SKAITINIAI VAIKAMS. Alina Vyšniauskienė "Kalėdų belaukiant"

Pernai Kalėdų laukimas vaikui apsiribojo šokoladiniu kalendoriumi, kažkodėl praeitais metais vaikas man atrodė dar pakankamai didelis suprasti ir domėtis 24 dienas trunkančia istorija. Kas vakarą skaitėme trumpas istorijas, ir tik šiais metais, kai mažylis gerokai paaugo, nusprendėme bandyti skaityti knygą - advento kalendorių susijusį su šventiniu laukimu. Dar pernai buvau įsigijusi "Kalėdų belaukiant" ir tikėjausi, kad knyga padės sukurti magiško laikotarpio nuotaiką.

"...tas, kuris širdyje tiki Kalėdų stebuklu, visada jį suras ir po Kalėdų eglute."
Citata iš knygos, 24 skyrius



Anotacija. Toli toli, bekraštėse Šiaurės ašigalio plynėse, ten, kur lauko temperatūra siekia keturiasdešimt laipsnių šalčio, o pašalęs vėjas nepaliaujamai taršo snaigių verpetus, ten, kur nevažinėja traukiniai, neskraido lėktuvai, o automobiliai neberanda kelio, išsidėstęs didelis Kalėdų miestas. Jame tūkstančiai mažų namukų, su raitytomis pastogėmis, ledo kaminais ir raudonomis plačiomis durelėmis su sagutėmis. Visus metus Kalėdų mieste netyla įvairūs garsai: kala, birbia, dūzgia, bruzda... Čia nuolatos skamba juokas ir daina.
Čia susitiksime senąjį elfą Joną Augustiną, gretimoje trobelėje gyvena elfas Brūkšniukas, elfė Karamelė, siuvykloje darbuojasi elfas Loris... Elfų vardus ir jų pareigas galima būtų vardinti kiaurą parą, o galbūt laiko prireiktų net ir iki Kalėdų...

Kalėdinių pasakų rinkinys vaikams – nuotaikingi Kalėdų miestelio elfų nuotykiai. Istorijose veikia trylika skirtingų elfų ir Kalėdų Senelis. Knygoje aprašomos jų pareigos, atliekami darbai, nusivylimai ir linksmybės. Kasdien elfai tvarkosi, sportuoja, vaidina, gieda giesmes bei puošia miestelį laukdami Kalėdų. Pasakojimai sutampa su advento kalendoriumi ir padeda nuosekliai sekti gruodžio mėnesio dienas bei sustiprinti tikėjimą Kalėdų stebuklais.
Istorijose akcentuojama draugystė, savitarpio supratimas, pagalba bei savitumas. Kiekvienas elfas yra nepakartojamas ir savaip ypatingas.


Knyga suskirstyta į 24 skyrius, kiekvienai dienai po vieną. Labai patogu, lyg savotiškas, knyginis advento kalendorius - pasakėlė kasdienai. Keistoka, tačiau knygos puslapiai nesužymėti, tad skaitant belieka tik daugmaž atsekti kur esi. Sekti aišku galima pagal skyrius, bet vistiek šiek tiek keistoka. Gruodžio pirmąją ėmėm knygą į rankas ir pradėjome.


Visa knygos istorija sukasi apie Šiaurės Miestelyje gyvenančius elfus ir Kalėdų Senelį. Kiekvienas elfas miestelyje turi savo paskirtį ir vis susiduria su vienokiais ar kitokiais sunkumais, tarkim kepėja Karamelė vietoj cukraus į dienos kepinius priberia druskos, paštininkas Brūkšniukas pameta vieną vaiko laiškelį, o kiemsargiui Bimoliui lūžta ilgai mylėta šluota... Kiekvienai situacijai skirtas vis atskiras skyrius, kurio didžiąją dalį užima problemos aprašymas ir tik menkutė dalis problemos sprendimui, kurios metu susivienija visi elfai ir kartu ją išsprendžia.


Kiekvienam knygos skyriui skirti 3 lapai. Dažnai skaitant dienos istoriją atrodė, kad autorė bando užpildyti tuos tris lapus ilgais, net kelių eilučių sakiniais, pastraipomis trunkančiais gamtos aprašymais. Tokie lyg ir turėtų padėti sukurti atitinkamą nuotaiką? Teisingai, kuria, tačiau ne vaikams. Prisimenu mokykloje skaitant "Altorių šešėly" visus ilgus gamtos aprašymus tiesiog praleisdavau - iki tam tikro amžiaus jie iš viso neįdomūs ir neaktualūs. Normalu, kad man kilo klausimas, ar knygos autorė turi vaikų? Ar supranta, kad mažiesiems tie ilgi sakiniai pernelyg painūs? Kad gamtos, vėjo ir kiti reiškiniai negali užimti pusę skyriaus? Aš nežinau, gal jūsų vaikučiui tokie dalykai įdomūs, galbūt galima kaltinti mano vaiko hiperaktyvumą ir sunkumus susikaupiant? Tačiau būtent skaitant tuos ilgus sakinius jis nuobodžiavo... 


Tikriausiai iš knygutės mes abu tikėjomės visiškai kito. Aš ieškojau skaitinio, kuris padėtų vaikui sukurti magišką advento laikotarpį, 24-ias stebuklų kupinas dienas, kurios pasakotų istoriją, kaip elfai ruošiasi šventėmis, kaip galvoja apie vaikus ar tai kažkokių istorijų, kurios mokytų mažuosius. Apmaudu, tačiau knygelėje elfai daugiau stresavo dėl smulkių problemų, kurias lengvai galima pataisyti be tokios nuoskaudos ir tokio gilaus liūdesio (kaip aprašo autorė). Na ir elfai tikrai daug linksminosi: ir nuo kalno čiuožė, nuolat dainavo, šoko, smaginosi, lenktyniavo... Vaikai buvo paminėti tik keliose knygelės vietose, tad normalu kad ir į istoriją neįtrauktas vaikas ir aš, tiesiog nuobodžaivome.


Galiausiai, pabaigus skaityti, paklausiau sūnaus nuomonės: ar jam patiko knygelė? Ir išgirdau tai, ką jau žinojau - "nelabai". Gal šiais metais tiesiog per anksti? Vienintelis tikrai naudingas dalykas buvo skyriaus pradžioje pridėtas kalendorius su apibraukta diena. Tokiu būdu mano vaikas pasikartojo skaičiukus iki 15-os ir susipažino su tolimesniais. Gali būti, kad knygelė patiktų kiek vyresniems 6-10 metų vaikams? O mes šiais metais tiesiog nebuvome sužavėti istorija - perskaitėme, sužinojome, įsiminėme kai kurių elfų, kurie patiko sūnui vardus ir viskas. Kitais metais parinksiu įdomesnę istoriją.


"Tą vakarą gėris skleidėsi nelyginant pavasario gėlė. Buvo tylu, ramu, net ir kiek magiška. <...> Giminaičiai, draugai ir šeimos nariai susitikę kartu džiaugėsi vienas kito buvimu."
Citata iš knygos, skyrius 24.


Žanras: vaikiška literatūra, kalėdinė
Autorius: Alina Vyšniauskienė
ISBN: 9786099610207
Leidykla: Maketonas
Leidimo metai: 2019
Formatas: 22 x 30 x 2,1 cm, kieti viršeliai
Puslapių: 208 p.
Pirkau: Knygų klubas (mačiau daugumoje knygnų)
Kaina: pilna kaina 18,19 Eur




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai