos Respubliką nėra, visgi skrydžių bendrovė siūlo patogius jungtinius skrydžius: lagaminą priduodi Vilniuje, o jį atsiimi jau Prachoje. Telieka Varšuvoje persėsti į kitą lėktuvą skrydžiui į Čekijos sostinę. Iš jos dar laukia kelionė automobiliu iki Karlovy Vary regiono, kuri visiškai neprailgo, žvalgantis į apynių plantacijas, kalnuotą (palyginus su plokščia Lietuva) kraštovaizdį ir plepant su trejomis bendrakeleivėmis. Keliavome kartu su dar pora nuostabių blogerių: išsamiai ir giliai viską pasakojančia Aiste iš Ū Ilgoji (blogas) ir skaniausio man girdėto juoko savininke Giedre iš Dydis Nesvarbu (Blogas). Labai rekomenduoju aplankyti merginų blogus ir paskaityti kelionių įspūdžius iš visiškai kitokios perspektyvos nei maniškė.
Taigi, skrydis, kelionė mašina ir... pirmoji vieta, kurią labai rekomenduočiau aplankyti:


1. KARLOVY VARY (Carlsbad).
Achitektūrinė įvairovė, kultūra ir karštas geriamas vanduo.

Nors legendos byloja, kad Karlovy Vary karštosios srovės buvo atrastos ženkliai anksčiau, tačiau pirmieji istoriniai šaltiniai vietovę mini 14-ame amžiuje, kai imperatorius Čarlzas IV mineraliniuose šaltiniuose gydėsi negaluojančias kojas. Nuo 14 a. iki 16 a. medicinos atstovai naudojo versmių vandenį išskirtinai gydymo tikslais. Visgi miestas labiausiai suklestėjo 18 a., tapo populiarus Europos lygiu, kai gydomaisiais tikslais pradėjo lankytis itin žymūs bei turtingi politikai, visuomenės veikėjai, menininkai. Tarp žymiausių jau minėtas imperatorius Čarlzas IV, Rusijos caras Petras Didysis, kompozitorius Johanas Sebastianas Bachas, imperatorius Jozefas II, o vietinių gidų lūpose nuolat skambantis poetas Johanas Volfgangas Goethe Karlovy Vary lankė net 30 kartų!


Pirmosios dienos buvo likę vos kelios nuotrupos, tad apsistoję Imperial Hotel viešbutyje tik įsikūrėme ir miesto tyrinėjimus palikome sekančiai dienai. Kalbant apie viešbutį, jis buvo pastatytas 1911-1912 m. ir siūlo tradicines, tiek gydomąsias vonios procedūras, tiek vieno iš karštų versmių viešbučio viduje vandenį gėrimui. Tačiau ne vien gydomosiomis savybėmis viešbutis sudomino. Ryškus viešbučio interjeras, patogūs numeriai, akims patrauklios bendros erdvės ir milžiniški sietynai kvietė pasilikti kiek ilgėliau, nei dvi trumpos naktys.






Karlovy Vary mieste išsidėsčiusios 14 geriamojo vandens vietų, šalia per miestą tekančios Tepla upės, kurių temperatūra svyruoja nuo 42,5°C iki 73°C temperatūros. Nors kiekvienos versmės cheminė sudėtis labai panaši, tačiau dėl temperatūrų skirtumų, jų medicininė paskirtis visiškai kitokia. Ragavau kiekvieno jų ir turiu pastebėti, kad skaniausios man pasirodė tos vėsesnės. 



Įdomu tai, kad vietiniai gyventojai visiškai negyvena miesto centre - centras skirtas tik turistų apgyvendinimui ir vietiniams verslams. Upės žymima pagrindinė gatvė tiek vienoje, tiek kitoje pusėje stebina architektūros stilistikos įvairove: nuo baroko iki klasicizmo, nuo pseudo renesanso iki art nouveau stiliaus... Akys retai nuklysdavo nuo pastatų fasadų, kiekviename jų grožėtis versdavo vis kita detalė. Labai rekomenduočiau miesto centrą žvalgyti su gidu, kuris bakstelėjus į bet kurį pastatą jums gali papasakoti nepaprastą istoriją: kas ten lankėsi, kas gyveno, ką mylėjo, kokios negandos nutiko ir kuo viskas baigėsi.


Market Colonade



Gidas nepamirš jūsų supažindinti ir su kultūrine Karlovy Vary puse: mieste vyksta Karlovy Vary kino festivalis, filmuota gausybė filmų, tarp kurių ir Džeimso Bondo 'Casino Royale' dalis. Tarptautinis kino festivalis sukviečia tokias šių laikų įžymybes kaip John Travolta, Renee Zellweger, Robert de Niro, Danny DeVito, Sharon Stone, Antonio Banderas ir kt.

Čia pasižvalgyti, pamatyti ir patirti, aplankyti galima ženkliai daugiau įdomių vietų, aplankyti parkų, muziejų, rinktis įvairaus stikliaus pramogų, tad pažinčiai su Karlovy Vary miestu rekomenduočiau pasilikti bent porą dienų.

Karlovy Vary


2. DIANA TOWER apžvalgos bokštas.
Miestas, kaip ant delno.  Šeimos vieta, kur veiklos ras ir patys mažiausi.

Čekijoje sakoma, - jei yra kalva, ant jos būtinai bus ir apžvalgos bokštas. Taip ir yra, kelionės metu jų matėme daug. Dianos apžvalgos bokštui keliauti nuo Karlovy Vary toli nereikia, į bokštą keliantis funikulierius visai šalia pagrindinės gatvės ir regis labai mėgstamas. Nors planavome kilti regis ne pačiu populiariausiu laiku, prie funikulieriaus didesnės eilutės nebuvo, tačiau už mūsų, vos kelių minučių bėgyje susiformavo nemenka eilė laukiančiųjų. Funikulierius kelia kas 15 minučių, pakilimas iki viršaus trunka 3 minutes, tačiau kelio viduryje jis sustoja ir galima išlipus kelionę pabaigti pėsčiomis, laipteliais aukštyn. Viduryje sustojama ne šiaip sau - tai vienintelė vieta, kurioje prasilenkia į viršų ir iš viršaus kylančios kabinos. 


Dianos apžvalgos bokštas yra 35 metrų aukščio ir čia kiekvienas turi pasirinkimą arba kilti liftu, arba kopti 150 laiptelių aukštyn. Kopti verta, nuo bokšto viršaus atsiveria panoraminiai vaizdai 70 km aplink miškingos apylinkės: Slakovsky miškai, Rūdiniai kalnai ir Karlovy Vary miestas, kaip ant delno.



Pakilus į viršų ne tik pasižvalgyti galima: mažieji galės pažaisti žaidimų aikštelėje, aplankyti drugelių kambarį ar mini zoo. Veikia ir restoranas, įkurtas prieš 100 metų, kuris leis pasimėgauti miško vaizdais ir galbūt, jei labai pasiseks, prie lango, pietaujant jus aplankys baltieji povai.... Restorane paragavau ir garsiųjų Smažený Sýr, kitaip apkepto sūrio su bulvytėmis fri. Tiesą pasakius labai priminė garsiuosius sūrio pirštus iš Klaipėdos "Senamiestis".



3. BEČOV PILIS.
Detektyvų ir religinės tematikos mylėtojams.

Čekijos teritorijoje gausybė gynybinių, gyvenamųjų pilių ir jų liekanų. Vien Karlovy Vary regione jų keliolika, skirtingos paskirties, skirtingų laikotarpių ir architektūrinės stilistikos, Kelionės metu lankėme porą skirtingų - viena iš jų - Bečov Nad Teplou Castle & Chateau, kuri saugo antrąjį pagal svarbą, Čekijos lobį.


Viduramžių pilies seniausioji pastato dalis pastatyta 14 a. (1349 m.) Bečov regiono savininko Osek Lordų, kurie vėliau pervadinti į Rýzmburk Lordus. Unikali pilies struktūra su keliais priestatais, statytais ir atnaujintais skirtingų savininkų ir skirtingais laikotarpiais. Seniausioji dalis (Donjon) pastatyta 14 a. vėlyvosios gotikos stiliumi ir atnaujinta Renasanso stiliaus baldais. 15 a. buvo pastatytas jungiamasis sparnas. 16 a. pabaigoje, piliai nebeatitikus laikotarpio poreikių buvo pastatyti Renesanso stiliaus gyvenamosios paskirties rūmai (raudonas čerpinis stogas), kurie kiek vėliau renovuoti neoklasicizmo stiliumi. Naujausia (rožinė) dalis buvo pastatyta barokiniu stiliumi 18 a. Jame ir įsikūręs pilies muziejus, kurį galima lankyti tik su gidu.


Pilies ekspozicijoje nemažai baldų, pagal tematiką įrengtų ekspozicinių kambarių, pavyzdžiui, nedidelė, tačiau mano akims labai patraukti biblioteka - darbo kambarys. Kuklus muzikos mokytojo kambarėlis, bendros menės, medžioklės trofėjai ir koplyčia. Daugybė paveikslų ir keletas gobelenų, tačiau ne visi paveikslai originalūs, kai kurie atkurti pagal to laikmečio madas. 




Visgi svarbiausia šios pilies istorija ir didžiausias traukos objektas yra antras pagal dydį Čekijos lobis, su pasididžiavimu prilyginamas Čekijos karūnos lobiams. Lobio istorija turistams pristatoma kaip knygos vertas detektyvas... šeši kambariai, kuriuose palaipsniui pasakojama istorija apie Šv. Benedikto Mauro (juodaodis italas šventasis) relikvijas atrastas 1985 m. seniausios pilies koplyčios pamatuose. Detektyvą gidė narplioja nuo siūlo galo ir pasakoja palaipsniui apie susidomėjusį pirkėja, kurio pirkinio niekas nežinojo, milžinišką pinigų sumą, atrastą skrynią su šventojo palaikais, 10-metį jos atkūrimui. Galiausiai ir pati skrynia saugoma it prabangiausias bankas - tamsi, vėsi patalpa, į kurią su mobiliuoju negalima, pašnibždomis pasakojami bandymai turistams patiems nufotografuoti skrynią, pasibaigę brangiomis baudomis ir pagrasymai mums - palikus įjungtą telefoną, per kelias sekundes suvažiuos policijos ir apsaugos ekipažai. Visos istorijos pasakoti nenoriu - koks gi malonumas paskui jos klausyti iš naujo, tačiau detektyvas ir mums, lėtai judant iš vieno kambario į kitą, kėlė didžiulį smalsumą ir daug klausimų, dar prieš juos atsakant istorijos pasakotojai.



St. Maurus's Shrine (original). Iš ČIA

Nežinau koks jūsų santykis su relikvijomis, tačiau aš esu labai skeptiška. Šventųjų palaikų, nors mažos dalelės kaulo, žmonės norėjo dėl įvairių gydomų savybių, tikėjo, kad turint šlaunikaulį (ar kurį kitą kaulą) juos lydės Dievo malonė, sėkmė ir sveikata. Tačiau tiesa ta, kad šventųjų kaulai buvo klastojami, norint paslėpti tikruosius, buvo kuriamos kelios kopijos, kaulai išplėšiami, suskaldomi, išsklaidomi po visą platųjį katalikišką pasaulį. Panacėja ir tikėjimas, kad turi tikrąjį, darė žmonės laimingesniais ir pamaldesniais? Galbūt ir visgi, kažkaip kraupokos man visos tos relikvijos su kūdikėlių rankomis, išrautais dantimis, plaukais ar dar kažkuo, kas priklausė jau mirusiam žmogui. 
Nepaisant mano skepticizmo ir sukilusių emocijų, pilies arkliukas su šv.Mauro palaikais, - tikras istorinis detektyvas vertas dėmesio, o jei aktualios religinės tematikos - greičiausiai bus aktualu ir apsilankyti. 


4. LOKET. 
Viduramžių miestas. 

Jei lankydamiesi regione turite gerą laisvą pusdienį, rekomenduočiau apsilankyti ir Loket mieste, įsikūrusiame Ohře upės alkūnėje ir iš trijų pusių supamoje vandens. Dėl tamsios miesto architektūros čia filmuojami istoriniai filmai. O vienas iš miesto perlų neabejotinai yra viena seniausių, 12 s. įkurta Loket pilis, 19 a. - 20 a. veikusi kaip kalėjimas. Lankytojams pilis atidaryta tik 1989 m. ir sprendžiant iš interjero nuotraukų internete, turėtų būti verta apsilankymo. 15 a. pradžioje miesto sienos buvo sutvirtintos ir miestas tapo gynybinės paskirties - vartais į Bohemijos kraštą.


19 a. miestas išgarsėjo dėl vietinio porceliano gamybos. Čia galima aplankyti veikiantį alaus gamyklos ir porceliano puodelių, skirtų gerti mineralinį versmių vandenį muziejų. Muziejuje ir išgirdome istoriją, kad tokie puodeliai buvo sukurti specialiai dėl vandens sudėties. Kadangi regiono vandenyje gausu geležies, geriant įprastai jis nudažo dantų emalį nepatrauklia, juoda spalva. 19 a sukurtas puodelis su kakleliu, kuris statomas už dantų, tad vanduo patenka į burną neliesdamas priekinių dantų ir leisdamas džiaugtis baltesne šypsena.



Loket miestelyje yra ką veikti ir romantikos mėgėjams. Istorija pasakoja, kad Johann Wolfgang von Goethe, būdamas 74-erių metų pamilo jauną gražuolę, tuo metu 19-metę Ulrike von Levetzow, kurią pirmą kart sutiko 1821 m. 1822 m. ir 1823 m. jie susitiko Marienbad'e, kur praleido daug laiko kartu. Iš pradžių jų santykiai atrodė tėviški ir globėjiški. Tačiau gandai ėmė greit sklisti ir apie rimtesnes intencijas. J.W.Goethe pamilo Ulrike ir norėjo jai pasipiršti, tačiau tam pasipriešimo Ulriche mama, todėl oficialiai jis niekada taip ir nepasipiršo. Paskutinį kart Goethe ir Ulrike buvo susitikę 1823 08 28, poeto gimtadienio šventėje, po kurios jis ne tik nebesimatė su mylimąją, tačiau niekada nebesilankė šiame regione. Gidė pasakojo, kad Loket mieste Goethe lankėsi keletą kartų, tad vietiniai didžiuojasi politiko ir poeto vardu pavadintu viešbučiu bei balkonėliu, kuris labai panašus į Goethe gimtadienio šventės sceną.



--------------------
Aš labai norėjau viską sutalpinti viename įraše, tačiau dar kelionės metu žinojau, kad įspūdžių, kuriais noriu su jumis pasidalinti, tiesiog per daug. Tad...

LAUKITE TĘSINIO KITOJE DALYJE.




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

PR-Sample

#zivykraj #karlovarskykraj  #visitczechrepublic  #czechrepublic  #czechtourism  #spaatostogos   #aplankykitecekija

Komentarai