KELIAVAU. ČEKIJA III: Mariánské Lázně, Kynžvart Chateau (Karlovy Vary Kraj, Czech Republic)

Dieną prieš baigiantis kelionei, mūsų laukė dar vienas miestas bei dar kelios ne mažiau įspūdingos lankytinos vietos. Šį įrašą drąsiai galima skaityti kaip atskirą dalį, tačiau jei norisi tęstinumo, pirmiausia rekomenduočiau perskaityti PIRMĄJĄ, tada ANTRĄJĄ ir jau tuomet susipažinti su šia dalimi, kuri apima priešpaskutinę dieną ir galutinius pastebėjimus. 

Atsikėliau su mintimi, kad jau rytoj keliausiu namo, o poryt į darbą, tačiau susipakavus lagaminą, nuo ankstaus ryto laukė paskutinis miestas ir paskutiniai įspūdžiai. Palikę Františkovy Lazne leidomės į kelią ir netrukus pasiekėme sekantį mūsų kelionės tikslą.


9. Mariánské Lázně (Marienbad)
Romėniška vonia ir gražiausia Maxim Gorky kolonada

Jei šios kelionės metu reikėtų išrinkti labiausiai nuotraukų bei socialinių tinklų vertą kelionės vietą, tai be abejonės būtų šis miestas, pradedant nuostabaus grožio viešbučio interjeru, didžiuliais parkais, įspūdingomis kolonadomis ir turtinga istorija.


Marianske Lazne miestas palyginus jaunas, tačiau apie vietovę rašytiniuose šaltiniuose galima rasti jau nuo 1273 m, kuriuose minimas šioje vietovėje egzistavęs Úšovice kaimas. Apie vandens šaltinius rašytiniuose šaltiniuose pirmą kart užsiminta jau 1341 metais. Ir tik gydytojo Josef Nehr dėka, kuris nuo 1779 m. iki pat mirties (1820 m.) eksperimentavo su šaltinio vandeniu ir tyrė jo poveikį sergantiems, iš žemės trykštančio vandens versmių vanduo imtas naudoti gydomaisiais tikslais. 1808 m. vietovė gavo Marienbad pavadinimą, o 1865 m. ir miesto statusą.


1820-1879 metais miestas sparčiai plėtėsi: kilo neoklasicistinio stiliaus pastatai, augo parkai ir bendrosios erdvės, projektuotos ir statytos gražiausios kolonados, pavilijonai. Miestą ėmė lankyti Europinio lygio kultūros, mokslo ir politikos sričių atstovai, tokie kaip visame Karlovy Vary regione garsus Goethe, Chopin, Wagner, Bruckner, Saksonijos princas Federikas ir kt. 


Visgi aukso era miesto istorijoje laikoma 1870-1914 m, kai suklestėjo SPA ir viešbučiai, mieste dar instensyviau paplito neoklasicizmo ir art-noveau stiliaus architektūra. Sukurti patogūs susisiekimo geležinkeliu keliai su Cheb, Viena ir Praha. Mieste suvešėjo gražiausi parkai, o juos lankė tokios garsenybės kaip Gustav Mahler, Frederich Nietzsche, Franz Kafka, Mark Twain, Thomas Edison, karalius Edvardas VII, imperatorius Franz Joseph I ir daugybė kitų. Iki Antrojo pasaulinio karo miestas klestėjo ir buvo itin mėgstamas tiek aplinkinių šalių keliautojų, tiek turistų iš tolimesnių vietovių. 

Cross (Križovy) Spring Colonnade

Didžiausią įspūdį mieste man asmeniškai paliko žaliosios erdvės ir nepaprasto grožio kolodados. Pati pagrindinė laikoma Cross Sping Kolonada, pastatyta 1818-1826 metais. Mieste veikia vakarais "dainuojantis" (muzikinis) fontanas ir plačios alėjos ramiems pasivaikščiojimams. 

Maxim Gorky’s Colonnade

Jei jau prakalbome apie pasivaikščiojimus, pats gražiausias dalykas šiame mieste man - Maxim Gorky’s kolonada, pastatyta neo-barokiniu stiliumi 1889 m. Kolonada ilgiausia iš visų matytų, pastatyta iš lieto metalo, įspūdingos lubos gausiai puoštos tapyba.  Kolonodos lubų tapyba skirta žmogui ir jo svajonei skraidyti, kurią įgyvendino menininkas Josef Vyleťal. Antrojo pasaulinio karo metais buvo didžiulis metalo poreikis, kurio reikėjo karo pramonei bei ginklų gamybai, tačiau neįtikėtino stebuklo dėka ši kolonada išvengė sunaikinimo. Po karo Marianske Lazne 1948 metais buvo uždarytas užsienio turistams, o po trijų metų ši kolonada buvo pakrikštyta sovietų rašytojo ir politinio aktyvisto Maxim Gorky vardu.



Gėrėme čia ir daugybę skirtingo versmių vandens iš bent keliolikos skirtingų šaltinių, kurių vandens temperatūra siekia 7-10 laipsnių. Nors visų mieste esančių cheminė sudėtis panaši, tačiau jie skirti skirtingoms ligoms gydyti. Galiausiai iš visų trijų miestų, šio miesto mineralinės versmės man buvo pačios skaniausios, net ir tos, dėl kurių druskingumo buvau įspėta - palyginus su Druskininkais - druskingu šio vandens net nepavadinsi, net ir geležis, kuria garsėja regionas, vandenyje nelabai jaučiasi. Tiesą pasakius ragaudama vandenį jaučiausi, lyg gerčiau gazuotą mineralinį.



Viešbutis
Šiame mieste apsistojame Nove Lazne viešbutyje, kuris vienintelis mus pasitiko su plėvesuojančia trispalve (antroje šio įrašo nuotraukoje gerai įsižiūrėjus matosi). Dar neįžengus į viešbutį tampa aišku, kad mes čia laukiami. Tradiciškai mūsų laukė turas po viešbutį, gražiausių ir funkcinių erdvių pristatymas ir labai gardūs, viešbutyje gaminami pyragaičiai. Tik ne pyragaičiais, ir ne mano skoniui įtinkančia vokiško stiliaus virtuve jis mane papirko, oi ne... viešbutis tiesiog tobula erdvė visoms toms gražioms nuotraukoms socialiniuose tinkluose, ech, jei tik geriau mokėčiau fotografuoti...

Viešbučio kambarys

Kvapą gniaužia nuo milžiniškų sietynų, lubas puošiančių lipdinių ir grindis bei sienas išmarginusių plytelių raštų. Greičiausiai bet kokioje kitoje erdvėje tiek daug skirtingų raštų plytelių atrodytų kaip nemaloni spalvų kakofonija, ir visgi, visame viešbutyje jos atrodo puikiai suderintos.


Nove Lazne viešbutyje yra įrengtos dvi prabangios vonios, kurias naudojo Anglijos karalius Edward VII ir Austrijos imperatorius Franz Josef I. Vonios tiesiog įspūdingos, puoštos augaliniais motyvais, spalvingomis plytelėms, gipsiniais lipdiniais, prabangiais interjero akcentais. Paklojus nemenką sumelę pasinaudoti viena ar kita vonia galima ir dabar.




Nors turiu pripažinti, kad ir patalpa, kurioje turėjau mineralinę vonią atrodė labai skoningai įrengta ir netgi puošni, lyginant su bet kuriuo kitu procedūros kambariu visos kelionės metu. Šilti mineralinės vonios burbuliukai beregint aplipo kūno odą, atpalaidavo ir jei tikėti vonios procedūra, anglies dioksidas (CO2) absorbuojasi per odą, plečia kraujagysles, tad padeda inkstų ligoms, raumenų skausmams, širdies ir kraujagyslių ligoms, galiausiai ir pačios odos sveikatai bei grožiui.




Visgi, mano galva didžiausias šio viešbučio pasididžiavimas yra Romėniško stiliaus vonia, kurioje ir muzikos klipai filmuojami ir socialiniai tinklai pilni fantastiškų nuotraukų. Du nedideli baseinėliai nėra skirti ilgam pasiplaukiojimui, tačiau patalpos aura ir buvimas joje nunešė mintis toli toli, nuo žemiškų rūpesčių ir grįžimo į realybę.




10. Kynžvart Chateau (pilis) 
Įspūdingos kolekcijos iš viso pasaulio ir Klemens von Matternich namai

Pilys ir Lietuva labai sunkus atvejis, nors turime dvarų, tačiau pilių gausybe visiškai nepasižymime, na o tos kelios, kurias turime vargu ar gali būti pavadintos autentiškomis, ypač po euro remontų, reliktų naikinimo ir vogimo. Pamatyti autentišką pilį Čekijoje net labai įmanoma, kad ir po to paties remonto, tačiau su tikrais eksponatais. Pirmojo įrašo dalyje pasakojau apie Bečov pilį, o paskutiniam kelionės objektui buvo palikta Kynžvart Chateau - gyvenamosios paskirties pilis.


Kynžvart pilies istorija skaičiuojama nuo 13 a. kai čekų karalius Premysl Otakar II įsakė pastatyti pasienio pilį, pavadintą Kunigeswart. Šios pilies griuvėsius galima pamatyti Lazne Kynvažt mieste. Per 340 metų iki pat Trisdešimties metų karo (1618 m.) pilis pakeitė dešimtis savininkų, tarp kurių ir tokių garsių šeimų kaip Kynžvart lordai, Osek lordai, Plaueun lordai, Švamberk lordai, Pluhs of Rabštein lordai ir Cedvice and Libštejn lordai.


Renesanso stiliaus pilis buvo pastatyta Cedvice lordų vėlyvąjame 16 s. Po Baltųjų kalnų mūšio (1623 m.) pastatas ir pilies apylinkės buvo konfiskuotos ir atiteko Metternich šeimai, kurie šią pilį valdė iki 1945 m. Tarp 1681 - 1691 metų Philipp Emmerich įsakė apgriuvusį renesanso stiliaus pastatą perstatyti barokinio stiliaus vila.


Klement Wenceslas Lothar Johann Nepomuk, Prince of Metternich – Winneburg, gimė 1773. Jis tris dešimtmečius buvo įtakingas ir galingas konservatoriškų pažiūrų Austrijos politikas ir diplomatas, kurio dėka Kynžvart pilyje sukauptos gausios kolekcijos įdomiausių eksponatų.


Apie Klemens von Metternich labai rekomenduočiau paskaityti kiek plačiau, ypač apie jo ryšius su Europos politikais, įtaką visame senąjame žemyne, pradedant karališkomis šeimomis ir baigiant naujausių tendencijų diktavimu. Visos Europos valdovai politikui vežė įspūdingas dovanas, mainais ieškodami užtarimo, paramos sprendžiant politinius klausimus su konfliktuojančia puse. Metternich buvo nepralenkiamas diplomatas, sugebėjęs manipuliuoti politinėmis jėgomis ir palaikyti Europos politikos balansą.



Aš iki šiol nebuvau mačiusi tokios turtingos pilies ekspozicijos, apskritai retas muziejus turi tokią gausą ir tokią įvairiapusę kolekciją. Prašmatniai įrengti kambariai, autentiški baldai, paveikslai, vaizduojantys šeimos narius ir kilmingus Europos didikus bei istorinių įvykių scenas, biustai ir skulptūros, muzikos instrumentai. Kolekcijoje yra ir medžioklės sceną atvaizduojantis prancūzų renesanso gobelenas, datuojamas 1560 m. 



Jei reiktų išrinkti patį įspūdingiausią kambarį, tikriausiai tai būtų pilies biblioteka ir ne šiaip viena, o dvi didžiulės bibliotekos (iš trijų kambarių). Visos keliavusios merginos tiesiog dievina skaitymą, tad šiuose kambariuose užtrukome kiek ilgiau, nei kituose ekspozicijų salėse. Kynžvart pilies biblioteka laikoma pačia svarbiausia Čekijos respublikos biblioteka. Čia yra daugiau nei 12 000 enciklopedijų, kurios sudaro 24 000 tomų. Galima pamatyti 160 manuskriptų, datuojamų 9-uoju amžiumi. Bibiolioteka pradėta kurti Lothar of Metternich (1551-1623), kuris paliko knygas sūnėnams, deja, didžioji dalis surinktų knygų dingo per 1794 m. neramumus. Šiai dienai biblioteka saugo 4000 itin brangių manuskriptų iš Ochsenhause benedikų vienuolyno. 



Šalia senovinių tekstų, bibliotekos tematika sparčiai plėtėsi biografijomis, heraldikos, numizmatikos tematikomis. Senovės graikų ir romėnų literatūra, gamtos mokslų, medicinos, muzikos enciklopedijomis, atlasais, knygomis apie užsienio šalis, Rytų kultūrų kalbų žodynais, filosofijos, kanonų ir civilinės teisės, politikos mokslų, diplomatijos, ekonomikos, technologijų, fizikos, chemijos, zoologijos, botanikos, astronomijos, architektūros ir istorijos knygomis. Bet kurios srities svarbiausios knygos rado vietą Kynžvart bibliotekoje. 


Senasis keistenybių kambarys yra vienas seniausių viešųjų muziejų Europoje, kurio pradžia susijusi su paskutiniu  Cheb miesto budeliu Karl Huss (1827-1838), kuris surinko didžiulę monetų kolekciją ir gamtos bei istorinius eksponatus, kurie tapo šios pilies muziejaus pradmenimis. Karl Huss monetų kolekcija (7109 monetos) smarkiai išsiplėtė Metternich ir jo sūnaus princo Richard dėka iki 11 000 monetų, tarp kurių galima rasti romėniškų, vėlyvųjų viduramžių monetų.


Karl Huss kankinimo įrankiams, nuodams skirtos kelios vitrinos, tačiau kadangi jos visos stiklinės, nufotografuoti sunkokai sekėsi. Visgi keistenybės tuo nesibaigė. Čia galima rasti tokių įdomybių, kaip popiežiaus Gregory XVI batas, Napoleono III cigaretė ir durklas, Alexander Duma tėvo kėdė ir rašymo stalas ir jo pomirtinės rankos antspaudas, Marie Antoinette žinutė prancūzų tautai iš kalėjimo vienutės; nesprogusi bomba, kuria anarchistas Orsini kėsinosi į Napoleono III gyvybę; sutartis su velniu, pažadant jam savo sielą ir dar daug, daug, daug smulkių įdomybių, - tik spėk žvalgytis.



Muziejus stebina ir archeologiniais artefaktais bei rytų kultūros atspindžiais: pavyzdžiui, pilni japonų samurajaus šarvai, senoviniai ginklai, aprangos eksponatai, egzotiškų gyvūnų kailiai, oda ir skeletai. 



Muziejuje galima pamatyti Graikijos ir Romėnų archeologinių tyrinėjimų metu rastų artefaktų, radinių po kasinėjimų Pompojoje, Meksikoje ir Peru. Visgi vieni vertingiausių laikomi egiptiečių sarkofagai, padovanoti Metternichui Ottomanų imperijos užkariautojo Muhammad Ali 1825 m. Sarkofaguose guli šventiko ir faraono Tutanchamono III lobyno sargo Kan Amon mumija (11 a.pr.m.e) bei šventiko Pentahutra (11 a.pr.m.e) mumijos. Originalūs sarkofagai, pilni papirusai, tvarsčiai, amuletai, mumifikuoti krokodiliukai ir kiti tradiciniai pomirtinės kelionės simboliai.


Viena iš ekspozicinių salių leido pažvelgti į pobūviui parengtą salę, gausiai nukrautą prabangiais indais, įrankiais, pridėtas originaliu meniu, stalas gausiai puoštas gėlėmis, sienos paveikslais, o kambario kampai - mėgstamiausiomis Metternich skulptūromis... Galima tik įsivaizduoti to meto puotas ir prabangos lygį....


Ir tai šioje pilyje tik dalis to, ką galima pamatyti, nes greičiausiai visko akimis tiesiog neįmanoma aprėpti. Pilyje būtinas gidas, kuris per valandą supažindins su svarbiausiais muziejaus eksponatais, o jei norite, šioje pilyje galite apsistoti nakvynei, žaisti golfą, rasti pramogų vaikams ir pailsėti gamtos apsuptyje.



GALUTINIAI PASTEBĖJIMAI:

1. Nesvarbu, kaip keliausite iki Čekijos, tačiau šalies viduje patogiausia būtų automobilis - patogesnis susisiekimas tarp skirtingų miestų ir lankytinų vietų.
2. Viešnagę galite rinktis pagal savo kišenę - kiekvienas miestas gali pasiūlyti nuo biudžetinio iki itin prabangaus nakvynės varianto.
3. Lankant garsius objektus, muziejus ar miestus rekomenduočiau rinktis gido paslaugas - įspūdžiai su gido istorijomis daug gilesni.
4. Būtinai ragaukite vietinio alaus - jis gardus ir nebrangus, o va vietinės virtuvės patiekalus rinkitės atsargiai. Sūrio lazdelės skanios, o va Vepřo knedlo zelo - kiauliena su dumplingais ir kopūstų ir burokų garnyru labai netiko skrandžiui, ypač tie dumplings...
5. Važiuodama ieškojau idėjų, ką parvežti lauktuvių ir kuo garsi Čekija. Aš rekomenduočiau:
- alų (pigus, skanus ir vertas ragavimo);
- Becherovka (tiems, kam 18+);
- čekiškų vaflių (tradicinis desertas iš plonų vaflių, perteptų įvairių skonių įdaru, Labai populiarus. Girdėjau, kad Kolonada geriausias);
- medinius žaislus vaikams (čekai populiarėja dėl savo medinių žaislų kokybės, ypač sostinė);
- specialūs porcelianiniai puodeliai vandens gėrimui (labiau kolekcinis, nei realiai panaudojamas daiktas);
- kosmetika (priklausomai nuo regiono: Karlovy Vary garsi vonios druskomis, vietine kosmetika. Aš parvežiau ir kosmetikos su alumi, nors tai gretimo regiono ypatumai);
- klasika - magnetukai (galima rasi ir visiškos banalybės ir labai gražių, unikalių šaldytuvo puošmenų).


Kelionė, kupina įspūdžių ir intensyvių ekskursijų baigėsi greičiau nei tikėjausi. Pamačiau itin daug ir už tai pirmiausia esu labai dėkinga CzechTourism, kurie šiai kelionei pasirinko mane. Susisiekus su jais tikrai galima paprašyti pagalbos organizuojant savo kelionę ar gauti patarimų, ką verta pamatyti. Esu dėkinga ir žavioms bendrakeleivėms Aistei ir Giedrei. Ačiū, su jumis šie įspūdžiai buvo dar geresni. Labai džiaugiuosi atradusi Čekiją ir labai svajoju daugiau patyrinėti ne tik Karlovy Vary, bet ir kitus šios šalies unikalius regionus. Gal sekantis bus Plzeň regionas?




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

PR-Sample

#zivykraj #karlovarskykraj  #visitczechrepublic  #czechrepublic  #czechtourism  #spaatostogos   #aplankykitecekija

Komentarai