PIRMI KARTAI. Dažau plaukus namie.

Pasitaiko gi gyvenime visokiausių pirmų kartų, tačiau netikėjau, kad sulaukusi beveik 30 imsiu dažytis plaukus namie, apskritai, kad bandysiu plaukus dažyti namie! Situacija tokia, kad nebespėju kartą į mėnesį skirti savaitgalalio dieną plaukučiams, tiksliau pusdienį praleisti kirpykloje. Tad.. nusprendžiau gal ne kas kartą, bet mažiausiai kas antrą kartą juos dažyti namie, bent jau pabandyti dažyti taip, kaip noriu.




Iš tiesų tai dažau tikrai ne pirmą kartą. Gyvenant UK plaukus dažiausi John Frieda putų pavidalo dažais (pamenu kainuodavo 11 Eur pakuotė), bet viskas ten buvo paprasta: tiesiog sumaišai viską, ką randi pakuotėje ir su pompa užpuški putas ant plaukų. Tiesa, rezultatas gaudavosi keistas: dažytos šaknys geltonos, centrinė plaukų dalis - šalto tono blondinė, kurio visad siekiau, o galai - vėl geltoni! Tačiau tuo metu neturėjau nei tinkamų priemonių dažymui nei žinių, nei praktikos.

2011 m. - kai plaukus dažaisi namie

Šį kartą prieš dažymą padariau namų darbus, daug konsultavausi su kirpėja ir kas kart kilus klausimams skambindavau jai. Tai ačiū tau Edita, kad turėjai kantrybės su manimi. Man atrodo mano kirpėja žino, kad jeigu prisidirbsiu, tai paskui taisyti reikės ne kam kitam, o kirpėjai. Na taip, prisidirbus juk ir lekiam pas jas! 😀 Tad pasižiūrėjau, ką kirpėja naudoja mano plaukams ir leidausi ieškoti priemonių. 

Pirmiausia užsukau į "Grožio profesionalams" parduotuvę (jie turi ir internetinę svetainę kuryba.eu) ir čia įsigijau pradiniam dažymui: Wella profesionals "Blondor" Soft Blonde šviesinamąjį kremą ir Expertia Oxy Cream 30 9% osidacinę emulsiją su  vynuogių ir kakavos ekstraktais. Dar reikėjo tonuojančio kremo ir jam tinkačio oksidanto su mažu procentu, tačiau toje parduotuvėje nieko neradau, todėl apkeliavau ir kitas parduotuves. Man reikėjo priemonės, kuri nuimtų plaukų geltonumą ir suteiktų šalto tono. Ir ką? Su kiekvienu konsultantų pasiūlymu skambinau kirpėjai ir išgirsdavau ne, netinka. Galiausiai kirpėja pasiūlė atlėkti į kirpyklą ir tonuojančią priemonė nusipirkti pas ją - taip ir padariau. Įsigijau Keune Semi Color Silver dažus ir Keune Semi Colour Aktyvatorių - oksidantą. Beliko pasiruošti ir imtis darbo.


Taip mano plaukai atrodė prieš dažymą - matosi, kad šaknys jau ataugusios, spalva pablukusi - tikrai metas dažymui, bet prieš tai, pasižiūrim, kas sakoma ant pakuočių ir sudėtines dalis. Iš plaukų dažų natūralumo nesitikiu, nes balinti nuo natūralaus 4 numerio iki šaltos blondinės visiškai nenatūralu, tačiau gal kuriai bus naudinga.

Ką žada gamintojas:
WELLA šviesinamasis kremas: Šviesinimo kremas Wella Blondor Soft Blonde Cream yra profesionaliam plaukų šviesinimui skirta priemonė. Švelnus aukštos kokybės plaukų šviesinimo kremas tinka dažytų ir natūralių plaukų šviesinimui. Efektyviai šviesina plaukus net iki 7 tonų, todėl suteikia galimybę išgauti tikslų pageidaujamą atspalvį. Šviesinimo kremas Wella Blondor Soft Blonde Cream išsiskiria savo ypatingai švelniu poveikiu. Kremo sudėtyje esantys lipidai padengia plaukus ir apsaugo juos nuo išsausėjimo, todėl plaukai mažiau lūžinėja, o ramunėlių ekstraktas ramina odą. Ypatingai švelnus šviesinimo kremas Wella Blondor Soft Blonde Cream nedirgina galvos odos, todėl ypač rekomenduojamas plaukų šviesinimo procedūroms, kuriose galimas kontaktas su galvos oda.

Naudojimo instrukcija:  Šviesinimo kremą Wella Blondor Soft Blonde Cream rekomenduojama maišyti su Welloxon Perfect 6%, 9% arba 12%, arba su Wella Color Touch emulsija 1.9% arba 4% santykiu 1:1 arba 1:2. Jeigu dažymo metu neįmanoma išvengti kontakto su galvos oda, siūloma naudoti ne stipresnius negu 6% aktyvatorius. Kremu tolygiai padenkite neplautus plaukus. Šviesinimo kremo veikimo laikas priklauso nuo plaukų būklės ir pageidaujamos spalvos. Kas 5-10 min. atsargiai patikrinkite plaukų spalvą. Nelaikykite ilgiau negu 50 min. Pirmą kartą naudodami šviesinimo kremą pirmiausia padenkite vidurinę plaukų dalį ir galus, po to plaukų šaknis. Kruopščiai išplaukite plaukus šampūnu ir šiltu vandeniu. Papildomai naudokite kitas Wella plaukų priežiūros priemones. 
Skirta tik profesionalams.

EXPERTIA oksidacinė emulsija: Oksidacinė emulsija Expertia Oxycream 30 (9%) - kreminės konsistencijos oksidacinė emulsija skirta maišyti su Expertia Hair Color Cream plaukų dažais, profesionaliam plaukų dažymui. Emulsijos sudėtis papildyta natūraliais kakavos ir vynuogių ekstraktais. Kakavoje gausu polyfenolio oksidanto, bei kofeino, kurie tonizuoja galvos odą ir plaukus, skatina galvos odos kraujotaką, plaukų augimą, stiprina plaukų šaknis. Vynuogių ekstrakte gausu mineralų ir vaisių rūgščių ,kurie veikia antibakteriškai ,veikia kaip humektantai (pritraukia drėgmę į odą ) taip oda apsaugoma nuo išsausėjimo ir pleiskanojimosi. Sudėtyje esantis glicerinas  palaiko plaukuose reikiamą drėgmės kiekį, neleidžia peroksidui išsausinti plaukų, jie nepraranda sveiko blizgesio ir natūralios išvaizdos. Glicerinas užkerta kelią odos senėjimui, spuogų, žaizdų bei sudirgimų atsiradimui, mažina egzemos, psoriazės tikimybę, atlieka apsauginę funkciją nuo negatyvių aplinkos veiksnių. Glicerinas palengvina medžiagų prasiskverbimą į gilesnius plauko sluoksnius, tad plaukai yra drėkinami iš vidaus. Emulsija yra švelnaus ir malonaus kvapo.

Naudojimosi instrukcija: Naudojant oksidacinę emulsiją  Expertia Oxycream būtina dėvėti apsaugines pirštines. Sudėtyje yra vandenilio peroksido, tad venkite patekimo į akis. Naudodami priemonę, griežtai vadovaukitės dažymo instrukcija.
Nenaudoti antakių ir blakstienų dažymui.

Sudėtis: 
WELLA šviesinamasis kremas: Ethylhexyl Stearate, Sodium Silicate, Potassium Persulfate, Sodium Persulfate, Ammonium Persulfate, Magnesium Stearate, Carbomer, Xanthan Gum, Petrolatum, Disodium EDTA, Silica, Aqua, Bisabolol.

EXPERTIA oksidacinė emulsija: Aqua, Hydrogen Peroxide, Cetearyl Alcohol, Propylene Glycol, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Cetearyl Sulfate, Sodium Salicylate, Etidronic Acid, Parfum.

KEUNE tonuojančio kremo: Aqua, Cocamide MEA, Cetearyl Alcohol, Polysilicone-18, Cetyl Phosphate, Ethanolamine, Betaine, Carbomer, Sodium Sulfite, Parfum, Dipropylene Glycol, Sodium Cetearyl Sulfate, PEG-40 Castor Oil, Disodium Cocoamphodiacetate, Mica, CI 77891, Hydrolyzed Wheat Protein, Bisabolol, Sodium Chloride, Trisodium  HEDTA, Boswellia Serrata Gum, Sodium Benzoate, Toluene-2,5 Diamine Sulfate, Resorcinol, 2-Amino-4-Hydroxyethylaminoanisole Sulfate, 4-Amino-m-Cresol, 4-Amino-2-Hydroxytoluene, Geraniol, Limonene, Linalool, Hexyl Cinnamal.


I-as ETAPAS - šaknų dažymas
Pirmajam etapui reikalingas Wella Blondor kremas ir Expertia oksidantas, kuriuos maišome kartu. Maišymui specialiai nusipirkau indelį, sunormuotą mililitrais ir šepetėlį. Beveik profesionalė! 😆 Iš tiesų kremas gali būti maišomas 1/2 arba 1/1 santykiu. Pasikonsultavau su kirpėja, ir ji man patarė maišyti 1 dalį kremo ir 2 dalis oksidanto. Taip ir padariau.


Tiesa, ilgai kamavo klausimas, kaip teisingai tas dalis pamatuoti? Mililitrais nelogiška dėl skirtingų konsistencijų, tad nusprendžiau pasverti. Dėjau 60 g kremo ir 120 g oksidanto, tačiau dabar, rašydama įrašą suvokiu, kad kažin ar svėrimas buvo logiškas dalykas - ar nereikėjo visgi imti ir tais mililitrais matuoti?


Ir dar suabejojau, kaip čia tepti priemonę tik ant šaknų? Kai tai daro kažkas kitas - viskas paprasta, jis mato plaukus, skirsto sruogomis ir tepa. Aš pabandžiau surišti vieną pusę, o kitą skirstyti sruogomis ir ištepti visas šaknis.


Tiesa, dar man pasirodė svarbu turėti pirštines - garantuotai plaukus reikės paliesti, o aš pamiršau nusipirkti normalias, todėl dažiau su namų valymui skirtomis, ir aišku paskui suplėšiau, bet sekančiam kartui būtinai reiktų nusipirkti normalias. Taip pat drabužiai kuriuos dėvite - rinkausi suknelę, kurią man visai negaila sugadinti ir išmesti. Iš tiesų, dažant ant suknelės pateko dažų ir spalvos pabluko, tačiau tai nėra itin svarbu - suknelę juk dėviu namie, o galiausiai tiesiog išmesiu lauk. 


Išteptus plaukus reikia laikyti apie 30-90 minučių, priklausomai nuo to, kaip dažai kimba į plauką. Man prireikė 40 minučių, tad manau visai neblogai, ir neteko labai ilgai laukti. Sudėtingumas slypi tame, jog reikia nuolat sekti, kaip plaukas atrodo ir gal jau metas plauti. Bei neleisti plaukui sugerti dažo ir likti sausam. Tai vis pamasažuodama likučius net nepastebėjau, kad mano šaknų dažymas tapo ne tik šaknų dažymas, o dažai pasiekė  daug žemiau nei porą ataugusių centimetrų!


Po išlaukto laiko plaukus reiktų kruopščiai išplauti šampūnu ir nusausinti. Čia rekomenduočiau naudoti vienkartinį rankšluostuką. Nežinau kokiu būdu, bet sugebėjau sugadinti savo rankšluostį, tikriausiai gerai nenuskalavusi pirštinių jomis paliečiau rankšluostį ir dabar jis nusėtas dėmėmis. Ech, tie sunkūs pirmieji kartai!

Tai išplovusi plaukučius dar iššukavau - jie labai stipriai vėlėsi, šiaušėsi ir net neįsivaizdavau, kaip ant tokių dar tepti kremą?

II-as ETAPAS - tonavimas
Kadangi po dažymo plaukučiai labai labai geltoni, juos tiesiog būtina tonuoti ir nuimti geltoną atspalvį. Tonų būna įvairių atspalvių - rausvų, violetinių, bespalvių, persikinių, raudonų - maniškis sidabrinis, tik toks sugeba nuimti tuos nepageidaujamus atspalvius. Čia aš naudojau iš kirpėjos nupirktą Keune Semi Color Silver kremą ir Keune oksidantą. 


Prisegu fotografiją, kaip atrodo pilno dydžio KEUNE 1,5% oksidantas, maišomas su kremu.

Keune osidanto pakuotė

Sumaišom abi priemones. Realiai nežinau, kiek čia visko: kremo buvo 60 ml ir sunaudojau visą pakuotę, kartu su atpiltu fiksažu. Instrukcijoje radau, jog 30 ml kremo maišoma su 60 ml oksidanto. Vadinasi oksidanto turėjo būti apie 120 ml. Tai ir santykis gaunasi tas pats: 1 dalis kremo : 2 dalim oksidanto (tik gerokai silpnesnio).


Gautą masę pakankamai greitai skirstom ant plaukų. Didžiausią dėmesį skyriau plaukų šaknims, kurias ką tik dažniau, tačiau nepamiršau ir plaukučių - juk galiukai tokie šiltai geltoni - reikia, kad priemonė veiktų ir juos.


Viską reiktų laikyti 10-20 minučių. Kažkur po 15 minučių pamačiau, kad šaknys jau baltos, tačiau pagalvojau, kad palaikysiu tas 5 ir nieko blogiau nenutiks. Galiausiai viską išploviau šampūnu ir čia jau labai sočiai plaukus palepinau kauke plaukams, tepdama tiek, keik jie geria bei palikdama šiek tiek ilgiau nei įprastai. Nuskalaujam ir žiūrim rezultatus.


Kažkas gavosi labai labai negerai - jau ant šlapių plaukų pamačiau labai didelius spalvos skirtumus, kurių neturėtų būti, arba būti labai minimaliai. Susikeikiau, susinervinau, tačiau raminau save ir nusprendžiau neišdžiovinusi nedaryti jokių išvadų.

Išsitraukiau iš stalčiaus gilumos jau senai pamirštą džiovintuvą, papurškiau apsauga nuo karščio, patepiau aliejuku ir pradėjau džiovinti.


Išdžiūvus plaukams matau, kad nepavyko man su tonavimu pardaryti tai, ką reikia.
1. mano šaknys tapo melsvai žilo atspalvio - taip nutiko dėl to, kad tonuojanti priemonė suveikė greičiau nei per 20 minučių, todėl ją perlaikius plaukas įgijo tokį keistą atspalvį. Bet jis nusiplovė po pirmojo galvos plovimo. Tad bėda čia maža.
2. Matosi horizontali dažymo linija plaukuose. Aš atsimenu, kodėl aš nustojau dažyti visą galvą ir perėjau prie sruogavimo - taip buvo dėl paprasčiausio mano plauko kaprizingumo - jis sunkiai dažomas, kiekvienas dažymas matosi ant plauko su vis kitokios spalvos linija - niekad nepavyksta išgauti vienodos spalvos, net su kirpykla vargdavome. Paskambinus kirpėjai ji pasakė, kad mano plaukas gana kaprizingas ir sunku tokį dažyti. Ji užsiminė, kad man tonuoja su keliais skirtingais atspalviais, nes plaukai prie šaknų būna vienokie, ties centru kitkokio, galiukai - dar kitokio atspalvio. Tad vienu toniniu kremu išgauti gerą rezultatą yra sudėtinga.

Šiek tiek nusivyliau rezultatu, o va, kokia nuotrauka su jumis pasidalinau Instagram stories:


Aš nesu nei kirpėja, nei plaukų stilistė, tačiau kažkaip plaukus nusidažiau. Na pasvilo tas pirmasis mano blynas, pasvilo. Tačiau ar siaubingai nusivyliau? Ne! Ar žadu dar kartą dažyti plaukus namuose? Tikrai taip! Bandysiu praktikuoti, tobulėti ir pašalinti klaidas. O jei nepavyks? Na, manęs visuomet laukia šeštadienio pusdienis ir kirpėjo kėdė!

P.S. įrašo metu matote nuotraukas su nuogu, nedažytu mano veiduku. Be to, visos įrašo nuotraukos buvo darytos vakare, prie dirbtinio apšvietimo, todėl nėra labai geros kokybės. Atsiprašau, jei tai kelia nepatogumų. 😊

Kainos ir kiekiai:
* Wella profesionals "Blondor" Soft Blonde šviesinamasis kremas, 200 ml - 15,47 EUR
* Expertia Oxy Cream 30 9% osidacinė emulsija su  vynuogių ir kakavos ekstraktais, 1000 ml - 7,00 EUR
* Keune Semi Color Silver dažai, 60 g ir Keune Semi Colour aktyvatorių - oksidantas - abi priemonės 10,00 EUR




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai

  1. Prisipažinsiu, kad nors plaukus dažau jau nuo 14-15 metų (na tai jau beveik 20 metų), nė karto neteko to daryti pas kirpėją. Nors meluoju, kartą buvau laimėjusi "Panelės" konkursą ir ten man kelias sruogas nudažė plaukuose :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oho... Tai žinios per praktiką atėjo?
      O aš pirmą kart dažiau 21, beveik 22 metų ir visad pas kirpėją :D Tai man čia naujos patirtys :D

      Panaikinti
  2. O man tai visą gyvenimą plaukus dažė mama (neskaitant kokių ant rankos suskaičiuojamų kartų kirpykloje), nes raudona spalva su manim gal jau nuo 14metų... Dabar nebegyvenu su mama, tad plaukus man dažo.... vyras! :D Įkalbėt laaaabai sunku, bet nudažo idealiai ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tai kad neturiu aš jokių žinių :). Sumaišyti dėžutės turinį, užtepti ant galvos, po pusvalandžio nuplauti. Viskas :). Žinoma, ne visada viskas tobulai gaunasi, bet gi čia plaukai ir tiek, nusidažai dar kartą :). Ir analogiškai kaip gretai, padėdavo mama, po to vyras, tik dabar jau pati įgudau išsitepti lygiai, kad nereiktų vyro prašinėti.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Neseniai pradėjau dažyt, tai irgi nieko neišmanau :D nusiblondinau plaukus, gavosi baisiai geltoni, išsigandau ir greit rudais uždažiau :D kiek laiko toks tonavimas ir ar nekenkia vėl pasibaigus sidabro spalvai nuolat naudot?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikriausiai kol nusiplaus arba nuaugs, nelygu kokie tonuojantys dažai ir plauko struktūra. Maniškiai natūraliai permuša dažus - dažo šalta spalva, po kelių dienų jau turiu šiltą atspalvį.
      Nuolat naudoti ką? Violetinį šampūną? Kažkiek kenkia, bet nieko baisaus jei labaii nesausina. Tonuojančią priemonę? Priklauso nuo pačios priemonės. :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą