THE SCENT OF LITHUANIA. PERFUME. - LIETUVOS KVAPAS. 1009. KVEPALAI.

Lietuva yra visiškai unikali šalis, ir aš šiandien visai nenoriu kalbėti apie neigiamus dalykus, statistikas, kuriose su liūdesiu pirmaujame, šykštoką charakterį ar uždarą būdą... Ne, Lietuva unikali šalis savo gamta, istorija, darbščiais žmonėmis ir... kvepalais, reprezentuojančiais šalį! Vienintelė šalis pasaulyje, kuri turi šalies kvapą (jei mano žinios dar nepaseno)! "Kvepi, kaip Lietuva!" - komplimentas nuo 2011 metų tavo visiškai realus.
Mano namuose "Lietuvos kvapas" atsirado prieš porą metų, tačiau tuo metu buvau jam visiškai nesubrendusi, kvapas man rodėsi visiškai netinkamas jaunesnėms merginoms, tad kuris laikas gulėjo saugiai padėtas. Galiausiai 2018 metais aš jį pradėjau jaukintis, glostyti, pažindintis ir po metų, pagaliau galiu prisėsti ir papasakoti savo nuomonę.

P.S. kvapo buteliukas pasikeitė jau regis ketvirtą kartą nuo jo leidimo, tačiau patys gamintojai sako, kad kvapas visiškai nesikeičia. Mano turimas variantas - trečiasis. Įraše būtinai įkelsiu ir naujos pakuotės išvaizdą, kuri regis moderniausia ir patraukliausia.

"Kas geba remdamasis sena atrasti nauja, vertas būti mokytoju."
Konfucijus



Produktas: THE SCENT OF LITHUANIA. PERFUME. - LIETUVOS KVAPAS. 1009. KVEPALAI.
Gamintojas: ant pakuotės nei gamintojas, nei šalis nenurodytas
Tūris: 30 ml
Kaina: 26,90 EUR
Kur galima įsigyti: knygynuose Pegasas; internetu - ltkvapas.lt; centriniuose pašto skyriuose
Leidimo metai: 2011 m.
Aromato kūrėjas: Galimard parfumeriai (idėja - Laima Druknerytė, Mindaugas Stongvilas, Dainius Rutkauskas)
Kvapo kategorija: gėlių - medienos - žalumos

Gamintojo aprašymas: „Lietuvos kvapas“ dedikuotas pirmajai Lietuvos istorinei datai, kuomet Lietuvos vardas (lot. Lituae) buvo pirmą kartą paminėtas rašytiniuose šaltiniuose. Šis istorinis įvykis užfiksuotas Kvedlinburgo analuose 1009 metais.

Bergamotės, imbiero, lauko gėlių, aviečių, raudonų uogų ir greipfruto aromatą papildo jausminga, šilta ir švelni pakalnutės, alyvos bei rožės puokštė. Galop suskamba ambros, medžio samanų, kedro, santalmedžio, pačiulio, muskuso ir medžio dūmo akordai. Subtilus, pakylėjantis, gilus, charakteringas kvapas, sklidinas gyvenimo intensyvumo ir džiaugsmo.
Tai aukščiausios kokybės trijų natų kompozicijos kvepalai. LIETUVOS KVAPO gamybai naudojamos natūralios esencijos ir komponentai, patikrinti autorizuotose laboratorijose.
Naudojimas: Kvepalus galima naudoti kūno ir aplinkos kvėpinimui. Papurkšti erdvėje šie kokybiški ir ilgai išliekantys kvapai pamažu atskleidžia visus aromato natų akordus.
Purškite kvepalus ore, kvėpinkite pagalvėles, užuolaidas, kilimus ar minkštus baldus. 

Kas keli metai Lietuvos Kvapas atnaujina savo išvaizdą, tačiau buteliuko viduje - visuomet tas pats jau atpažįstamas ir pamėgtas aromatas. Kviečiame juo pasimėgauti vėl arba atrasti naujai.

Štai taip atrodo naujausias šio aromato pakuotės dizainas. Iš ČIA

Viršutinės nata: bergamotė, lauko gėlių puokštė, imbieras, avietė, raudonos uogos, greipfrutas
Širdies nata: pakalnutė, alyvos, rožė
Apatinė nata: gintaras, medžių samanos, kedras, sandalas, pačiulis, muskusas, medžio dūmas


Sudėtis: deja, tačiau nei ant pakuotės, nei internete nepavyko surasti sudėtinių dalių sąrašo. Aprašyme internete teigiama, kad gamybai naudojamos natūralios esencijos, tačiau kaip tai patikrinti lieka neaišku. Lygiai taip pat, mano žiniomis, ant bet kokio kosmetikos produkto, parduodamo ES turi būti nurodomos sudėtinės dalys. Kodėl "Lietuvos kvapas" tokios taisyklės nepaisė - neaišku. Lyg ir neturėtų būti leidžiama parduoti be sudėtinių dalių? Be to, kaip žinoti, ką purški ant odos?


Pakuotė. Jau įžangoje minėjau, kad tai nėra naujausia šio kvapo pakuotė. Kvepalams pasirodžius pakuotė buvo panašaus dizaino - kaip ir trečiojoje (kurią turiu aš) vyrauja balta spalva ir lyg ir kompiuteriu nubraižytas kažin koks simbolis. Tiesą sakant nesuprantu jo reikšmės ir man jis nekelia jokios simbolikos. Mano dabartinė pakuotė man atrodo daug patraukliau už pirmąją - labai patraukli akiai dalinai skaidri plastiko dėžutė suteikia kažkokį magišką vaizdą, ypač, kai fotografavau šiam įrašui pajūryje ir vakarėjančios saulės spinduliai, krentantys per plastiko pakuotę, kūrė magišką vaizdą. Stiklinis kvepalų buteliukas, nudažytas baltais dažais ar tai aptrauktas kažkokia balta plėvele dalijasi tokiu pat dizainu. Čia jau tikriausiai reiktų paminėti, kad kokybės ženkliai mažiau - dugnas aptrauktas netolygiai, vietomis balta spalva itin greit ištrupėjo, o kai kur nuėjo burbuliukais, - panašiai kaip nekokybiškas nagų lakas... Buteliuko purkštukas standartinis, užkimštas sidabriniu metaliniu dangteliu.

Dabartinė pakuotė ne vienu aspektu man atrodo gerokai pranašesnė ir patrauklesnė. Vien faktas, kad išorinei dėžutei pasirinktas popierius, o ne plastikas sako, kad gamintojai seka madas ir šiuo metu atidžiau žvelgia į gamtos apsaugą ir plastiko naudojimą. Gerokai patobulėjo ir stiklinis indelis. Jo forma galbūt nėra mano mylimiausia, tačiau žalia spalva šiuo atveju yra gerokai patrauklesnis akims pasirinkimas. Nori nenori "Lietuvos kvapo" buteliuke ieškai simbolikos, o žalia lietuviškame kontekste reiškia gerokai daugiau, nei balta ar bet kuri kita spalva. Smagu ant naujos pakuotės matyti ir simbolinį herbą, bei karūną - visgi Lietuvos kunigaikštystė, nors ir labai trumpai, tačiau buvo ir Karalyste; lietuviams praeitis ir istorija kelia pasididžiavimo jausmą; o 1009 metai tapo simboline Lietuvos pradžių pradžia.


Kvapas. Pirmiausia mano uoslę užlieja gaivus ir šviežias žalumos kvapas - lauko gėlių puokštė, bergamotė, imbieras ir citrusinės natos sukuria pirmąjį fasadinį vaizdą. Idėjos autoriai teigia, kad ši nata skirta moderniai architektūrai, šiuolaikiniams žmonėms, modernioms technologijoms. Suprask naujovei, kuri vienija mus su kitais europiečiais. Tiesą pasakius tokia pretenzija ar idėja man pasirodė kažkoks visiškai nebereikalingas idėjinis niekalas, stovintis lentynoje šalia poreikio vis dar įrodyti kitiems, kad esame nepriklausoma tauta. Ideologija veikia tik tam tikrais laikais, bet visuomet ateina laikas, kai ji pasensta ir tampa nebereikalinga... Lygiai ir šiuo atveju - mes nesame atsilikusi tauta - mes pirmaujame technologijomis ir interneto greičiu, esame stiprūs sporte. Tad ar tikrai reikia simbolio, lyginančio Lietuvą ir bandančio statyti į vieną lentyną su kitomis Europos šalimis? Man regis ne. Tačiau jei pabrėžiame sprendimus, šiuos laikus ir šalies modernumą - idėja tinka. Tačiau idėjiškai man ši nata nekvepėtų gėlių žiedais ir citrusais - tai nėra moderni nata...

Apskritai visas aromatas man primena vintažinius kvepalus, kuriuos dauguma galbūt pavadintų "bobučių kvepalais". Ir tiesų kvapui reikia ir asmenybės ir uoslės brandos. Vargu ar jaunas, modernus ir stilingas vaikinas ar mergina šokinėtų iš laimės nuo šio aromato... Apskritai šis kvapas toks labai unisex, tinka tiek vyrams, tiek moterims, nors visgi išskirčiau labiau moterišką pusę, labiau moteriškesni. Dar tinka naudoti ir kaip interjero kvapas, purškiant į orą, ant užuolaidų, pagalvėlių ir t.t.

Tačiau su šiais pamąstymais šiek tiek nuklydau į šoną. Vidurinę natą autoriai skyrė Lietuvos gamtai, jaukiems miesteliams ir svetingiems žmonėms bei tolerantiškai kitoms tautoms ir kultūroms lietuvių tautai. Man šitą idėją labiau neša viršutinė nata, nei vidurinė. Vidurinėje aiškiai jaučiu rožių aromatą ir alyvas... Prisiminimai iš tiesų neša link upelio, kur išsispyrę iš batų lakstydavome po pievą ir braidžiodavome vandenyje, kaimyninius namelius, kurie tuomet neatrodė nei maži, greičiau didingi, nors pats miestas buvo iš tiesų nedidelis ir jaukus. Kažkada lietuviai tikrai buvo daugiakultūrė ir kosmopolitiška tauta, tačiau dar prieš penkmetį nejaučiau jokio žmonių pakantumo, nekalbu apie kitų kultūrų ar tautų palaikymą. Apskritai žmonės šiuo metu labiau užsidarę, pasislėpę kiekvienas savo bendruomenėje ir visiškai nepanašūs į kosmopolitus. Bet gal jiems reikia tik simbolio?...

Man regis kiek per giliai kapstau, bandydama išsakytą idėją. Keliaujame prie bazinės/ apatinės natos. Ji aromate man aiškiausia ir jaučiama - kedras, sandalmedis ir dūmo kvapas čia jau visiškai atitinka idėją nukelti į pagonybės laikų ritualus laužo apsuptyje, pagerbti vieną seniausių kalbų, savo šaknis...

Kvapas neįprastas, nepaprastas ir kaip jau minėjau, jam tikrai reikia brandos. Kiekvieną sezoną jis atsiskleidžia vis kitaip. Vasarą kvapas man pasirodė sunkesnis, labiau žalumos - gėlinis ir tinkamas vakarui, tuo tarpu šaltuoju sezonu išryškėja dūmai, mediena ir gėlių saldumas. Iš aromato jaučiasi kažkoks keistas, gan kuklus, tačiau užčiuopiamas optimizmas ir drąsa, ryžtu bei ėjimu prieš srovę...

Pilna "Lietuvos kvapas" kolekcija. Iš ČIA

Mano nuomone, kvapas tinkamiausias:
     ☄ ☾ tiek dienos, tiek vakaro metui
     ☁ ☀ ☂ ☃ absoliučiai visiems sezonams.

Tikriausiai pats universaliausias mano kada nors uostytas kvapas - jis tinkamas absoliučiai visoms progoms, bet kokiai nuotaikai, bet kokiam sezonui, bet kuriam dienos metui. Reta, kad kvepalai būtų tokie universalūs. Galiu pasidžiaugti, kad jie labai, nepaprastai ilgai išlieka. Ant mano odos kvapai paprastai išlieka trumpiau, nei standartiniai, o šis - net po paros dėvėjimo aš vis dar puikiai juos užuodžiu ir jaučiu. Regis iš tiesų sudėtyje naudojamos aliejinės ir augalinės esencijos gana didelėmis koncentracijomis, nes kitaip, na savaime aišku, tokio ilgo išlikimo nebūtų. Tarkim aš turiu rankinėje ir piniginėje specialius lapelius, kuriuos pakvėpinu "Lietuvos kvapu" ir kvepia žinokite ne vieną savaitę, tačiau puikiausiai kvapas iš tiesų išsilaiko ant minkštų baldų, tarkim, sofos, kilimų ar užuolaidų.


Galiausiai tikriausiai norisi pasveikinti idėjos kūrėjus, sukūrusius šalies simbolį ir talpinantis šalies, kultūros, istorijos ir gamtos idėją viename. Kvapas brandus, vintažinis ir tiks tikrai ne kiekvienai kvėpintis. Per pastaruosius metus pamilau aromatą ir jo universalumą bei unikalumą skirtingoje aplinkoje užuodžiamą vis šiek tiek kitaip... Manyčiau pati idėja ir kvapas yra tobulas reikalas lauktuvėms išvykusiems emigrantams, svečiams, šalies reprezentacijai. Įspūdį padarė ir ilgas išlikimas ir kvapo universalumas tiek ant kūno, tiek aplinkos kvėpinimui. Kasdien juo tikrai nesikvėpinu, tačiau dažnokai pauostau, o užpuolus atitinkamai nuotaikai, ir purkšteliu ant kūno odos.
P.S. nors kvapas kaip ir unisex, tačiau mano vyrui jis nepatiko. Manyčiau visgi tai labiau moteriškas, nei vyriškas kvapas.




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

* nurodyta gaminio kaina tik orientacinė. Visuomet galima rasti gaminio akcijų ar nuolaidų. Taip pat neturiu galimybės palyginti visų priemonės pardavimo vietų.

Buvo aktualu? Komentuokite! Jūsų komentaras - geriausias atlygis!

Komentarai