MISIJA ĮMANOMA! Tvarkau savo spintą!

Koks darbas jums sunkiausias? O kas užima daugiausiai laiko? Aš nekenčiu langų valymo ir... spintos tvarkymo. Pirmąjam reikia daug laiko ir tinkamos nuotaikos, tačiau man visuomet nusvyra rankos, kai po savaitės šviežiai nuvalyti stiklai atrodo taip, lyg būčiau nevaliusi ištisus metus! Kol gyvenau pas tėvus, išssivalius langus būdavau rami dėl poros mėnesių, o dabar... gyvenu užterštoje vietoje, kur dulkės ir purvas atsiranda taip greitai, kad rankos nusvyra pamačius kaip greitai jie vėl nešvarūs. Be to, mano kaimynai vis kažką pila pro balkoną ir virtuvės langą, kiekvieną dieną, ir tas kažkas taip nuteplioja mano langus, kad nuvalyti sunku... Juokas juokais - nors eik skųstis ar pakalbėti kad negražu, bet gyvendamas daugiabutyje neturi kam pasiskųsti, o jei žmonių kultūra tokia, tai ką gali padaryti? Tenka valyti ir valyti, tačiau tikrai to nedarau kasdien - kartą ar du per mėnesį, dažniau niekaip neprisiruošiu.

O kaip su spinta? Stilistai, mados atstovai ir visi profai, kurie nors truputį susiję su drabužėliais teigia, kad spintą reiktų tvarkyti porą kartų per metus: pavasarį ir rudenį, keičiant sezoniškumą ir įvedant naujus apdarus, mados tendencijas į savo garderobą. Aš gi, nors kartais ir pristau mados tendencijas, tačiau tikrai nelaikau savęs jokia mados blogere, tad savo spintą stengiuosi tvarkytis kartą per metus. Nors... pripažinsiu, kad paskutinis kartas, kai spinta buvo pilnai tvarkoma, mena dar 2015 metus - prieš pat nėštumą. Gėda, tačiau nebuvo laiko, noro ir nuotaikos. O būtent nuotaika tokiame procese labai svarbi.

Savo spintą tvarkiausi tikrai ne šį mėnesį, tačiau, pasirodo, kaip ir spintos tvarkymui, taip ir tokio įrašo rašymui reikia atitinkamos nuotaikos. Ilgai galvojau, kaip čia geriau pateikus visą tvarkymosi procesą, kaip jums parodyti viską, ką noriu parodyti ir papasakoti, kaip tai darau aš? Todėl bandysiu viską pateikti žingsniais, taip, kai tai atlikau - ir nors jau senai nebe pavasaris, galbūt šitas straipsnis įkvėps ir jus susitvarkyti? 😉

"Šiandien - pirmoji Tavo likusio gyvenimo diena."
D. Karnegis


Spintos tvarkymas dažnai būna skausmingas, ilgas procesas - ir tu, ir aš puikiai žinai kodėl. Dažnai į savo spintą kišame emocinio apsipirkimo didesnes ir mažesnės nuodėmes, drabužius, kuriais susižavėjome, bet apsirengti taip ir neturėjome progos, apdarėlius, kurie ne visai patiko, tačiau nė karto neapsivilkome, nes juos reiktų pataisyti, arba tuos senai nudrengtus megztukus, kurie taip maloniai glunda prie kūno ir kelia pačius geriausius atsiminimus, bet dėvėti jų tiesiog nebeįmanoma, o ranka niekaip nekyla išmesti. Visa tai kaupiame, dedame rūšiuojame, tačiau žinote, spinta ne guminė - maniškė tikrai ne - ir galiausi ji persipildo iki tokio lygio, kad rytais atsivėrusios jos duris matome kalną drabužių, o apsirengti vistiek nėra ko. Pažįstama situacija? Tikriausiai, bent kartą gyvenime tokioje buvai ir tu, o jei tavo spinta dabar tvarkinga, viskas tau idealiai tinka ir neturi nė vieno drabužio, dėl kurio abejoji - šaunuolė, noriu tau paploti katučių, pasveikinti ir pasidžiaugti tavo racionaliu protu. Visgi, manau daugumą skaitančių čia atvedė mintys apie tai, kad protingai sutvarkyti spintą ir turėti ką apsirengti vistiek yra "misija neįmanoma", o atidariusi spintos duris mintys nori nenori lenda į galvą, kad neturi kuo apsirengti ir/ ar nėra kur visko sukabinti... Šituo įrašu aš tikrai neprentenduoju į tas tobuląsias, kurios pagaliau suprato, kad mažiau yra daugiau, arba pagaliau visiems savo rūbams turi idealius derinius, arba neturi nė vieno rūbo, kuris paliekamas tik dėl emocinio prisirišimo - pamatysite, tokių pasilikau ir aš.. Tačiau su didžiule krūva pagaliau atsisveikinau nutraukusi bamabagyslę ir emocinius ryšius su kai kuriais, kuriuos senai reikėjo išmesti. Ir pagaliau atradau, kad visgi apsirengti kuo mano spintoje yra - man nebereikia kasdien traukti to paties 'džinsų + maikutės' derinio ar rengtis tuo, kas pirmiausia iškrito iš spintos. Nesuprantate apie ką aš? Tuoj parodysiu, kaip mano spinta atrodė viso proceso pradžioje ir jums tikrai neklis klausimų, kaip taip gali būti.


Štai ji, mano gražuolė spinta prieš tvarkymą. Į pačią spintą nekreipkit dėmesio, ji yra buto šeiminkės baldas, kurio niekur negalima iškelti, todėl savo spintos, pagal savo norus nusipirkti negalime, tiksliau galime, tik kur ją pastatyti, kol turime bute laikyti šituos baldus? Anyway, dabartinė mano spinta susideda iš dviejų dalių: kabinamos su lentyna apačioje ir keliomis lentynomis. Abi dalis tvarkiau per dvi dienas, nes... na pažvelkit į rūbų kiekį - pilna iki pat viršaus, nebėra jokios logiškos tvarkos, o kas dedasi spintos gale ir kokie ten rūbai slepiasi, aš net neįsivaizduoju, todėl atsidariusi spintą suvokiu, kad prisiruošti ir pasiruošti tokiam darbui reikia dar prieš tvarkymąsi.

I. PASIRUOŠIMAS

Aš suvokiu, kad toks darbas iš manęs pareikalaus bent 4-6 valandų: tiek aš užtrukau vienai daliai, o sekančiai prireikė dar tiek pat kitos dienos, todėl tiesiog sėsti ir padaryti tiesiog neįmanoma be papildomo pasiruošimo. Todėl aš ir jums siūlau, prieš spintos tvarkymą:

1. Nusiteikti šitam darbui
Ką norit, tą sakykit, bet tam tikriems darbams egzistuoja atitinkamos nuotaikos. Ar jums nebūna taip, kad atsikeliat vieną dieną ir suvokiant, kad šiandien tobula diena blizginti namus, važiuoti į gamtą, poilsiui, tvarkymuisi, nagų lakavimui... kartais tiesiog pirštai niežti, kaip norisi kažką nuveikti, o jei reikia padaryti kažką kito - na niekaip, darbas sunkiai einasi, nesinori ir gal ir padarysi, bet niekad taip gerai ar taip greitai, kaip tai būtų galima su atitinkama nuotaika. Spintos tvarkymui aš nusiteikinėjau porą mėnesių, taip maždaug porą mėnesių: reikia, noriu, privalau, vis pasižiūrėdavau ir kritiškai vertindavau savo apsirengimą ir darydavau išvadas, kad privalau susitvarkyti. Bet tos nuotaikos niekaip nebuvo. Porą kartų sakiau vyrui, kad tą ar aną dieną būtinai tvarkysiu, bet vis nueidavau kažką kito daryti. Galiausiai ta daugmaž tinkama nuotaika, tas daugmaž tinkamas jausmas atėjo, ir palikusi savo vaikiuką vyrui, užsidariau rimtam darbui.

2. Pasirinkti tinkamos muzikos
Tvarkyti spintą 6 valandas visiškoje tyloje tikrai ne man - nors mintys sukasi galvoje, apie tai ką darau, bet ta spengianti tyla neprideda jokio gero tono visam darbui. Ir šiaip aš mėgstu viską darant klausytis muzikos, todėl prieš tokį rimtą darbą aš susirenku du grojaraščius: vieną itin energingą, muziką pagal kurią norisi šokti, klubai patys juda - juk daug smagiau viską tvarkyti, matuoti, imti lauk šokio rimtu? Ir kodėl darbo nepavertus pramoga? Sekantis grojaraštis skirtas pabaigai - tai ramios, lyriškos dainos, padedančios nusiraminti, atsigauti - jas pasileidžiu jau viską dėdama atgal į spintą ar lankstydama atrinktus rūbus, tačiau jokiu būdu ne tuos, kurių atsikratau, nes su tokia, ramesne muzika jie vėl gundo ir prašosi grįžti į mano spintą.

Aš esu reggaeton ir latino muzikos gerbėja, todėl žemiau rasite vieną iš rinkinukų, kuris man yra tobulas energingai tvarkymosi pradžiai. Galbūt jums patinka kitokia muzika? Vieno recepto tikrai nėra 😉 Man patinka viską mesti iš spintos pakankamai energingu rimtu, matuojantis rūbus siūbuoti klubais ar einant pasiimti kažkurio apdarėlio - žengti ne įprastu žingsniu, o pavyzdžiui salsos ar čiačios? 


Raminančiai muzikai renkuosi kažką styginio. Galbūt iš variantų gali būti klavišiniai, pučiamieji, klasikinė ar meditacinė, zeng muzika, gamtos garsai? Aš asmeniškai nelabai mėgstu pučiamuosius, klasikinė muzika būna su kulminacijomis ir ne visiškai rami ir tekanti, todėl šiuo atveju tokio, itin ramaus stiliaus - man tinka po visų darbų. Tokia muzika sukuria ramią emociją "mano spinta pagaliau tvarkinga" "visi pasilikti rūbai gražūs ir man tinka" "viskas turi savo vietą"...


3. Pasiruošti vandens ir užkandžių
Spintos tvarkymas yra ne monotoniškas 1-2, 1-2 darbas, na, jeigu reikėtų spintos tvarkymo darbui pridėti etiketę, sakyčiau, kad spintos tvarkymas yra maratonas, ne sprintas, bet maratonas - tolygus, ilgas procesas, per kurį tikrai ištrokšti ir išalksti. Ir jei kas kartą lakstysi į virtuvę tai atigerti, tai pavalgyti, pakeliui tikrai rasi ką kito nuveikti, ypatingai jei jau tvarkaisi šiek tiek ilgiau ir... spintos tvarkymą pamirši, nebenorėsi ir vėl nukelsi kitam kartui. Ne, turėk užkandžių šalia, turėk vandens šalia ir susikoncentruok į tą darbą, kurį darai dabar. Kokius užkandžius rinktis? Tai čia jau tavo fantazija: ką tu mėgsti? Aš turėjau riešutų mišinio ir šiek tiek pjaustytų vaisių. Ko nerekomenduočiau rinktis? Tokių, kurie teplūs, lengva išterlioti rankas ir viską aplink - juk po to nenorėsi tar ir valyti?

II. KIMBAM Į DARBUS

Pasiruošę? Metas kibti į rimtus darbus ir pradėti:


1. Pilnai iškraustom spintą
Viską, ką planuojame tvarkytis pilnai išimame lauk: nukabinam visus rūbelius nuo kiekvienos pakabos, ištraukiam lankstytų drabužių krūvas - spinta turi būti visiškai tuščia. Jeigu žadate iš karto tvarkyti ir avalynę bei aksesuarus - iš karto ištraukite ir juos. Tačiau aš jums nerekomenduoju visko aprėpti vienu kartu, geriau vieną dieną susitvarkykite spintą, paskui avalynę, galiausiai aksesuarus, kuriuos dar galite skirstyti į kelias grupes (rankinės, šalikai ir kepurės, papuošalai, diržai ir pan. priklausomai nuo turimų kiekių, noro ir laiko). Paprasčiausiai, jeigu aprėpsite per daug, galiausiai pavargsite ir proceso viduryje viską tiesiog sumesite į spintą arba pradėsite nebe taip kokybiškai tvarkytis, tad geriau po truputį, bet apgalvotai.
Aš jums rekomenduoju viską, ką išsiėmėte sudėti ant vienspalvio pagrindo, nuo kurio bus paprasta rūbus paimti ir neraibuliuos akys. Manau jos ir taip raibuliuoja nuo rūbų gausos ir jų raštų? Galima viską dėti ant grindų, tačiau aš jums rekomenduočiau visgi rinktis lovą - ne veltui tai populiariausia vieta dėti rūbus tvarkantis spintą: ir vietos nemažai, ir niekas neišsiteps ir bus stimulas visą tvarkymosi darbą pabaigti iki miego meto.


2. Išsivalome spintą
Jūsų spinta nuo šiandien pradeda naują gyvenimą, todėl nepamirškite kruopščiai išvalyti jos vidaus. Kiek kartų, tvarkydamasi namus valai spintos vidų? Beveik kertu lažybų, kad nevalai, o juk ir viduje kaupiasi dulkės - tereikia pažiūrėti į pakabas, ypač jei kažkurio rūbo nenaudojai jau ilgesnį laiką, labai aiškiai pamatysi dulkių sluoksnį. Tad visos sienos, kiekviena lentyna, ir būtinai visos pakabos... Išsivaliusi nepamirški palikti atidarytos, kol sutvarkyti ji vėl bus sausa, gaivi ir visiškai švari tavo mėgstamiausiems drabužiams.

3. Pradedame rūšiuoti:

a) rekomenduoju matuotis kiekvieną rūbą. Kiekvienas drabužis, atsidūręs jūsų spintoje joje atsirado tikrai ne be priežasties, todėl aš asmeniškai rekomenduoju matuotis kiekvieną rūbą ir stebėti, kaip jis jums tinka? Ar reikia pataisyti? O gal kūno formos jau senai nebe tokios, kad į jas tilptumėte? Tik apsivilkę rūbą suvoksite, ar vis dar norite jį laikyti, todėl būtinai stebėkite savo emocijas tik apsivilkus.


Viskas atrodo paprasta? Tikriausiai perskaitę iki šios vietos jau galvojate, kad šitas straispnis paviršutinis ir visai nepadeda jums apsispręsti dėl rūbų, kaip visgi reiktų juos įvertinti? Kadangi man pačiai rūbų vertinimas sunkiausias dalykas, todėl pateiksiu kelis punktus, kaip įvertinti kiekvieną rūbą ir kaip nuspręsti - ar jis vertas gyventi jūsų spintoje ar ne?

b) vertiname kiekvieną rūbą apsipręsti kuris rūbas vertas pasilikti jūsų spintoje pats sunkiausias darbas: juk jei tai būtų labai lengva, tikriausiai jau senai būtum viską sutvarkiusi ir dabar tikrai neieškotum va tokio straipsnio, kuris padėtų suvokti - reikia tau to apdaro ar visgi ne? Su kievienu rūbu, jį apžiūrėdama ir pasimatavusi savęs paklausiu tokių klausimų:

  • Ar aš jį dėvėjau per pastaruosius metus?
  • Ar aš jį laikau dėl sentimentalių priežasčių?
  • Kaip jis ant manęs atrodo? Ar tinka mano figūrai?
  • Ar jis nėra nusidėvėjęs, netinkamo dydžio ar suplyšęs?
  • Ar aš galiu jį sutvarkyti, pataisyti, patrumpinti, praplatinti, ir pan.?
  • Ar tai klasikinė (sezonas iš sezono tinkanti) apranga ar greitosios mados produktas? Ar jis vis dar madingas?
  • Kaip aš jaučiuosi jį dėvėdama?

Internete galima rasti krūvas įvairiausių schemų ir diagramų, padedančių apsispręsti dėl kiekvieno daikto, tačiau tie pagrindiniai 7 klausimai man visuomet buvo aiškiausi ir paprasčiausiai suvokiami: kiekvienas rūbas pereina per visus 7 punktus ir galiausiai galiu pakankamai aiškiai suvokti, ar jis man tinka ir ar vertas likti, pavyzdžiui - juodas klasikinis švarkelis, pasižiūrim, kaip tokį vertinčiau:

Ar aš jį dėvėjau per pastaruosius metus? TAIP NE - taip, dėvėjau, tačiau tik kelis kartus. Ar verta laikyti?
Ar aš jį laikau dėl sentimentalių priežasčių? TAIP NE - ne, su drabužiu manęs nesieja jokie sentimentai, nebent tai, kad pirkau jį iš vienos didžiausių algų itin mėgstamoje parduotuvėje Anglijoje. Na gerai, šiek tiek sentimentų yra.
Kaip jis ant manęs atrodo? Ar tinka mano figūrai? TAIP NE - praradus šiek tiek svorio jis keistokai kabo ties liemeniu, įliemenuotas švarkas neturėtų taip gulti
Ar jis nėra nusidėvėjęs, netinkamo dydžio ar suplyšęs? TAIP NE - nors paprastai drabužis man tinka, tačiau šiuo metu esu netekusi kelių kilogramų. Tačiau medžiaga nėra nusidėvėjusi, švarkas puikios būklės.
Ar aš galiu jį sutvarkyti, pataisyti, patrumpinti, praplatinti, ir pan.? TAIP NE - reiktų pasikonsultuoti su siuvėja - ar daiktą verta siaurinti ir įimti ties liemeniu, ar tiesiog perkelti sagą
Ar tai klasikinė (sezonas iš sezono tinkanti) apranga ar greitosios mados produktas? Ar jis vis dar madingas? TAIP NE - taip, klasikinio kirpimo švarkas, tinkamas dėvėti kelis sezonus, neišeinantis iš mados kirpimas, jokių keistų raukinukų, apykaklių ir pan.
Kaip aš jaučiuosi jį dėvėdama? Keistai - viena vertus klasikinis stilius niekuomet nebuvo mano mėgiamiausias ir tokio nesirinkčiau laisvalaikiu, tačiau su juo jaučiuosi oficiali, profesionali - manau jis man tinka.

Perėjusi visą klausimyną su drabužiais, dėl kurių abejoju, aš galiu sau atsakyti ar verta laikyti, ar visgi ne. Kaip kad pavyzdinis švarkelis (tikra mano spintos istorija) - nusprendžiau, kad jis man patinka, aš jį dėviu norėdama atrodyti oficialiai, jo medžiaga klasikinė, kaip ir nesenstantis kirpimas. Drabužis nenusidėvėjęs, neturi neišplaunamų dėmių (jokių dėmių iš viso neturi), tačiau praradus svorio šiek tiek keistai kabo, todėl jį reiktų nunešti pas siuvėją ir arba suimti ties juosmeniu arba perkelti sagą (jei netyčia svoris vėl grįžtų perkėlus sagą, atitaisyti taisymą būtų gerokai paprasčiau).

Tad manau kiekvienas abejonių keliantis rūbelis turėtų būti taip peraanlizuotas ir viskas taptų daugiau mažiau aišku. Tiesa, dar gali savęs paklausti - ar rūbas nėra morališkai pasenęs (nebemadingas) - tokių savo spintoje radau ne vieną? Ar pirktum šitą rūbą dar kartą dabar (pažiūrėk iš laiko perspaktyvos) - jei ne? Primink, ką jis veikia tavo spintoje?


c) viską dedame į tris atskiras krūvas Kiekvieną pasimatuotą daiktą dedame į tris krūvas: viena jų skirta tiems drabužiams, kuriuos pasilieku, kita - tų, kurie tikrai nebegyvens mano spintoje, trečioji - dėl tų, kurių abejoju, arba man patinka, tačiau turi defektų, reikia sutvarkyti, išvalyti, patrumpinti ir pan.


d) dar kartą peržiūrėk abeboju/ klaustuko krūvą Kai jau visi drabužiai sudėlioti į tris krūvas, dar kartą po vieną išnarstyk ir pereik visą klausimyną su ta krūva, kurią užvadinau "abejoju". Galutinai nuspręsk, ką su kiekvienu tos krūvos drabužiu darysi:

  • reikia persiūti ar/ir taisyti? Iš karto dėk į atskirą maišelį ir būk pasiruošusi nedelsiant juos nunešti pataisymui - kitu atveju tie taisytini rūbai ir vėl liks užmiršti ir vistiek nedėvimi. Aš asmeniškai niekuomet neperku tokių rūbų, kuriuos reikia taisyti - jei jau reikia siaurinti, platinti, trumpinti ar persiūti - tokius palieku parduotuvėje. Man gaila savo laiko ir papildomų pinigų to rūbo pataisymui. O jei matau, kad tokių rūbų turiu - iš karto juos metu prie metamų lauk - vistiek niekur nenešiu ir netaisysiu - išskiriu tik tuos atvejus, kurių medžiaga itin gera, kirpimas klasikinis ir daiktą tikrai nešiosiu daugiau negu du sezonus;
  • nešvarūs ar/ ir dėmėti? iš karto mesk į skalbinių krepšį, jei išvalyti rūbą galima skalbimu - jei reikialauja sauso valymo - pasidėk į atskirą maišelį ir būtinai kelių dienų bėgyje nunešk į valyklą, aišku, jei rūbas to vertas. Aš vėlgi, vengiu tokių rūbų, kurie reikalauja sauso valymo. Juk nebėgiosi kas savaitę į valyklą tik tam, kad išvalytum drabužį, kad ir kaip jis tau patiktų... O ir rūbo dėvėjimas per metus gaunasi itin brangus, o ar paskaičiavai laiko sąnaudas? Visuomet renkuosi tik tuos, kuriuos galiu išskalbti mašina ar rankomis ir tik pora mano paltų valomi kartą per metus, pasibaigus sezonui. Todėl nepamiršk įvertinti rūbo išlaikymo sąnaudų - jei jis negali maudytis skalbimo milteliais pagardintame vardenyje - ar tau tikrai reikia to vargo ir ar tikrai tai darysi? O gal vėl paguldysi į tolimiausią spintos kampą ir jis tik užims vietą?
  • suplyšę, nusidėvėję? sutvarkyk arba mesk lauk
  • netinka tavo figūrai? O ar jie neturėjo iš karto būti metami lauk?
Žodžiu, šitai krūvai būk itin griežta ir sunaikink, viską išskirstyk iki to, kad neliktų nė vieno rūbo - dabar turėtum turėti krūvą pasilikimui, krūvą metimui lauk ir galbūt maišelį siuvėjai ar valyklai.

III. ATSIPALAIDUOJAM

Jaučiate? Viskas, jūs padarėte visą pargindinį darbą - liko malonioji dalis, viską sudėti į savo vietas. Dabar jums rekomenduočiau įsijunti ramią muziką, atsikvėpti ir baigti susidoroti su likusiomis krūvomis.

1. Pasiliekami rūbai
Kaip atrodo tavo pasiliekamų rūbų krūva? Ar viskuo esi galutinai patenkinta? Gali dar kartą greitai perbėgti per pasirinkimus, tačiau aš to paprastai nebedarau, nes nebeturiu jėgų dar kartą viską versti, todėl galutinai sutvarkau.


a) sulankstome Tuos rūbus, kuriuos pasiliekame, kabiname ant pakabų, susilankstome: aš mėgstu visas sukeneles, marškinius, sijonus sukabinti ant pakabų, palaidines, megztukus, kelnes ir džinsus sulankstyti. Į spintą dėk tik tuos rūbus, kurie yra visiškai švarūs, išlyginti, tvarkingi, turi visas sagas, nėra dėmėti. Tiesa, jei turi dar vieną spintą, ar tavo turima labai maža, gali atrinkti rūbus pagal sezoniškumą ir viską, kas netinka einamam sezonui sukabinti į kitą spintą ar sudėti į vakumo maišus. Darbar vasara, tad tau tikrai neprireiks storo vilnonio megztuko ar šiltų pirštinių. Tiek kad, taip pakuodama turi nepamiršti, jog kartais labai norisi pasiskolinti kito sezono drabužius vienai ar kitai dienai, tikriausiai todėl (ir dar dėl to, kad neturiu kitos spintos) aš tokio skirstymo nedarau. Tačiau storesni rūbai visuomet būna nustumiami į spintos galą vasaros metu, o rudenį jie vėl perkeliami arčiau krašto.

b) suskirstome pagal jums patinkantį aspektą Kiekvieną grupę dar skirstau į pogrupius, pavyzdžiui, rankovių ilgį - taip man lengviau rasti reikiamą maikutę, o kad nepasiklysčiau, visas panašaus tipo maikutes susidedu pagal raštus ir spalvas. Nieko nėra smagiau, kaip žinoti, kokios spalvos palaidinės tau reikia ir kur jos tiksliai ieškoti. Iš esmės, manau tu jau turi savo mėgstamą spintos tvarką. Maniškė, kaip supratai - pagal rūbų tipą, o paskui - pagal spalvas.

c) viską tvarkingai sudedame ir pasidžiaugiame rezultatu viskas spinta sutvarkyta - nori pažiūrėti, kaip viskas atrodo? Šiuo tvarkymu aš ištuštinau 1/3 savo spintos ir dabar turiu vienos naujiems drabužiams, atradau tokių, kurių net nepamenu turėjusi ir daugmaž žinau, kad turiu kuo apsirengti. Aišku, kabinama dalis atrodo sugrūsta - norėčiau, kad čia būtų daugiau vietos, tačiau prikabinau daugiau rūbų ant pakabų - man patinka, kai susiglamžyti galintys apdarai kabo.
Eina sau... pasižiūrėkit, kiek daug vietos! Ir kaip viskas tvarkinga (tvarkingiau)!!! Nepaprastai džiaugiuosi!!! 👏👌🙌


2. Rūbai, kurie nepateko tarp išrinktųjų
Tikriausiai kyla klausimas, o ką daryti su ta krūva, kurios atisakau? Čia aš darau porą dalykėlių:

a) viską sudėti į maišus ir palikti kuriam laikui jeigu viso tvarkymosi metu dūsavai, kaip gaila to ar ano rūbo, galiu patarti tuos, kuriais nori atsikratyti sudėti į maišus ir pasidėti kažkur nuošaliau: balkone, garaže, sandėliuke ir taip palikti kokiam mėnesiui. Jeigu kartais tikrai pasigesi kurio rūbo - visuomet galėsi parsinešti ir apgyvendinti savo spintoje. Tačiau palauk bent savaitę, neskubėk, o tada jau elkis kaip atrodo. Aš galiu išduoti paslaptį - taip rūbus palieku kiekvieną kartą kai tvarkau spintą - ir nė vieno karto nepasigedau nė vieno išmesto rūbo, rimtai! Buvo atvejų, kai atsimenu, kad kažkada turėjau, tačiau kad reiktų mano naujoje spintoje? Ne, to nėra niekad buvę, todėl jei jautiesi visiškai rami - gali iš karto viską mesti lauk.

b) atsikratome rūbais praėjus kuriam laikui po tvarkymosi, ir turint laisvą minutę, rekomenduoju be jokių minčių kažką pasilikti sau, išversti viską lauk ir perskirstyti rūbus į tris dalis:

  • geros kokybės, madingi rūbai - bus tinkami parduoti. Jei turi verslininkės gyslelę, gali savo senus rūbus parduoti: vinted, mainyk, ebay ir pan. - egzistuoja krūvos padėvėtiems rūbams tinkamų pardavimo vietų. Aš niekad nieko nepardavinėju - tam reikia daug laiko, o ir nemėgsto to siuntinėjimo po vieną rūbelį, skelbimų atnaujinimo, jų prižiūrėjimo ir pan.
  • nusidėvėję, suplyšę rūbai - mesk lauk, tokių rūbų niekam nereikia, nebent... visuomet pasilieku grynos medvilnės palaidinę - sukarpau, apsiuvu kraštus ir pasidarau pašluosčių dulkėms, tačiau niekam daugiau tokie rūbai netinkami, todėl jei šluosčių turi pakankamai, tiesiog mesk į trikotažo/ avalynės/ drabužių konteinerius (nepamiršk, kad tokiuose rūbai turi būti metami su polietileno maišeliu).
  • geros kokybės rūbai - paaukok. Viską, ko nepardavei, ar gaila išmesti, visuomet gali paaukoti - tik nepamiršk, kad ir čia galioja taisyklės - suplyšusių, nudėvėtų ir dėmėtų vieta konteineryje. Egzistuoja galybė labdaros organizacijų, kurios mielai priims tau netinkančius, tvarkingus rūbus - aš nešdavau į Caritas organizacijas. Tačiau jau keli metai, kai turiu išsirinkusi šeimą - daugiavaikę mamą, kuri gyvena sunkiai ir tikrai negali aprūpinti savo mergyčių naujais drabužiais, papuošalais, avalyne - tad viską, ko aš nebenaudoju, visuomet nuvežu būtent jai. Tokių šeimų Lietuvoje labai daug, todėl padaryk gerą darbą - kažkam tavo nereikalingi rūbai gali būti aukso vertės ir gyvybiškai svarbūs. Beje, anksčiau, kol dar buvome vaikai, giminėje gyvavo tradicija - išaugtus rūbus padovanoti jaunesniam giminės atstovui. Kadangi dabar esu smulkiausia - jau senai to nedariau, nors... iš visos krūvos dukterėčios išsirinko kelis rūbelius - sakė priaugs 😇😊 Tegu 😊


Tad mano mielosios draugės - mano spinta sutvarkyta, aš džiaugiuosi pagaliau matydama, ką turiu spintoje ir taip - netgi atradusi kelis drabužius, kuriuos buvau visiškai pamiršusi. Tau taip nėra buvę? Kaip tau sekėsi tvarkytis? Niekada negalvok ir negriaužk savęs, kad pasilikai kažką, dėl ko labai abejojai - pamatysi, su sekančia spintos revizija tą abejotiną rūbelį tikrai išmesi. Niekas nesakė, kad reikai atsikratyti visko, arba visko iš karto.... Ar tau smalsu, kiek išmečiau aš? Jau sakiau, kad atsikračiau trečdaliu savo spintos turinio. Reikia detalizacijos? Specialiai viską suskaičiavau ir surūšiavau:

  • Kelnės ir džinsai - 9 vnt.
  • Naktiniai - 6 vnt.
  • Chalatai - 1 vnt.
  • Palaidinės - 6 vnt.
  • Maikutės/ marškinėliai - 17 vnt.
  • Marškiniai - 5 vnt.
  • Džemperiai - 4 vnt.
  • Megztiniai - 9 vnt.
  • Maudymosi kostiumėliai - 2 vnt.
  • Suknelės - 5 vnt.
Iš viso mano spintą paliko - 64 vnt. rūbų!!!! Oho!!!! Nustebusi, ir su ta gaida noriu baigti šitą žiauriai ilgą įrašą. Džiaugiuosi savo spintos pertvarka ir kartu stebiuosi, kaip mes visgi kaupiame nereikalingus daiktus? Pavyzdžiui - keli džinsai, į kuriuos vis svajojau įlįsti, kai priaugsiu svorio... Arba maikutė, kurios raštas man niekad netiko... O palaidinė dar iš mokyklos laikų... Rimtai - gerokai virš 12 metų!!! Ir nesvarbu, kad dar geros kokybės, bet jau senai morališkai pasenusi... Ir visgi, pasirodo susitvarkyti savo spintą - misija tikrai įmanoma! 😉😜




Tegu ir jūsų spintoje prasiaučia tvarkos uraganas!

Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai

  1. Aha, jau tas tvarkymasis, tai... Aš čia karantino pradžioj, kai jau stogas galvą spaudė, irgi susigalvojau, kad metas susitvarkyti, kas nenaudinga išnešti.. Tai kiek visko radau, naktinukai žmonos ilgai ieškoti buvo surasti, visokių maikių "prisipirkau" spintoj. Griūk negyvas. Tikrai sveika kartais padaryti tvarkelę.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą