DIY ir STRAIPSNIAI: Jūros dumbliai veido grožiui ir kūno stangrumui

Šis straipsnis skirtas šiek tiek pakalbėti apie jūros dumblius spirulina. Tikriausiai žinote apie spirulina tabletes - maisto papildus - vitaminus. Apskritai 2 g spirulina turi daugiau maistinių medžiagų ir vitaminų nei 1 kg daržovių. Tačiau šį straipsnelį norėčiau skirti spirulina panaudojimą grožiui ir lieknėjimui.

Spirulina - tai dumbliai (algae) eukariotų (Eukaryota) domeno pirmuonių (Protista) karalystės keleto skirtingų gyvų organizmų grupių bendras pavadinimas. Šie organizmai energiją gauna iš saulės šviesos, fotosinteze versdami neorganines medžiagas paprastais angliavandeniais. Dumblių vykdomos fotosintezės metu išskiriamas deguonis sudaro apie 73-87 % viso pasaulyje išskiriamo deguonies. Dumbliai pasižymi didele įvairove. Tai gali būti tiek vienaląsčiai, tiek daugialąsčiai organizmai. Jūros daugialąsčiai dumbliai dar vadinami jūros žolėmis.

Nuotrauka skolinta iš ČIA
Spirulina randama viso pasaulio vandenyse: gėlame vandenyje, sūriame jūros ir šaltinių vandenyse. Tai nemirtinga gyvybės forma, ilgiau nei 3,5 milijardo metų verčianti saulės šviesą maistu. Spirulina yra unikalus vertingų maisto medžiagų , natūralių baltymų, mikroelementų, vitaminų ir fermentų šaltinis. Virš tūkstančio metų jo mitybines ir gydomąsias savybes vertina Amerikos ir Šiaurės Afrikos gyventojai.Spirulina nuo seno buvo džiovinama saulėje ir vartojama. Pastebėta, kad jos natūraliose augimo radimvietėse žmonės gyvena daug ilgesnį ir kokybiškesnį gyvenimą.

Spirulina auginimas.
Nuotrauka skolinta iš ČIA
Spirulinos sudėtyje yra daugiau nei 50 biologiškai aktyvių medžiagų, reikalingų žmogaus organizmui. Baltymai sudaro 60 – 70 procentų, ji turi 18 amino rūgščių, iš kurių 7 yra nepakeičiamos – jų žmogaus organizmas negali pasigaminti pats ir privalo gauti su maistu, vitaminų B1, B2, B5, B6, B9, A, E, C, PP, mikroelementų – geležies, jodo, kalcio, natrio, kalio, vario, magnio, mangano, cinko, fosforo, seleno, vanadžio, nesočiųjų rūgščių, pigmentų - beta karotino ir fikocianino bei kitų medžiagų.

Spirulinos ypatumai:
  • Turi 8 mūsų organizmui esmines amino rūgštis (ir 10 neesminių) – viena pagrindinių mūsų ląstelių sudedamoji dalis.
  • Gausu įvairiausių vitaminų: A, B1, B2, B6, B12, C, E, & H.
  • 20 kartų daugiau bera karotino nei morkose.
  • Dešimtį kartų daugiau geležies nei bet kuriame kitame maisto produkte.
  • Daug vario, mangano ir kitų mineralų, kurie yra svarbūs mūsų organizmui.
  • Daug chlorofilo, kuris mažina uždegimus ir pagerina kepenų funkcionalumą.
  • Turi gama lonoleniko rūgšties (Gamma Linolenic Acid – GLA), kuri mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gelbėja esant dideliam kraujospūdžiui ir apsaugo nuo širdies ligų.

Spirulina ypatingai naudinga:
  • Vaikams, kurie nemėgsta valgyti daržovių, arba maitinasi nesubalansuotai.
  • Paaugliams, jų greito augimo metu, kai reikalingas papildomas maistingų medžiagų kiekis
  • Nėščioms moterims – be mineralų spirulina turi vaiko vystymuisi reikalingas amino rūgštis.
  • Pagyvenusiems žmonėms, kuriems sunkiai sekasi valgyti 3 kartus per dieną.
  • Sporto mėgėjams ir atletams, kurių energijos palaikymui reikalingas papildomas maistingų medžiagų kiekis.
  • Daug dirbantiems žmonėms, kurie neturi laiko valgyti geros kokybės maistą.
  • Vegetarams, veganams ir mėsėdžiams – nuostabus papildomas vitaminų ir mineralų šaltinis.


Spirulina gali būti vartojama kaip maisto papildas - tabletėmis, arba  milteliais, kuriuos aš naudoju veido ir kūno odai prižiūrėti. Paprasčiausiai užpilu 1 arbatinį šaukštelį miltelių su 2 arbatiniais šaukšteliais virinto, atvėsinto vandens.


Gautą masę tepu ant veido arba kūno ir laikau tol, kol išdžiūva. Milteliai sumaišyti su vandeniu turi labai savotišką kvapą ir primena jūros vandenį žydėjimo metu.



Kai kaukė padžiūva, jos kampučiai pabąla. Tačiau jokių būdu nereikia laukti kol visa kaukė pabaltuos. Reikia lupti kaukę iš karto lauk.



Jei kartais kaukė pabąla: ją sudrėkinkite vandeniu ir atsargiai pabandykite nulupti. Jei nepavyksta, paprasčiausiai nuplaukite.


Ši kaukė  mažina raukšles ir neleidžia susidaryti naujoms,  gyliai drėkina, prisotina odą  būtinomis  mineralinėmis medžiagomis, maitina, užtikrina didesnį odos tamprumą, suaktyvina regeneracinius procesus, tonizuoja - šis poveikis pastebimas jau po pirmos procedūros ir išlieka ilgam.  Po procedūros jaučiamas nuostabaus gaivumo jausmas. Nulupama kaukė su spirulinos dumbliais palaiko ir atnaujina odos natūralų balansą bei pasižymi maitinamosiomis savybėmis. Kaukė skatina ląstelių atsinaujinimą bei aprūpina odą amino rūgštimis, esančiomis spirulinos dumbliuose.

Nulupama veido kaukė prieš senėjimą yra specialios sudėties, tiksliai pritaikyta veido formai ir skatina jos sudėtyje esančių ingredientų tiesioginį poveikį. Net po vienos procedūros rezultatas akivaizdus – oda tampa skaisti, švelni ir minkšta lyg aksomas.


Rekomenduoju įsigyti sprulinos miltelių ir būtinai pabandyti. Įsigyti galima:


P.S. Spirulina dumbliai tokiu pačiu būdu vartojami ir kovai su celiulitu, stangresniam ir lieknesniam kūnui.








Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė



Komentarai

  1. Ačiū už nuostabų DIY! Norėčiau paklausti, ar mikrodumblis spirulina pasireiškia skirtingu veikimu skirtingose pateikimo formose: t.y. ar galima naudoti sutrintas spirulinos tabletes vietoje miltelių?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nerekomenduočiau naudoti sutrintų dumblių tablečių išorinėms kūno grožio procedūroms, visgi, jos skirtos mūsų organizmui, t.y. viduj. Geriau rinkitės specialiai jau paruoštus dumblių miltelius :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą