SKAITINIAI VAIKAMS. Henrik Tamm "Nindzė Timis ir pagrobtas juokas"

Mes ir toliau kas vakarą skaitome su vaiku ir nors vaikas jau gali pats dėlioti žodžius ir po truputį skaityti sakinius, tačiau skaitymas kartu yra vakaro ritualas, labai reikalingas vaikui. Mano sūnus lankosi bibliotekoje, savarankiškai renkasi knygeles ir iš jos parsineša tai, kas jį tuo metu labiausiai sudomina. Šį kart mūsų namus aplankė negirdėta ir nematyta Ninzė Timis knygelė, kuri greičiausiai žadėjo vaikui nuotykius. Perskaitėme ir mintimis, trumpai noriu pasidalinti su jumis. 

"Miestas priklauso mums, - tarė Timis. - Visi čia gimėme. Visi čia užaugome. Čia visada buvo smagu ir staiga vagių gauja viską sugriovė. Privalome ką nors daryti."
Citata, p.56


Anotacija. 
Timis šiltai nusišypsojo.
– Mes juk tik pakvaišę išradėjai.
Matilda jau norėjo nusijuokti, bet staiga nutiko kai kas labai keista. Nors ji prasišiepė, bet nieko nepasigirdo. Mergaitė stovėjo nutaisius keistą grimasą, o Timis žvelgė laukdamas, kada ji pagaliau prajuks.

Timis – ne pagal amžių išmaningas katinas, Simonas – itin išvaizdus šermuonėlis, o broliai Džasperas ir Kasparas – matematiką dievinantys paršeliai. Štai tokia spalvinga komanda narsuolių ryžtasi gelbėti Elisandrijaus miestą, kai kažkas imasi vogti žmonių ir gyvūnų vaikų juoką.

Kam ir kokių galų prireikė mažųjų kikenimo ir krykštavimų? Ar čia tik nebus įsivėlęs šiurpus mėlynasis kiškis? Ar pavyks šauniajai ketveriukei tapti geraisiais nindzėmis ir išgelbėti vaikų juoką?


Lengvu, vaikišku stiliumi parašyta nuotykių knyga labiausiai tiks 7-10 metų berniukams, kurie mėgsta truputį magijos, daug nuotykių, kurie vertina drąsą, draugus ir kovą už teisybę. Istorijoje iš ties nemažai pašalinių detalių ir tikriausiai kiek mažiau veiksmo, nei tikėjosi mano sūnus. Tačiau istorija parašyta tokia vaikiška kalba, kad negali neįtraukti tokio amžiaus berniukų į istorijos vingius. Maniškis klausėsi labai susikaupęs, pergyveno kartu su knygos herojais, džiaugėsi pasisekimais, tad iš ties ne tik sekė knygos istoriją bet ir susitapatino su nuotykių vingiais.


Knyga pasakoja apie mažą kačiuką, išradėją, tokį neva moksliuką, kuris su draugais kuria mechanines mašinas, tačiau vieno netikėtumo dėka, susipažįsta su stebuklingų žaislų kūrėju ir tampa nindzių - kovotojų už tiesą būriu. Na o toliau jau seka nuotykiai, kovos prieš blogiečius, paskanintos magijos prieskoniais. 


Iš pradžių knyga man (čia asmeniškai man) nepatiko, tačiau kuo daugiau skaičiau vaikui, tuo labiau suvokiu, kad ne viskas, kas patinka mano vaikui, privalo patikti ir man. Jis vaikas, aš suaugęs žmogus ir mūsų skoniai, požiūriai, galiausiai ir gyvenimo patirtis drastiškai skiriasi. Knyga akivaizdžiai skirta vaikams ir jiems ji puikiai tinka. Tad kartu su Timiu ir jo draugais sekant knygos puslapiais sužinosite, ar jiems pavyks sužinoti, kur dingsta vaikų ir jauniklių (gyvūnėlių) juokas? Kas tas paslapingas Mėlynasis kiškis? Ką iš ties planuoja blogiečiai ir svarbiausia - ar pavyks nugalėti ir grąžinti miestui ramybę, taiką ir saugumą? 


Knyga labiausiai tinka 7-10 metų berniukams, tačiau turėtų patikti ir mergaitėms. Jaunesni vaikai nesupras ir neseks istorijos vingiais, o vyresniems bus neįdomu. Iš knygos galima tikėtis paslapčių, magijos, nuotykių, draugystės ir tradicinės gėrio ir blogio kovos.


"Mūšis buvo įspūdingas. Nors iguanų buvo penkiskart daugiau, nusikaltėlių medžiotojai nindzės kovėsi su tokiu užsidegimu, kad driežai nepajėgė jiems pasipriešinti. Draugai svaidė iguanas į orą, tušti jų motociklai tėkšdavosi į sienas, o geležiniai šalmai ridinėjosi ant grindų."
Citata, p.160

Žanras: vaikiška literatūra, nuotykiai
Autorius: Henrik Tamm
Originalus pavadinimas: Ninja Timmy och de stulna skratten
ISBN: 9786094412837
Leidykla: Nieko rimto
Leidimo metai: 2015
Formatas: 16,5 x 22,5 cm, kieti viršeliai
Puslapių: 184 p.
Pirkau: skolinta iš Klaipėdos Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos
Kaina: pilna kaina apie 10,89 Eur




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai