Baobabai - gyvybės medžiai! Apie baobabų aliejų.

Anksčiau gana dažnai rašydavau apie įvairius natūralius aliejus ir ekstraktus, tačiau tokie įrašai buvo primiršti, mat kažkodėl tų aliejų sumažėjo, o ir naujų ne itin daug išbandžiau. Visgi, jau kelis mėnesius naudoju natūralų baobabų aliejų savo veido odai iš Paese, tad pagalvojau, gal būtų visai smagu sužinoti, kas tas baobabų aliejus, iš kur jis gaunamas, kuo naudingas, kur galima naudoti ir kokio poveikio tikėtis? 

Apskritai baobabų aliejus nėra plačiai naudojamas Lietuvoje ir sakyčiau, net mažai žinomas. Aš jo niekur nemačiau pirkti (išskyrus Stiliaus kodas ir Aliejai parduotuvėse), tad nemanau, kad daug žmonių apie tokį iš viso žino. Man jis buvo girdėtas, bet niekad nenaudotas. Apskritai paklauskite pažįstamų ar žino, kas tas baobabas (Cha-ha), tikrai mokėmės mokykloje ir ilgą laiką man tai buvo egzotika, kurią vis traukdavau į miestų/ šalių/ augalų/ gyvūnų žaidimą pagal raidę, nes jo niekas nežinodavo, o augalo iš b raidės tuo metu nelabai ir žinojau, nes gi visi tikrai rašys 'beržas". Žodžiu, baigiam tuos lyrinius nukrypimus ir keliaujam prie aliejaus ir jo poveikio.

Paveikslėlis iš ČIA

Aliejaus šaltinis.
Adansonia digitata (lot.) tikrieji baobabai tropinėje Afrikoje, Madagaskare, kai kuriose Indijos vandenyno salose augantys itin masyvūs medžiai, kurių kamienai siekia 9-12 metrų, o apimtis net iki 28 metrų! Baobabai yra lėtai ir ilgai augantys medžiai, galintys išgyventi iki 2 tūkstančių metų. Baobabų medžiai net 9 mėnesius per metus būna be lapų, o nuogos masyvios šakos primena medžių šaknis, todėl angliškuose šaltiniuose medžiai vadinami kaip atvirkštiniais - tarsi augančiais šaknimis į viršų. 

Iš baobabų lapų vietiniai verda arbatą bei gamina miltelius, kuriuos naudoja medicininiais tikslais. Medžio kamienuose vietiniai įsirengia ir parduotuves ir namus ir ūkinės paskirties pastatus, sandėliukus. Jaunas šaknis vietiniai verda ir naudoja maistui, žiedai naudojami klijų gamybai, medžio žievė - virvėms, krepšiams, kilimams, popieriui ir drabužiams gaminti. Tad kaip matote, baobabų medžiai turi itin didelę reikšmę vietiniams gyventojams ir jau senai žinomi kaip gyvybės medžiai.

Baobabai augina didžiulius, apie 30 cm ilgio vaisius, savo forma kiek primenančius pailgus moliūgus ar kiaušinius. Vaisiai sumedėję, plaukuoti, o jų viduje, baltame minkštime slepiasi apvalios sėklos. Iš šių sėklų spaudžiamas tirštas, klampus aliejus turintis lengvą riešutų aromatą.

Paveikslėlis iš ČIA

Kuo naudingas baobabų aliejus?
Baobabų aliejus gausus mononesočiųjų riebalų rūgščių Omega-9 bei polinesočiųjų riebiųjų rūgščių Omega-6 ir augalinių sterolių, saugančių odą nuo išsausėjimo, šerpetojimo, žalingų išorės veiksnių (UV spindulių, užterštumo, tabako dūmų, streso ir pan.), skatinančių regeneracijos procesus, padedančių atitolinti odos glebimą, raukšlėjimąsi ir palaikančių normalias odos ląstelių funkcijas. Jame gausu A, B, C, D, E. F grupių vitaminų.
Baobabų aliejus pasižymi giliai drėkinančiomis, maitinančiomis ir minkštinančiomis savybėmis. Itin vertinamas dėl ypatingai švelninančių ir minkštinančių savybių. Greitai susigeria, tonizuoja odą ir jos elastingumą, apsaugo sukurdamas barjerą ant odos. Padeda greitinti ląstelių atsinaujinimą, minkština randus ir padeda išvengti strijų. Skatina žaizdelių gijimą, skatina odos regeneraciją, švelnina ir drėkina.


Kaip ir kur naudoti baobabų aliejų?

- kas kasdienį veido drėkiklį. Baobabų aliejus greit susigeria į odą ir nepalieka jokios riebios plėvelės ant odos, todėl tinkamas naudoti kasdien, kaip gerai drėkinanti ir maitinanti veido priemonė. Oda taps švelni, lygi ir gerai sudrėkinta. Jei nenorite aliejaus tepti ant odos, galima nedidelį kiekį įmaišyti į naudojamą veido kremą.
- kaip paakių kremą, maišeliams po akimis sumažinti baobabų aliejus gali padėti sumažinti po akimis esančius maišelius - tiesiog sumaišykite su įprastu paakių kremu ir padenkite - padrėkins, sumažins maišelius, atgaivins odą;
- natūralus prausiklis. Aliejus puikiai nuvalo ne tik nešvarumus, bet ir makiažą - moterys dažnai valo veido odą su kokosų aliejumi, tačiau skirtingai nuo jo, baobabų aliejus nepalieka riebaus, nemalonaus pojūčio. Prausikliui jį galite sumaišyti su jojobos ir šaltalankių aliejumi. Tuomet tereikia įmasažuoti į veidą ir nuskalauti likučius;
- padeda nuraminti ir greičiau užgyti pažeistai odai. Baobabas pasižymi raminančiomis savybėmis ir skatina smulkių žaizdelių gijimą. Nedidelį aliejaus kiekį padenkite ant žaizdelių ar sudirgusios odos kelis kartus dienos eigoje;
- kaip serumas veidui ir kūnui. Baobabų aliejus padeda kovoti su odos senojimu ir skatina kolageno gamybą, todėl puikiai tinka kaip serumas. Galima jį sumaišyti su kitais aliejais: 1 a.š. baobabų aliejaus + 1 a.š. argano aliejaus + 1 a.š. chia sėklų aliejaus + 5 lašeliai levandų eterinio aliejaus + 4 lašeliai eterinio citrinų aliejaus + 5 lašeliai eterinio neroli aliejaus + 4 lašeliai snapučio eterinio aliejaus.
- egzemai ir psoriazei gydyti;
- strijų prevencijai ir jų mažinimui - kadangi gamina kolageną ir padeda išlaikyti odos elastingumą, reguliariai naudojant apsaugos nuo strijų susidarymo bei sumažina jau turimų matomumą;
- lūpų balzamas. Kadangi labai gerai drėkina odą, taip pat gerai drėkina ir lūpas;
- sausiems ir silpniems plaukams. Naudokite karšto aliejaus techniką (pasakojau ČIA) ir pašildę aliejų padenkite ant plaukų. Nepamirškite įmasažuoti į odą - aliejus puikiai nuramina niežtinčią, pažeistą galvos odą. Na o plaukams suteiks drėkinimo, sveikesnės išvaizdos, spindesio ir atgaivins plaukus.
- masažams, tačiau derėtų nepamiršti, kad greitai susigeria į odą, todėl masažo metu jo reikės daug. Tačiau po masažo oda bus itin švelni, minkšta, sudrėkinta ir atrodys puikiai.
- nagams ir apynagėms kondicionuoti - tepkite ant nagų ir apynagių. Aliejus pamaitins, sudrėkins, nagai mažiau lūžinės, augs sveikesni, pasipildys drėgmės.

Paveiskliukas iš ČIA

Keli receptai grožiui.

Nuo raukšlių
5 ml granatų sėklų aliejaus;
5 ml arganų aliejaus;
5 ml erškėtuogių sėklų aliejaus;
5 ml baobabų aliejaus;
5 ml kanapių sėklų aliejaus;
5 ml moliūgų sėklų aliejaus;
5 ml šaltalankių sėklų aliejaus;
2-3 lašai vitamino E;
2-3 lašai morkų sėklų eterinio aliejaus.
Viską sumaišykite. Supilkite į tamsaus stiklo buteliuką. Naudokite kasdien ryte ir vakare ten, kur daugiausia smulkių raukšlelių.

Nagų odelėms minkštinti
1 š. tarkuoto bičių vaško;
3 š. baobabų aliejaus;
6 lašai arbatmedžių eterinio aliejaus;
6 lašai levandų eterinio aliejaus.
Vašką ištirpinkite vandens garų vonelėje, supilkite baobabų aliejų, nuimkite nuo kaitros, sulašinkite eterinius aliejus ir supilkite į sandariai užsukamą indelį. Prieš naudojimą pilnai atvėsinkite.

Pėdų priežiūrai
30 ml baobabų aliejaus;
2 lašai citrinų eterinio aliejaus;
2 lašai pirpirmėčių eterinio aliejaus;
2 lašai baziliko eterinio aliejaus.
Mišiniu reiktų masažuoti odą, siekdami suteikti jai gaivumo, švelnumo, drėkinimo.


Mano patirtis su PAESE baobabų aliejumi.
Baobabų aliejus mano namuose atsidūrė kartu su kita Paese kosmetika. Iš pradžių prisibijojau aliejų naudoti veidui, tad pradėjau jį naudoti vakarais, o ne taip, kaip rekomenduoja Olesia Žuravliova - prieš makiažą. Apskritai baobabų aliejus labiau sausos ir pažeistos odos priemonė, todėl nenustebau, kaip greit pastebėjau drėkinamąjį ir raminamąjį priemonės poveikį. Pats aliejus man kvepia mediena ir riešutais, labiau mediena, buvo pakankamai patogus naudoti, bet deja, ne pats pigiausias variantas (30 ml - 14,20 EUR), tad aš nerekomenduoju pirkti būtent šio aliejaus - pasižiūrėkite "Kvapų namai", "Aliejai" parduotuvėse ir tokį pat kiekį įsigysite už daugmaž 7-9 Eur, kas yra ženkliai pigiau. Nereiktų bijoti ir kitokios sudėties - visų jų ingredientas yra vienas ir tas pats Adansonia Digitata (Baobab) Seed Oil. Tikiu, kad galima atrasti ir priemonių su aliejumi, tačiau rekomenduočiau rinktis natūralų ir 100% aliejų, pagamintą šaltu spaudimu ir nereafinuotą.

Aš nepastebėjau visų tų sprebuklų, kuriuos žada pats aliejus ir turtinga jo sudėtis. Man aliejus stipriai drėkina odą, iš tiesų labai greit susigeria (nežinau greičiau susigeriančio aliejaus, o jų esu išbandžiusi labai daug), Pastebėjau, kad gerai nuramina odą, o po nakties ji atrodo itin švelni ir labai lygi. Tikiu, kad sistemingai naudojant pusmetį ar metus tikrai galima sulaukti teigiamo poveikio raukšlelėms ir odos elastingumui, tačiau kol kas, po 30 ml buteliuko, to nepastebėjau. Tai pats aliejus man labai įdomus, buvo savotiškai smagu susipažinti su jo poveikiu odai, ir galbūt ateityje pakartočiau - tiko ir patiko, tiek kad man asmeniškai galėtų būti ir truputį riebesnis. Tad sekančiams kartui aliejų bandyčiau maišyti su jojobos aliejumi, kad išgauti ir maitinamąjį efektą. O kol kas - įdomiai ir savotiškai patiko.

Ar tau teko bandyti baobabų aliejų? Kokie potyriai ir įspūdžiai?




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Buvo aktualu? Turite minčių? Norite pasidalinti? Komentuokite!
Grįžtamasis ryšys aktualus blogo egzistavimui ir jo krypčiai bei labai labai svarbus man!

Komentarai

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...