Karen Swan "Kalėdų šviesos" lengvas romanas Kalėdų pasiutpolkės įkarštyje

Nežinau kaip čia taip atsitiko, tačiau aš vėl su knygos apžvalga. Šį kart nustebinau pati save, mat knyga baigta per savaitėlę! Jau gerą dešimtmetį tokių greitų skaitymo tempų nebuvo, nejaučiau jokios įtampos skaityti, nesijaučiau, kad būčiau praleidusi daug laiko ar vertusi save skaityti. Po skyrių vakarais, kartais po du, kartais iki pusės trijų nakties ir knygos tiesiog nebeliko. Tai apie ką aš? Apie Karen Swan romaną lyg ir dedikuotą šventiniam laikotarpiui. 

"Kai sekėjų būrys pasiekė tam tikrą skaičių, jie pradėjo gauti atlygį už tai, kad keliauja, dėvi drabužius <...> trumpai tariant, jiems buvo mokama už tai, kad gyvena savo gyvenimą ir jie suprato, kad tai buvo didžiulė privilegija <...> Tačiau pastaruoju metu ji juto, kad pusiausvyra pakito ir jie visiškai prarado privatumą."
Citata, p.29


Anotacija. 
– Gyvenimas dažnai nustebina. Jis gali būti liūdnesnis, nei nusipelnėme, kartais net nepakeliamas. – Jų žvilgsniai susitiko. – Tik dėl vieno gali būti tikra: jis niekada nebus toks, kokio tikiesi. Jis stums tave į kelius, kuriais nenorėsi eiti, bet kliaukis likimu.

Bo Laksli gyvenimas atrodo kaip svajonė: ji su mylimuoju Zaku keliauja aplink pasaulį ir publikuoja gražiausias savo nuotraukas instagramo sekėjams, kurių yra net devyni milijonai. Tačiau tai reiškia, kad kiekviena jų gyvenimo akimirka tampa vieša. Ir kai Zakas pasiperša Bo, apie tai tučtuojau sužino visas pasaulis. Kaip jaudinama! Bo nepaprastai laiminga, tačiau viešumas ima ją trikdyti. Ji vis labiau trokšta asmeniškiausias jųdviejų akimirkas pasilikti tik sau… Artėja Kalėdos, ir instagramo porelė atkeliauja į Norvegiją. Ten, nuošalioje trobelėje šalia nepaprasto grožio kalnų jie sutiks Kalėdas, besigėrėdami Šiaurės pašvaiste, kol tobulus kadrus darys visur su jais keliaujantis fotografas Lenis. Kas gali būti geriau? Tačiau pasirodo, kad atšiaurūs kalnai slepia praeities paslaptis. Kad juos pasitikęs rūstus gražuolis Andersas taip pat kažką slepia. Įtampa tarp Bo, Zako, Anderso ir Lenio kyla. Nuostabios nuotraukos instagrame – tik blizgus paviršius, slepiantis kunkuliuojančias tikrojo gyvenimo aistras. Ir Bo supranta, kad niekas kitas, tik ji pati privalo suprasti, ko nori iš tiesų. Ir kad net nuošaliausia vieta pasaulyje nepadės pasislėpti nuo savęs pačios.

„Kalėdų šviesos” – nepaprastai įtraukianti istorija apie tai, kas gyvenime svarbiausia. Apie pasirinkimą, kuris nulemia gyvenimą, apie meilę, kuri trunka ir po mirties, ir apie Kalėdas – šventę, kuri viską nušviečia ypatinga šviesa.

KAREN SWAN (Karen Svon) – tarptautinio pripažinimo sulaukusi romanų autorė, trijų vaikų mama, gyvena miškuose prie Sasekso ir rašo knygas namelyje medyje. Lietuvių kalba jau išleisti jos romanai „Paryžiaus paslaptis" ir „Kalėdų dovana", „Tobula dovana“, „Žvaigždės virš Romos“. „Kalėdų šviesos“ – naujausias jos romanas.


Man labai norėjosi kokio nors lengvo skaitinio gruodžiui, tokio, kurį galėčiau skaityti įtemptu (na, gal šiais metais mažiau įtemptu) šventiniu laikotarpiu, kažko, ką skaityčiau nesukdama galvos na ir žinoma, ko nors labai žiemiško. Pervertusi pasiūlą susigundžiau "Kalėdų šviesos" romanu, tačiau abejonė, ar knyga nebus kvailokas moteriškas romanas liko. Rašytojos stilius šioje knygoje man pasirodė labai lengvai skaitomas ir suprantamas, nors skaitant pirmuosius porą skyrių man prireikė šiek tiek laiko susigaudyti kas vyksta bei įsivažiuoti į istorijos eigą. Manau, kad su kiekviena istorija yra panašiai. Knygoje veiksmas pasakojamas šiomis dienomis, apie porelę, turinčią populiarią instagram paskyrą, kurios variklis ekstremalios, sudėtingos, nenuspėjamos kelionės maišant visą pasaulį. Paraleliai pasakojama sena Norvegijos istorija (1936 m.). Iš pradžių istorijos atrodo visiškai nesusijusios, tačiau verčiant knygos puslapius jos vyniojasi, susipina ir papildo vieną kitą, kol galiausiai sena istorija tampa svarbia dabartinės dalimi.

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad rašytoja žaidžia populiarumo korta pasirinkdama Instagram temą ir šalia jos einančius keblumus - sudėtinga atskirti viešą gyvenimą nuo privataus, norisi nebūti atpažintiems gatvėje, galiausiai norisi kažką pasilikti tik sau. Herojai taip įsijaučia į virtualų gyvenimą, kad rodos praranda realų identitetą ir save sieja su instagram sukurta asmenybe. Čia tikriausiai galima paburbėti, kad visa tai yra pasirinkimas: nenori - nekuri, nerodai ir nesiviešini. Tačiau istorija pasakoja kiek daugiau nei tik virtualaus ir realaus gyvenimo sąsajas. Bent jau man akcentai susidėliojo kiek kitose vietose. Aš stebėjau pagrindinių herojų gyvenimą, kartu grožėjausi talentingai aprašyta Norvegijos gamta, išgyvenau emocinius pakilimus ir nuosmūkius. Kai kur rašytoja iš ties šiek tiek perspaudžia kurdama aukos vaidmenį, tačiau priežastys, kodėl pagrindinė herojė yra būtent tokia, buvo atskleistos siužeto vingiuose ir prisiminimuose. 

Knygoje tiesiog tobulai suderintos modernios temos, istoriniai nutikimai, vaizdingai aprašytas kraštovaizdis ir truputis intrigos, kurios nedrįsčiau vadinti detektyvu. Viskas pagardinta lengvu, tačiau įtaigiu rašymo stiliumi suteikė knygai savotišką prieskonį. Dar knygos pirmoje dalyje supratau, kad tai nebus paviršutiniškas skaitalas romantikos išsiilgusioms moterims. Prasmės ar gilių minčių ieškoti čia irgi nereiktų. "Kalėdų šviesos" man skaitėsi kaip lengvas, neįmantrus, tačiau traukiantis desertas, leidžiantis pasimėgauti pasakojama istorija, peizažais ir pasekioti paskui populiarios knygos puslapyje veikėjos pėdomis bei pasiknaisioti minties vingiuose. Romantikos čia irgi yra, tačiau tik pabaigoje knyga apsalsta. O kaip viskas baigiasi neišduosiu, bet nešokiravo, maždaug to ir tikėjausi. Skaitykite, jei norite lengvo, atsipalaiduoti leidžiančio romano su romantiškos, intrigos, istorijos ir kraštovaizdžio elementais. O ieškantiems prasmės, pamokymų ar gilių minčių knyga paprasčiausiai netiks.


"Gyvenimas dažnai nustebina. Jis gali būti liūdnesnis, nei nusipelnėme, kartais net nepakeliamas <..> Tik dėl vieno gali būti tikra: jis niekados nebus toks, kokio tikiesi. Jis stums tave į kelius, kuriais nenorėsi eiti, bet kliaukis likimu."
Citata, p.418


Žanras: grožinė literatūra, romanas
Autorius: Karen Swan
Originalus pavadinimas: The Christmas Lights
ISBN: 9786094664342
Leidykla: Tyto alba
Leidimo metai: 2019
Vertimas iš anglų kalbos: Viktorija Uzėlaitė
Formatas: 14,7 x 22,1 x 4,7 cm, kieti viršeliai
Puslapių: 464 p.
Pirkau: knygos.lt (mačiau daugumoje knygnų)
Kaina: pilna kaina 16,19 Eur




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai