Agnė Gilytė "Spintologija. Nėra ko rengtis?!" - knyga, padėjusi susitvarkyti spintą

Aprangos reikaluose aš vis dar esu neišmanėlė. Mano šeimoje mažai dėmesio kreipiama į išvaizdą, o ir mano aplinka visuomet buvo tokia, kuriai nusispjauti kaip atrodai, svarbu kas tu esi. Tad niekad ir nebuvo kažkokių rimtų progų išmokti apsirengti, mokėti protingai susidėlioti savo spintą, galiausiai net mokėti derinti man ilgą laiką buvo didžiulė paslaptis. Na gerai, vis dar paslaptis, riešutėlis, kuriam perkąsti tikrai prireiks daugiau laiko. Instagram stories rodžiau, kad vėl analizuoju ir tvarkau savo spintą (kaip ir kasmet) ir čia pasitelkiu jau gerokai gyvenimo mačiusią, ne kartą vartytą ir analizuotą, visai nebenaują Agnės Gilytės "Spintologija" knyga su intriguojančiu "Nėra ko rengtis?" pavadinimu, nes na pripažinkim, visos padūsaujam prie tos spintos, kad neturim ko rengtis, nors dažniausiai ji ir taip pilna drabužių.

"Jei tavo spintoje kaba tuntas drabužių ir jų priedų, kurie tarpusavyje neturi nieko bendra, nuolat sakysi, kad "kaskart įsigyji ką nors nauja, bet... vistiek neturi ko apsirengti".
Kaupimas veda prie kasdienės krizės - kai nebėra ko apsirengti."
Citata, p. 74.



Anotacija. 
„Ką daryti, kai neturi, ko apsirengti?
Kaip išsivalyti spintą, kad iš jos ištraukus bet kurį drabužį, žinotum, su kuo jį dėvėti?
Kaip neišleidžiant milijono pinigų atrodyti puikiai?
Kaip atsisveikinti su daiktais, kurių nedėvėjai N metų?
Kaip pirkti, kad visada turėtum, ką rengtis?“ – žinau atsakymus į šiuos ir dar begalę kitų klausimų ir šioje knygoje jais dalinuosi.

„Spintologija“ – tai pirmoji lietuviška knyga apie stilių!

Garsi stilistė Agnė Gilytė pažada, kad daugiau nebereikės sukti galvos dėl „neturiu ko apsirengti“, tiesiu ir žemišku stiliumi pažeria įdomių ir naudingų patarimų apie tai, kaip pirkti, kad visada turėtum ką rengtis, kaip neišleidžiant milijono atrodyti puikiai, kaip pertvarkyti spintą, kad iš jos ištraukus bet kurį drabužį žinotum, su kuo jį dėvėti, kaip atsisveikinti su daiktais, kurių nedėvėjai daugybę metų ir t.t.

Autorė padės atrasti savo stilių, susidraugauti su tendencijomis, pažinti savo kūną ir, išsprendusi moterų (ir vyrų!) stiliaus galvosūkį, įrodys, kad spintos naršymas gali būti viena maloniausių akimirkų.


Ir pasitaiko man visokių liapsusų apsirengti ne visai į temą, nesuderinti ar užsimesti beformį megztuką ir atsidurti aplinkoje, kurioje visi kaip tyčia pasitempę, bet nepersistengę... Ir mane labai ilgai gąsdino mano meilė ryškiems, raštuotiems apdarams (dažniausiai gėlėtiems), kai visi aplink regis rengėsi tik vienspalviais, dažnai klasikinio stiliaus drabužiais. Dažnos tokio stiliaus knygos man sukelia atstūmimo reakciją siūlydamos regis visai užmiršti ryškius drabužius, atsiminti, kad juoda lieknina, o vienspalviai balti, juodi ir rudi yra amžina klasika. Ne kart paklausiusi iškraustydavau spintą ir giliai paslėpdavau savo gėlėtus apdarus, bet jei ne juos pasitempdavau atgal (iš sandėliuko ar tėvų namų), tai naujų ryškių nusipirkdavau, kurie mane ir vėl džiugindavo! Sunku mane įtraukti į madingųjų gretas ir dar sunkiau sudominti stiliaus, mados knygomis, kurios bandytų nulaužti mano gėlėtus kodus ir atvesti į protingos, vienspalviai besirengiančios moters takelį. Tad natūralu, kad pirmą kart ir šią knygą į rankas ėmiau skeptiškai nusiteikusi. Tačiau jau per pirmuosius puslapius skepticizmas išgaravo kaip kamparas. Kas užkabino pirmiausia? Rašymo stilius tokiose knygose dažnai būna daugiau mažiau pamokslaujantis, o Agnė rašo pamokančiai, bet ne pamokslaujančiai, su sveika ironijos ir juoko doze, bet ne pašiepiančiai. Lengvas, glaustas ir koncentruotas minčių dėstymas padeda lengvai įsisąmoninti autorės mintis. Smagu matyti, kad autorė vienodai vertina skirtinus stilius ir akcentuoja savotiško stiliaus kūrimą, tad mano gėlėtos suknelės ir palaidinės be baimės gali ir toliau gyventi spintoje be jokios baimės būti išspirtoms. Labai patinka ir knygos formatas - paprasta tampri juostelė gale tiesiog nuostabus knygos skirtukas, bet aš ne apie tai - apie labai trumpus skyrius, koncentruotus glaustus poskyrius, paryškintas pagrindines mintis ir išskirtas skirtingu šriftus esminius skyriaus kertinius akmenis.


Knygoje galima rasti absoliučiai visko, ko reikia: nuo A iki Z, o tai irgi reta! Pirmiausia autorė siūlo pažvelgti į savo kūną ir suprasti, kuris figūros tipas priklauso būtent tau. Pavyzdžiui, ilgus metus galvojau, kad esu berniukiško (banano) figūros, bet pagal matmenų procentinius skirtumus daug labiau tinku klasikinei smėlio laikrodžio figūrai! Kas žinojo? Tad natūralu, kad daug metų vengiau akcentuoti liemens sritį ir dariau sau meškos paslaugą. Šalia kiekvieno tipo dar ir po puslapį punktų: kam reiktų sakyti taip, o ko griežtai vengti norint atrodyti gerai. Būtent kūno tipo skiltis man patiko labiausiai, tačiau nemažiau svarbu ir spintos psichologija, kurią autorė dėsto ne sausais teiginiais, o pasitelkdama krūvą pavyzdžių iš patirčių su klientėmis. Autorė čia labai giliai (nors labai lengva ir glausta kalba) analizuoja prisipildančios spintos nuodėmes, apsipirkimo klaidas bei priežastis, kodėl mūsų spintose vis atsiranda apdarų, kurie mums netinka ir/ ar nedžiugina. Tiek aš, tiek jūs puikiai žinote, kad tokie atsiduria spintos gale ilgam - prisiruošti išmesti juos gaila, gražinti laiku nenunešei, o dėvėti nenori, tiesa? Va va, ir čia autorė pripažįsta savo žmogiškąsias klaidas - ir jai taip nutinka! Man regis tas suvokimas, kad klysta ir dievinami stilistai yra autorės arkliukas, dėl kurio knyga man itin greit tapo labai artima, miela ir vartoma bent porą kart per metus.


Iš šių temų išplaukia ir spintos pagrindai, kuriuos galima rasti daugiau mažiau visų rašančių apie aprangą knygose, pateikia kelis galimus derinius, pasakoja apie aprangą skirtingo amžiaus moterims (!) bei aprangos kodus, pradedant nuo kasdienio ir baigiant "black tie". Ir čia dar ne viskas! Ir apie nėščiosios aprangą, apie aksesuarus, papuošalus, makiažą ir plaukus, kelionių lagaminą, yra net skyrelis apie vyrus. Tad... tai ta knyga, kuri gali lydėti moterį nuo paauglystės iki pat gyvenimo galo, protingai pritaikant sau. Aš nustebusi kiek koncentruotai pateikiama ne tik tokia plati informacija, bet ir labai konkretūs patarimai visose srityse. Tobula ir tas jausmas apima kas kart perverčiant knygą. Žinoma, kad informacija jau po pirmo rimtesnio tyrinėjimo užsilieka, tačiau autorės stilius toks gyvas ir tikras, kad norisi prisiliesti prie jo dar kart ir atšviežinti mažiau akcentuotas vietas. O kur dar krūva fotografijų, paveiksliukų ir vaizdingų schemų!


Žinau, kad ši knyga nėra naujiena, tiesą sakant jau senoka, tačiau visi patarimai vis kuo puikiausiai tinka ir tiks ilgai. Mačiau, kad kai kuriuos knygynuose ją dar galima nusipirkti, o ir iš antrų rankų knyga kuo puikiausiai pasitarnaus. Trumpa ir glausta "enciklopedija" apie aprangą, kurioje yra viskas, ko gali prireikti, tiek tokiems menkai nusimanantiems, kaip aš, tiek ir pažengusiems aprangos klausimuose. Ar jūs analizavote (tokios knygos skaityti, tiesiog skaityti neįmanoma) šią knygą? Ar ir jūs likote sužavėti A. Gilytės rašymo stiliumi ir gebėjimu taip lengvai, bet informatyviai pateikti informaciją?


"Išeidama iš namų, tikiu, paskutinįkart į veidrodį meti kontrolinį žvilgsnį. Ne? Tada būtinai priprask tai daryti! Tik taip apsisaugosi: pamatysi nuo pusryčių užsilikusią aguoną tarpdantyje, o gal suprasi, kad pro juodą megztuką šviečia šviesi liemenėlė arba kad ruošdamasi į darbą vis dėlto pasirinkai per trumpą sijoną."
Citata, p.92. 

Žanras: mada ir grožis, mokomoji
Autorius: lietuvė Agnė Gilytė
ISBN: 9786090116562
Leidykla: Alma littera
Leidimo metai: 2015 (pirmas leidimas 2014 m)
Formatas: 14,3 x 21,3 cm, minkšti viršeliai
Puslapių: 256 p.
Pirkau: jau nepamenu, bet įsigyti galima visuose knygynuose (knygos.lt; Pegasas, Vaga ir kt.)
Kaina: pilna - 15,69 Eur. Šiuo metu su akcijomis galima nusipirkti maždaug už 10 Eur




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai

  1. Kažkada skaičiau šią knygą, nepavadinčiau jos enciklopedija, labiau įvardinčiau kaip lengvą, malonų skaitalą, kuriame pateikiami elementarūs pradmenys. Šiuo metu internete galima rasti nepalyginamai daugiau aktualios informacijos apie stilių ir pan. Dėka instagram, pinterest ir youtube patarimų man jau yra ką apsirengti, tiesa, iki idealios spintos dar tikrai trūksta, bet galvoje jau yra sudėlioti tam tikri akcentai, pvz., į ką atkreipti dėmesį perkant rūbus, kokio stiliaus siekiu ir pan. Aišku, teko tikrai ne kartą pertvarkyti savo spintą, gerai pergalvoti ką ir su kuo derinti; tiesa, klaidų neišvengiau, bet šioje srityje jau jaučiuosi tikrai tvirčiau ir ramiau, pagaliau yra ką apsirengti :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. PS: Gaila, bet Jūsų insta įrašo apie spintos tvarkymąsi kažkaip nepamačiau :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gali būti, kad tiesiog skirtingi stiliaus ir aprangos pojūčio bei žinių lygiai? Aš jaučiuosi pradinukė šioje srityje tai man labai gerai visi tie patarimai ir rašymo stilius labai priimtinas :) Va jūs labiau pažengusi, tad tikriausiai jau visiškai viskas buvo girdėta ir jau žinoma :) Iš ties tai taip, labai šaunu, kad papildėte, jog šiais laikais ir internete labai daug patarimų tiek vizualinių, tiek tekstinių.

      Panaikinti
  3. man irgi labai sunku suprasti kas man tinka, kas ne, ką nešioti ir kaip derinti. šitą knygą kažkada senai knygyne varčiau ir taip pat kaip anonimas pamaniau, kad per daug jau paprasta info, kurią jau žinau. bet dar kažko trūksta. reiktų užsiimti vėl šia veikla ir pasidomėti bei iš pagrindų pakeisti savo spintą)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Iš tiesų tai rengtis įspūdingai, šiek tiek madingai, savo stiliumi ir tau idealiai tinkamais rūbais yra didelis darbas ir nuolatinis. Aš šiuo metu bandau išgyventi baimę ryškinti liemenį - ilgus metus slėpiau po platesniais rūbais ir nepatogiai jaučiuosi net su diržu ant liemens. O liemuo tai esminis dalykas :D Nuolat reikia sau priminti renkantis rūbus kad tik nenusipirkti dar vieno maišo :D
      O kokios info jums trūksta? Nes mano galva čia tiesiog idealiai sudėlioti pagrindai ką rintis ir kaip elgtis. O visa kita per pavyzdžius ir analizuojant kitų derinius :)

      Panaikinti
    2. tikriausiai. gal ieskau to kas jau pries akis padeta 🤭😁

      Panaikinti
  4. O, kaip tik vakar užsiprašiau šios knygos 😁 po truputį knebinėju spintą ir suprantu, kad nieko nesuprantu 🤭 taip, daug info yra internete, bet noriu visos info vienoje vietoje ir aiškiai surašytos 😁

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kaip smagu girdėti! Man irgi taip atrodo: knygos su paruoštais deriniais man nereikia, tokia knyga labai greit sensta, o pagrindus ir esmines taisykles norisi turėti po ranka ir bet kada pavartyti ;)
      Aldėja, o kur užsiprašei? Mačiau dar yra pirkti :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą