SKAITINIAI VAIKAMS. "Po žvaigždėtu Kalėdų dangumi"

Jau kuris laikas tarp blogo įrašų galvoju įtraukti ir vaikiškus skaitinius, knygeles, o gal įdomesnius žaisliukus, kurie labai pradžiugino mano vaiką. Ką manote? Žinau, kad tai nebus patys populiariausi ir visiems tinkami įrašai - tolu gražu ne visos mano skaitytojos turi vaikų, tad tema nėra visoms aktuali. Visgi, man klausimas apie vaiko žaislus, knygas, dažniausiai, ar mano vaiko amžiui jau tinka vienas ar kitas žaislas? Ar knygutė sulauks vaiko susidomėjimo, o gal bus pernelyg sunki ir netinkama jo amžiui? Va šiemet nusipirkau kelias kalėdinės tematikos knygutes ir kelios jų jam buvo neįdomios ir dar gerokai per sunkios, skaitant menkai klausėsi ir vis pamesdavo mintis - palikome jas ateinantiems metams, o šiais metais noriu parodyti visai pasiteisinusį šventinį skaitinė apie kalėdinį laukimą.

"Mažame Laplandijos kaimelyje su savo draugais elfais ir numylėtiniais šiauriniais elniais gyvena Kalėdų Senelis."
Citata, p.7.



Anotacija. Kalėdų išvakarėse kviečiame aplankyti Kalėdų Senelį ir leistis su juo į nuostabią kelionę aplink pasaulį.
Metų pabaigoje Kalėdų Seneliui prasideda darbymetis. Ir ką jis darytų, jei ne gerieji pagalbininkai elfai, padedantys Seneliui skaityti vaikų laiškus ir gaminti jiems žaislus. O kaip Kalėdų naktį Senelis keliauja pas vaikus, papasakos ši puikiai iliustruota, paminkštintu viršeliu knyga. 


Šiuo metu mano sūnui jau trys metai, tačiau toli gražu ne visa literatūra jį sužavi ir tinka. Įžangoje jau minėjau, kad nupirkau kelias kalėdines knygeles, bet kelios paliko kitiems, o gal dar kitiems metams, nes kol kas per sunkios ir sudėtingos. Prieš šias šventes savo vaikui ieškojau istorijos apie Kalėdų senelio miestelį ir pasiruošimą šventėms, dovanų gaminimo ir pakavimo darbus; apie jo pagalbininkus elfus ir skrendančius elfus; istorijų apie būdus, kaip senelis patenka į namus ir kokia magija padeda jam pradžiuginti visus pasaulio vaikus. Pati būdama vaikas tokias knygeles prieš šventes mėgau labiausiai, o jei dar gražiai ir detaliai iliustruota - galėdavau tą pačią knygelę vartyti kelias valandas tyrinėdama detales, skaitydama tą patį tekstą ir įtikėdama kalėdine magija. Tad tokio pat stebuklo šiais metais ieškojau ir savo vaikui - lengvo, spalvingo skaitinio mažylio vaizduotei pažadinti, supažinti su visuotine Kalėdų senelio istorija, o toliau - lai veikia vaikiška fantazija. Oij, žinau, yra tėvų, kurie nuo pat mažens vaikams kala į galvas, kad Kalėdų senelio nėra - tebūnie tai tų tėvelių reikalas, o aš noriu saviškiui suteikti magiško laukimo laiką ir tikėjimą stebuklais.


Didelio formato, minkštais viršeliais knygelė neturi kažin kiek skaitymo - kiekviename lape vos pora sakinių, nusakančių pačią esmę. Tačiau kokio grožio paveiksliukai! Va tokia buvo mano vaikystės kalėdinė stilistika - ryškūs, detalūs, gražūs paveiksliukai. Knygelę iliustravo Marcello Conti, kurio darbų stilistika tiesiog pasakiška, žinoma, įspūdingiausia kalėdinė tematika, tačiau ir kiti jo darbai mano akiai patrauklūs ir gražūs. Knygelės paveiksliukai ir trumputis tekstas puikiai tiks 1-5 metų vaikams ne tik skaityti tuos kelis sakinius, bet ir patyrinėti kiekvieną paveikslėlį, atrasti vis naujų detalių ir nusipiešti galvoje patį gražiausią Kalėdų senelio ir Kalėdų miestelio pasiruošimą šventėms bei stebuklingą dovanėlių atsiradimą namuose. Po šios knygelės maniškiui kilo klausimas - kaip pas mus ateis Kalėdų senelis, jei mes neturime kamino. Po kurios sekė smagi diskusija: balkonas, durys, langas ar ventiliacinės angos?


Mano trimečiui ši knygutė labai patiko ir manyčiau buvo labai vietoje ir laiku. Pastaruoju metu turime labai didžiulę pasiūlą įvairiausių knygelių vaikams, tačiau jau yra tekę pavarčius knygynuose padėti ne vieną, kaip visiškai netinkamą, nukrypstančią nuo tematikos ar... kartais tiesiog kvailoką knygelę. Smagu, kai pavyksta rasti ir man asmeniškai gražų leidinį, nesikertantį su mano požiūriu ir vaikui įdomų, diskusijas keliantį ir tyrinėti skatinantį skaitinį. Nebloga, bet geriausiu atveju tiks iki 5 metų.

"KALĖDŲ stebuklas atgimsta kiekvienais metais.
-Visiems linksmų Kalėdų!"
Citata, p.36.
Žanras: vaikiškos knygos
Leidykla: Presvika
Leidimo metai: 2016 m.
Puslapių: 32 p.
Formatas: 22 x 28 x 1,2 cm
Pirkau: knygos.lt
Kainavo: 6,65 Eur (pilna kaina 7,39 EUR)




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai

  1. žiauuriai laukiu kalėdų ir to dovanų rinkimo.. dabar žiūrinėjuosi vėlykoms ką puskei padovanoti,dar nežinau ką, bet jau žinau į kur pakuosiu... dezutespakavimui.lt

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kalėdoms dar gerokai per anksti mano nuomone. Gal prieš pusmetį galima ruoštis, bet ne prieš metus :) Kita vertus reklamai niekad ne per anksti ar ne?

      Panaikinti

Rašyti komentarą