Cleveland Amory "Katinas, kuris atėjo per Kalėdas" - nekalėdinė, tikra istorija apie katiną ir jo žmogų

Labai smagu skaityti šviežutėles knygas ir suprasti, apie ką diskutuoja daug skaitančios merginos, man labai patinka šviežiai spausdintos knygos kvapas ir knyginių naujienų šiems metams jau turiu pakankamai. 2020 pabaigoje tarp turimų knygų ieškojau Kalėdinės istorijos sau, kažko, kas sušildytų širdį prieš didžiąsias metų šventes ir atradau gana seną 2006 leidimo knygą šventišku pavadinimu. Aš šią knygą pirkau dar šviežiai kvepiančią dažais, baiginėjant mokyklą, bet tuo metu ją padėjau tik pradėjusi skaityti. Šį kart, po 14 metų, man atrodė yra tas laikas knygai išgyventi renesansą.

"Kiekvienas, kam teko bent kiek ilgiau gyventi šalia katės, puikiai žino, kad katės itin pakančios žmogui dėl jo proto ribotumo <...> teks susitaikyti su kankinamai lėtu mūsų mąstymu <...> žmonių intelekto koeficientas gėdingai žemas <...> dėl šių trūkumų siutindami jas nesugebame suprasti, o juo labiau laikytis paprasčiausių ir tiksliausių nurodymų."
Citata, p.44-45


Anotacija. Kūčių vakaras. Niujorkas. Vienas vienišas vyriškis skersgatvyje aptinka valkataujantį katiną, kuris iškart tampa padėties šeimininkas. Jiems abiem daug kartų reikės ieškoti kompromiso, kad galėtų gyventi drauge... Žavi ironija, smagūs juokeliai, Kalėdų nuotaika, humoras ir filosofija – autoriaus ir katino.
 
Cleveland Amory (1917–1998) parašė kelis romanus, kurių vienas pagrindinių veikėjų yra Katinas. Visi jie tapo New York Times bestseleriais. K. Emorio romanuose išradingai susipina humoras ir filosofija - tiek autoriaus, tiek jo katino - ir tai suteikia daug žavesio. 1967 m. rašytojas įsteigė Gyvūnų globos fondą.


Pirmiausia, tai knyga niekuo nesusijusi su Kalėdomis. Taip, pavadinimas tikrai gali suklaidinti ir kiek domėjausi, klaidina daugumą, kurie knygą dovanojo kaip Kalėdinę istoriją draugams. Vienintelis faktas, knygą siejantis su Kalėdomis tas, jog švenčių išvakarėse knygos autorius randa gatvėje katiną. O toliau jau knygos veiksmas rutuliojasi per ateinančius metus, pasakojant autoriaus ir Baltojo Lokio draugystę. 

Aš abejoju, ar 1987 metais išleistas kūrinys gali tapti labai populiarus tarp mūsų skaitytojų? Knyga gana sudėtinga skaityti, joje labai daug pasakojama apie Cleveland Amory veiklą gelbstint gyvūnus: nuo žudomų ruoniukų iki laukinių asilų; apie autoriaus įsteigtą rančą Rytų Teksase, kuri beje vis dar veikia. Knygos fone ar net dar iki knygos skaitymo vertėtų pasidomėti autoriaus autobiografija, jo veikla, ryšiais su įžymybėmis. C. Amory asmenybė ir biografija ne mažiau, o gal net dar įdomesnė nei ši knyga.


Autorius knygos puslapiuose bando susigyventi su nauju augintiniu. Kūrinį suskirstęs tokiais skyreliais, kaip "Jo šaknys", "Jo užsienio politika", "Jo Holivudas" rašytojas pradeda kiekvieną skyrių apie Baltąjį Lokį (taip autorius pavadina rastą katiną). Tačiau skyriaus pagrindą sudaro žymių žmonių kačių analizė, daug dėmesio skiriama publicistikai, istorijai. Dažnai, nuo pat pirmųjų puslapių, susidaro visažinio autoriaus vaizdas ir tai gali erzinti skaitytoją. Šunų mylėtojas, pirmą kart gyvenime gyvendamas su kate analizuoja šaltinius ir pateikia juos kaip nelystamus. Pasitelkia ilgą ir painoką sakinių struktūrą, tad, kad ir kaip buvau susikaupusi, ne kart mano mintys nuklysdavo, o koncentracija išblėsdavo.

Tikriausiai vienas įdomesnių knygos aspektų yra C. Amory diskusijos su katinu nuo smulkmenų suteikiant vardą iki kelionių, nuo balkono padalinimo iki mitybos. Žinoma, katės nekalba ir autorius regis tą puikiai suvokia, bet kiekvienas kačių augintojas gali pasakyti, kad kalba su katėmis ir jaučia, kaip jos atsako. Žinoma, ne žodžiais, o veiksmais, žvilgsniu, o kartais ir savotišku miauksėjimu. Katino "atsakymai" dažnai stulbina ironija ir užsispyrimu, neretai pašiepia žmogiškąsias savybes. Ir nors autorius pabrėžia, kad "katinas pašaipus, kritiškas ir traukia šeimininką per dantį", tačiau būtent toks man pasirodė pats rašytojas. Vienaip ar kitaip katino atsakymai buvo interpretuoti per autoriaus suvokimo prizmę.


Nepaisant sudėtingo rašymo stiliaus, gausybės istorinių faktų (kuriuos dar norisi pasitikrinti) ir paties rašytojo lengvai jaučiamos arogancijos, knyga gali būti iš ties naudingas ir įdomus skaitalas tiems, kurie domisi katėmis. Įdomi tiems, kurie katės niekuomet neturėjo ir dabar išgyvena pirmąją pažintį arba/ ir žmonėms, kurie domisi gyvūnų apsaugos ir gelbėjimo klausimais. Veiksmas vyksta 1977 metais, tad tiesiog negalima neįvertinti Cleveland Amory asmenybės, jo veiklos ir biografijos aspektų, kurie geriau atspindi kituose šaltiniuose, o ne šiame romane. Jei niekad nesidomėjote kačių istorija, žymiomis katėmis, nežinote, ką reiškia vienas ar kitas katės veiksmas - galite rasti visai įdomių ir naujų jums aspektų. 

Aš galutinės nuomonės niekaip nesusidariau ir taško istorijoje nepadėjau. Suprantu, kad tai senas kūrinys, kuris per laiką praranda aktualumą. Iš kitos pusės yra daugybė knygų, kurios vis dar labai įdomios ir aktualios prabėgus daugybei metų. Knygoje mažai man visai naujos informacijos, kadangi didžiąją faktų apie kates dalį išsiaiškinau krūvos knygų pagalba, šalia nuo pat ankstyvos vaikystės visuomet gyveno bent viena katė, kurios elgseną stebėdama pasitvirtinau arba paneigdavau išsikeltas hipotezes ar perskaitytus faktus. Skaitant knygą atradau vietų, kuriuose visiškai nepritariau mažai patirties su katėmis turinčiam C. Amory. Tačiau susižavėjau rašytojo asmenybe, jo ankstyva gyvūnų teisių gynimo apraiškomis, gelbėjimo misijomis ir gyvūnų fondo bei rančios steigimo veikla.


"Ilgai gulėjau ir žiūrėjau į jį, ir galvojau, kaip neįtikinamai jis pakeitė mano gyvenimą. Bet man taip žiūrint, murkimas liovėsi. Jo akys pamažu susiaurėjo, o uodega pradėjo trūkčioti. Sentimentai geras dalykas, tiesiai rėžė jis, bet subrendę individai jais nesimėgauja."
Citata, p.236

Žanras: grožinė literatūra, romanas, paremta tikrais įvykiais
Autorius: Cleveland Amory
Originalus pavadinimas: The cat who came for Christmas
ISBN:  9789955243281
Leidykla: Alma littera
Leidimo metai: 2006
Vertimas iš anglų kalbos: Dalė Virginija Jakutienė
Formatas: 13 x 21 cm, kieti viršeliai
Puslapių: 240 p.
Pirkau: Knygų klube, užsakinėdavau knygas iš lankstinuko-žurnaliuko
Kaina: pirkau dar litais, nebepamenu kainos, gal apie 20 Lt? Paskutinį kart mačiau apie 9 Eur kainą




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai