Kad smagiausių vasaros akimirkų negadintų zyziantis uodas...

Vasara tikriausiai pats trumpiausias sezonas, bent jau man. Ji visuomet baigiasi pernelyg greitai, tad norisi kiekvieną laisvesnę dieną praleisti gamtoje: miške, kaime, prie vandens telkinių. Kas gali būti geriau už maudynes ir saulės spindulius? Arba šiltą naktį nakvojant tiesiog po žvaigždėmis? Tačiau vasarą visuomet gadina baimė būti sukąstam erkių, prie saldžių kvapų skrendančios širšės ir zyziantys bei negailestingai geliantys uodai. Ką daryti, kad jie negadintų gražiausių vasaros akimirkų?

"Nesistenki be reikalo."
Firdousi


Paveiksliukas iš ČIA
Šiek tiek apie uodus.
Pasaulyje žinoma apie 3000 uodų rūšių, iš kurių 300 gyvena Lietuvoje. Ne visi iš jų puola žmonės - kai kurios rūšys renkasi gyvulius, arklius, paukščius, ar varles. 98% Lietuvoje puolančių uodų vadinami miško uodais ir priklauso Aedes rūšiai. Jei dar nežinojote, tiesa ta, kad kanda ir kraują siurbia tik uodų patelės. Patinai tuo tarpu minta augalų nektaru. Uodų patelėms reikia kraujo, dėl jame esančių baltymų. Iš kraujo gauti baltymai padeda kiaušinėliams vystytis. Pasisotinusios krauju patelės padeda 100-400 kiaušinėlių. Lietuvoje turime kelias uodų rūšis: vienos jų sparčiai pasidaugina pavasario metu - šie uodai didesni, tačiau jų būna mažiau, mat išsirita tik vieną kartą. Tuo tarpu vasariniai ima daugintis vos atšilus orams ir nepaliaujamai dauginasi visą vasarą.

Visą žmogaus kraują išgerti galėtų 1 milijonas 200 tūkst. uodų patelių. Tačiau teigiama, kad žmogus mirtų kur kas anksčiau nuo patirto skausmo ir šoko. Itin gausioje uodais vietoje, per 10 minučių žmogų gali sugelti tūkstantis zyziančių sparnuočių. Geldamas uodas suleidžia biologiškai aktyvių medžiagų, kurios gali sutrikdyti sveikatą, tačiau priešingai žmonių pergyvenimui, uodas negali užkrėsti ŽIV dėl per mažo kraujo kiekio. Visgi, uodai perneša ir pavojingas Vakarų Nilo karštinės, maliarijos, geltonosios karštinės, dengės karštinės ligas. Lietuvoje tokių atvejų kol kas neteko girdėti.

Tikriausiai pastebėjote, kad šiemet, palyginus su praeitais metais, uodų ženkliai mažiau? Uodai mėgsta tamsią, drėgną aplinką Dauginasi prie vandens telkinių, drėgname miške, pelkėse.... Šiemetinės sausros nesukūrė itin palankių sąlygų sparčiai daugintis uodams, todėl jų populiacija šiemet mažesnė. Iš tiesų, ateinančios savaitės uodų populiaciją nuspėti nesunku - jei šią savaitę karšta ir sausa - uodų lervos žus, uodų išsiris nedaug. Tuo tarpu po lietingos, drėgnos savaitės seka didesnis skaičius naujai išsiritusių uodų.

Nuotrauka iš ČIA

Kaip apsaugoti aplinką nuo uodų?
Kiekvienais metais parduotuves užpildo krūva priemonių, skirtų apsaugoti nuo uodų mūsų aplinką. Tiesa ta, kad dauguma jų neveikia. Pavyzdžiui, toli gražu ne visos žvakės yra veiksmingos - jei juose nepakankamas citrinžolių kiekis. Ne kartą teko nusipirkti žvakių, kurias uždegus uodai vistiek kanda, tačiau rinkoje tikrai nemažai žvakių, kurios veikia. iš esmės gerai veikia bet koks aštrus kvapas - šiemet išbandėme aštraus kvapo smilkalus - ir jie puikiai padėjo!
Rinkoje yra ir elekroninių prietaisų, kurie išskiria ir pritraukia uodus išskiriamu anglies dioksidu, tačiau problema ta, kad prietaisas pritraukia daugiau uodų, nei sugeba nutrenkti, tad likę uodai garantuotai puls jus. Apskritai, norint apsaugoti savo aplinką nuo uodų reikia nepamiršti prižiūrėti kiemą, nepalikti aukštos žolės ir stovinčio vandens (net arbatinis šaukštelis vandens, stovintis savaitę, gali privilioti uodus) - tai idealios uodams sąlygos, ne tik gyventi, bet ir daugintis.

Apsaugoti kambarius nuo uodų padeda uždaryti langai, bet kai taip karšta, tikriausiai tai tiesiog neįmanoma. Elementariausia apsauga - tinkleliai ant langų. Atostogaujant Plateliuose langus uždarius namelyje pasidarydavo tikra pirtis, o tinklelio tai tikrai nedėsi. Tad vienas puikiausių būdų sodo nameliuose, vasarnamiuose yra elektriniai prietaisai į razetę su keičiamomis kapuslėmis. Jie skleidžia nemalonų uodams kvapą ir kambaryje jų visiškai nebūna.

Internete galima rasti krūvą patarimų, kaip apsisaugoti nuo uodų namus ir aplinką. Tarkim, man smalsu ar į laužą įmesti konkorėžiai tikrai atbaido uodus? Arba kadagio šakelės lauže? Pastarasis atrodo patikimiau, bet... kadagys yra nykstantis augalas, todėl laužyti jį dėl tokių tikslų paprasčiausiai nesiryžčiau. Apskritai, internete tiek visokios informacijos, kad galva gali apsisukti - esu bandžiusi ne vieną, ir galiu tik patvirtinti, kad dauguma jų visiški mitai, išgalvoti ir neveikiantys, na, bent jau mūsų, lietuviškųjų uodų.

Paveiksliukas iš ČIA

Dėl ko uodai puola?
Tikriausiai teko girdėti mitų, neva uodai daugiau puola tam tikros kraujo grupės žmonės daugiau nei kitus? Toks įsitikinimas neturi jokio pagrindo ir yra neteisingas. Iš tiesų uodai tam tikrus požymius atitinkančius žmonės puola labiau nei kitus, tačiau kraujo grupė čia niekuo dėta. Uodai dažniau puls:
   ⧫ suprakaitavusius žmonės - tačiau ne dėl prakaito kvapo, o dėl to, užsiimant intensyvia fizine veikla imama dažniau ir stipriau kvėpuoti, dėl ko išskiriamas didesnis CO2 (anglies dioksido) kiekis. Būtent CO2 uodus traukia kaip saldžiausias nektaras - įsivaizduokite, bėgiojate ir paskui save paliekate viliojantį uodus takelį, tiesiai iki jūsų;
   ⧫ išgėrusius alaus. Geriant alų žmogaus odos odos chemija keičiasi ir tai vilioja uodus.
   ⧫ drėgnos, suprakaitavusios, nemaloniai kvepiančios pėdos vilioja uodus.
   ⧫ dideles žmonių kompanijas, žmonių susibūrimo vietas. Vėl kaltas CO2 - kuo daugiau žmonių, tuo daugiau juo išskiriama, o uodai puikiai užuodžia didžiules jo sankaupas.
   ⧫ nėščias moteris. Tiesa ta, kad išskiria daugiau CO2 ir turi aukštesnę kūno temperatūrą, kuri vilioja uodus.
   ⧫ esančius šalia CO2 principu veikiančių elektrinių spąstų. Tokie prietaisai privilioja uodus, tačiau nesugeba nutrenkti didelį jų kiekį. Likę gyvi uodai kanka šalia esančius.
   ⧫ naudojantys repelentus be N, N-dietil-m-toluamido (DEET), kuris blokuoja tikimybę uodams jus užuosti. Kiek silpniau, tačiau atbaido ir kai kurie eteriniai aliejai.
   ⧫ šalia vandens telkinių, drėgnose, pavėsyje esnačiose vietovėse. Ne paslaptis - tai uodų namai, tad važiuodami prie ežero jau automatiškai žinome, kad uodų tikrai bus.

Paveikslėlis iš ČIA

Kaip saugotis, kad uodai nepultų?

 Pirmiausia, jau iš aukščiau minėtų priežasčių, apsaugoti nuo uodų gali drabužiai su tinkleliais, šiek tiek juos atbaido ir aplinkoje skindantys uodams nemalonūs kvapai. Tačiau iš esmės svarbiausia būtų apsaugoti odą ir naudoti repelentus, atbaidančius nuo uodų. Priklausomai nuo poreikių ir pomėgių, galima rinktis parduodamus parduotuvėse su DEET arba natūralius eterinius aliejus, kurių kvapo uodai nemėgsta. Dažniausiai šaltiniuose įvardijami šie aliejai:
   ⧫ Pipirmėtė
   ⧫ Levandos
   ⧫ Bazilikas
   ⧫ Rozmarinas
   ⧫ Citrinžolė
   ⧫ Serentis.

Internete galima rasti krūvą kitų eterinių aliejų ir aštresnių kvapų, kurie nemalonus uodams, tačiau iš patirties galiu pasakyti, kad toli gražu ne visi jie veikia. Pavyzdžiui pernai bandžiau arbatmedį, tačiau jis veikdavo vos kelias minutes ir būrys uodų vėl puldavo su naujomis jėgomis. Renkantis eterinius aliejus to ir reiktų tikėtis - jų poveikis nėra ilgalaikis, todėl teks dažnai aplikuoti. Be to, eteriniai aliejai dažnai sukelia alergines reakcijas ant odos, ypatingai jei oda jautresnė. Todėl aš visgi siūlyčiau išsirinkti gerą "cheminį" repelentą nuo uodų.


Ilgus metus iki šiol naudojau viską, kas reklamuojama kaip geriausios priemonės nuo uodų. Autan, Off ir panašūs produktai man padėdavo labai trumpam ir didesnio efekto nepavykdavo sulaukti, o nuo kai kurių jų oda tapdavo nemaloniai lipni. Šiemet, dar prieš prasidedant sezonui ėmiau atidžiai ieškoti ir sveikesnio produkto, kuris tiktų mano vaikui, ir veiksmingumo. Nusipirkau MOUSTI CARE Family purškiklį, tinkantį vaikams nuo 6 mėnesių ir nėščioms moterims. Skamba gerai? Jis dar žada saugoti nuo erkių ir geliančių vabzdžių, taip pat uodų bei žada 6 valandų apsaugą. Purškiklis sukurtas eukaliptų aliejaus pagrindu ir praturtintas alaviju, tad atrodo ženkliai sveikesnis variantas nei kiti panašaus pobūdžio purškikliai. Be to, sudėtyje nėra DEET ir alkoholio, tad veikia grynai eterinių aliejų pagrindu.

Jo patikimumu jau ne kartą įsitikinau šios vasaros iškylų metu: puikiai saugo nuo uodų, yra stipresnis, negu rinkoje esami cheminiai purškikliai ir iš tiesų veiksmingesnis. Galbūt tik dėl tų 6 val abejočiau - neapsaugo tiek, reikia vis pakartotinai papurkšti ir labai saugoti veidą, kad nepatektų ant odos - puikus purškalas, kuriuo šiais metais nepaprastai džiaugiuosi ir ateinantį sezoną planuoju pirkti lygiai tokį pat.
Įsigyti galima Eurovaistinėje. 125 ml kainuoja 13,39 EUR


Ką daryti sukandus uodams?
Jei visgi uodai sukando stipriau, nei įprastai ar įkandimai kelia diskomfortą rekomenduotina pirmiausia odą nuplauti šaltu vandeniu su muilu ir nespaudžiant, itin švelniai nusausinti jos paviršių. Ant įkandimo vietų patepti dezinfekuojančios priemonės ir uždėti ledo kompresą.
Uodo įkandimas visuomet sukelia didžiulį niežėjimą ir norą kasytis, jį nuraminti siūloma natūraliomis priemonėmis, tačiau aš rekomenduočiau Psilo-balsam balzamą, lengvai paskirstant jį ant odos. Balzamas nuramina niežulį ir skausmą sukeltą nudegimo (tik I laipsnio), nudegimą nuo saulės, įgėlus vabzdžiams, nusidilginus. Nesu tikra, kodėl balzamas rekomenduojamas tik nuo 12 metų amžiaus, bet savo mažiukui truputį tepiau ir pernai, ant stipriai sukąsto kūnelio ir... palengvėjimas, oda nuraminama, niežti mažiau ir nesinori taip siaubingai kasyti ir dar labiau pažeisti odą.
Galima įsigyti visose vaistinėse (Camelia ir Eurovaistinė tai tikrai). 20 g - 3,39 EUR


Tad šios dvi priemonės padeda išgyventi uodų atakas ir nemaloniai niežtinčios odos skausmą. Galbūt šis straipsnis niekad nebūtų išvydęs dienos šviesos, tačiau atradus kažką tikrai gero norisi pasidalinti. Nuo uodų niekam nepavyksta pasislėpti, tad tokios temos aktualios visiems gamtos mylėtojams, stovyklautojams ir poilsiautojams, jei ne šiais metais, tai ateinančiais.
Linkiu, kad jūsų vasaros negadintų įkyriai zyziantys aplink ausis ir skaudžiai kandantys uodai!




Ačiū, kad skaitėte,
Gėlėta kosmetinė

Buvo aktualu? Turite minčių? Norite pasidalinti? Komentuokite!
Grįžtamasis ryšys svarbus blogo egzistavimui ir jo krypčiai bei nepaprastai svarbus man. Nebus jūsų - neliks ir blogo!

Komentarai

  1. balzamas tikrai geras, lb padeda uodams sugelus

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip taip, man asmeniškai geriausiai iš visko, ką kada esu bandžiusi! :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą