SKAITINIAI VAIKAMS: Lina Žutautė "Kakė Makė ir Netvarkos Nykštukas"

Ką karantino metu veikiate su savo vaikučiais? Maniškis iš darželio gauna įvairių užduotėlių: sportuojame, muzikuojame, šokame, karpome ir lipdome, piešiame ir mokomės skaičiuoti. Tačiau kartais nei viena veikla netinka ir mes jungiamės filmukus arba imame vartyti knygutes. Namuose vaikiškų knygučių turime jau nemenkas porą lentynų, tad ir pasirinkti visuomet yra iš ko. Visgi pačios mylimiausios jau tikriausiai porą metų yra Kakės Makės serijos knygutės, tad šiandien trumpai apie Kakę Makę ir Netvarkos Nykštuką bei kodėl knygelė patinka ne tik vaikui, bet ir mamai (man).

"Jei vakarais nebūsi Žaislų Tvarkytoja, apie tai greitai sužinos Netvarkos nykštukas."
Citata p. 17.



Anotacija. Netvarkos nykštuką, kaip ir Kalėdų Senį, sutinka tie, kurie jais tiki. Aš tikiu. Tiki ir mano sūnus. Tas tikėjimas stebuklingai padeda mums nesusipykti dėl tvarkos namie, ypač vaiko kambaryje. Juk kai žinai, ką gali iškrėsti tas mažytis žmogeliukas, tvarkymasis nebeatrodo kvailas užsiėmimas. Linkiu visoms mamos, tėveliams ir vaikams kuo greičiau susidraugauti su šiuo nykštuku ir niekada nebesipykti dėl netvarkos.
Kakės Makės serijos knygelės jau išverstos į latvių, rusų, danų ir korėjiečių kalbas.


Kol neturėjau vaiko, Kakės Makės manija man buvo kažkokia nesuvokiama protu misija. Kas čia per pavadinimas? Kakė Makė? Skamba kaip kažkas negražaus? Gal vėl kokia kvaila knygelė? O gal visiškai nepritaikyta mažiesiems, kaip kad tos su kurmiuku, kur priimamas gimdymas su akivaizdžiais piešinukais? Apskritai mamos man regis labai atidžiai renkasi kokias knygeles vartys jų vaikučiai, tad man nelabai patiko tas Kakės pavadinimas, net ir nepervertus knygelės. Tik kai mano vaikui sukako metukai, aš pirmą kart į rankas paėmiau pavartyti kažkurią, o netrukus ir nupirkau pirmąją - apie Netvarkos Nykštuką.


Pirmiausia, kas sužavi knygelėje - yra paveikslėliai. Net ir istorijų dar nesekantis mažylis kuo puikiausiai gali tyrinėti vieną po kito knygelės puslapius ir atpažinti namuose vyraujančią rutiną, juose esančius daiktus; vėliau - vaiko (Kakės Makės) emocijas, norus ir dienos džiaugsmus. Galiausiai visi šie paveiksliukai puikiai papildo Kakės Makės istoriją ir kiekviename puslapyje galima ilgiau apsistoti bei prigalvoti įvairiausių užduotėlių, pavyzdžiui, kad ir ką negerai padarė? kas padėta ne vietoje? kokios spalvos vienas ar kitas daiktas? ir pan. Vartydama knygelę ieškojau iliustracijų autoriaus, bet jis arba nenurodytas, arba jas paišė pati knygelės autorė? 


Visgi smagiausia yra šios knygelės istorija. Kakė Makė (tikrasis vardas tai Kornelija) visai nenori tvarkytis ir taip susipažįsta su Netvarkos Nykštuku. O jis ne šiaip įprastas Nyštukas, o toks, kuris surenka visus ne vietoje paliktus daiktus ir nusineša į Mėnulį. Ir čia Kakei Makei jau tenka atlikti Nykštuko paskirtas užduotis, kad tuos savo daiktus atgautų. Istorija pamokanti, bet ne tokia senobinė, grūmojanti pirštu ir griežtu tonu aiškinanti, kad reikia tvarkytis. Jau senai aišku, kad šiuolaikinės vaikų kartos griežtu tonu neišauginsi. Istorija žaismingu, motyvuojančiu ir vaikams suprantamu pasakojimu skatina vaikus susitvarkyti, padėti daiktus į vietas, kad netektų kovoti su Tingiu Nė Krust pabaisa norint atgauti mylimus žaisliukus. Ir tai iš ties veikia - mano vaikas puikiai žino kas gali nutikti jei prieš miega ant grindų mėtysis mašinytės ar nesurintkos lego kaladėlės, jei nesusilankstysi rūbelių ir nesudėsi jų ant kėdutės. Ir tvarkosi! Atrodo toks paprastas dalykas kaip knygutė tampa puikiu pagalbininku auklėjant vaikučius.


Nuostabi visomis prasmėmis autorės knygelė užbaigiama žaismingu paveiksliuku, kur Netvarkos Nykštukas nakčia lankosi nebe pas vaiką, o pas ne visai tvarkingą tėtį. Nuostabu, kai knygelės (na ir žinoma, auklėjimo) pagalba ne tik pats tvarkosi, bet ir ragina pasidėti daiktus į vietas net ir tėtį, močiutę ar mūsų katiną bei geba gražiai paaiškinti, kas nutiks, kai ateis Netvarkos Nykštukas. Lengvo stiliaus knygelė man regis yra viena tų universalių skaitinių, kurie ilgai nenusibosta, nors mintinai žinomi jau visi puslapiai ir dialogai, - net ir po poros metų mano vaikas pasiima knygutę apžiūrėti paveiksliukus ir nuolat randa naujų smulkmenų bei pats pasakoja Kakės Makės ir Netvarkos Nykštuko istoriją. Ar reikia sakyti, kas nutiko po šios, pirmosios mūsų knygelės? Mano vaikui labai patinka abu knygelės personažai ir vis prašo naujos knygelės apie Kakę Makę ir skaityti dažniausiai renkasi būtent šitą.
Ar jūsų vaikučiams irgi patinka Kakė Makė? Kurias knygeles jūs turite?

Žanras: vaikiškos knygos
Autorius: lietuvė Lina Žutautė
Orginalus pavadinimas: Kakė Makė ir Netvarkos Nykštukas"
ISBN: 9789955387657
Leidykla: Alma littera
Leidimo metai: 2017 (pirmas leidimas 2010 m)
Vertimas: --------
Formatas: 21 x 21,2 cm, kieti viršeliai
Puslapių: 36 p.
Pirkau: knygos.lt (bet būna visuose įprastuose knygynuose)
Kaina: pilna - 7,39 Eur. Mokėjau regis 5,37 Eur




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai