Varnalėšų aliejus - nauda ne tik silpniems ir ploniems plaukams!

Atėjus pavasariui daugumai mūsų tampa itin aktuali plaukų priežiūros tema. Po žiemos šalčių nualinti, susilpnėję ir dėl vitaminų stokos bei susilpnėjusio imuniteto slenkantys plaukai nepuošia nė vienos iš mūsų gražių veidelių. Nors keičiantis orams nuolat keičiame ir veido, kūno bei plaukų priežiūros ritualus ir priemones, tačiau būtent išskirtinai pavasarį plaukams teikiame didžiausią reikšmę.

Pavasarį mano plaukai visuomet susilpnėja ir ims šiek tiek smukti, na o šiemet, po nėštumo ir gimdymo jie atrodo tikriausiai baisiausiai, nei kada nors anksčiau, per visą mano gyvenimą. Mano kirpėja man rekomendavo plaukais pradėti rūpintis likus 2-3 mėnesiams iki nėštumo pabaigos, nes dažniausiai hormonų kaitos nualintas organizmas, atidavęs visą energiją, maistingąsias medžiagas ir vitaminus kūdikiui; pradeda silpti, ir pastebimiausiai tai pasirodo ant plaukučių ir nagų. Lygiai taip pat, nepriklausomai nuo to, ką jūsų organizmas pergyvena, pavasario sezonui plaukus reiktų ruošti iš anksto, geriausiai prieš 1-2 mėnesius iki orų atšilimo.

Visai nesenai aš pradėjau naudoti varnalėšų aliejų su raudonaisiais pipirais, apie kurį būtinai papasakosiu atskirame įraše, o šiandien noriu trumpai pakalbėti apie varnalėšų aliejų ir jo naudą mūsų grožiui ir sveikatai.

Nuotrauka skolinta iš ČIA



Apie vaistines varnalėšas

Varnalėšų šaknyse yra polisacharido inulino, proteinų, eterinio aliejaus, raugų, gleivių, kartumynų, palmitino ir stearino rūgščių, mineralinių druskų, dervų, fitosterino, angliavandenių. Varnalėšų užpilai ir nuovirai vartojami kaip šlapimą, tulžį, prakaitą varančią priemonę, taip pat kaip priešuždegiminių savybių turinčią priemonę.


Didžioji varnalėša (lot. Arctium lappa) – dvimetis žolinis augalas, plačiai paplitęs ir Lietuvos pievose, na o vaistinei žaliavai dažniausiai naudojamos varnalėšų šaknys. Šis dvimetis augalas, siekiantis 60–180 cm aukštį, paprastai aptinkamas itin neišrankiose vietose: šiukšlynuose, dykvietėse, krūmynuose. Lietuvoje iš viso auga keturios varnalėšų rūšys. Vaistams tinka didžiųjų (Arctium lappa L.), paprastųjų (Arctium tomentosum Mill.) ir mažųjų varnalėšų (Arctium minus Bernh.) lapai bei šaknys.

Manoma, kad varnalėšos teigiamai veikia kamuojant seborėjai, egzemai, odos niežuliui, furunkuliozei, alergijai. Liaudies medicinoje nuo seno varnalėšas vartojo sergant reumatui, podagrai, kamuojant lėtiniam vidurių užkietėjimui, cukriniam diabetui, skrandžio opaligei, inkstų akmenligei. Augalo nuoviru skalaujama burna esant gleivinės uždegimui.

Varnalėšose aptinkamas inulinas -  maistinė skaidulinė medžiaga, kuri skrandyje brinksta ir suteikia sotumo jausmą (tai aktualu metantiems svorį). Į žarnyną inulinas patenka nesuvirškintas, todėl jis priklauso prebiotinių medžiagų klasei, kurios stimuliuoja gerųjų žarnyno bakterijų augimą. Taigi vartojami varnalėšų preparatai gali padėti atstatyti normalią žarnyno mikroflorą.

Vaistinėse, siekdami sumažinti sveikatos problemas galite rasti ir vaistinių preaparatų su varnalėšomis ir varnalėšų šaknų arbatos, kurią galima gerti, arba daryti nuovirus plaukams.

Dėmesio! Varnalėša yra vaistinis, ne arbatinis augalas. Prieš vartojant nepamirškite atsižvelgti į savo ligas bei pasitarkite su savo gydytoju ar vaistininku. Atminkite, kad varnalėšų nepatartina vartoti nėščiosioms ir žindyvėms, alergiškiems graižažiedžių šeimos augalams, sergant cukriniu diabetu žmonėms.

Varnalėšų šaknys, skirtos virškinimo sistemai gerinti. 50 g apie 1,95 EUR
Nuotrauka skolinta iš ČIA

Varnalėšų aliejus plaukams

Jau paruošto naudoti plaukams varnalėšų aliejaus galima nebrangiai įsigyti visuose parduotuvėse. Aš rekomenduoju rinktis gryną aliejų ir kiek įmanoma kokybiškesnio spaudimo. O jau paskui, jei pačios to norėsite, galite įmaišyti tam tikrų priedų ar kitų aliejų.

Varnalėšų aliejus, tai unikalus biologiškai aktyvių komponentų kompleksas – lipidai, sterinai, eteriniai ir riebūs aliejai, mineralinės druskos, vitaminai. Šis kompleksas blokuoja fermentų, dėl kurių slenka plaukai, veiklą, skatina kraujotaką bei maitina plaukų folikulus. Aliejus taip pat mažina pleiskanas, gerina galvos odos būklę, atkuria silpnų ir pažeistų plaukų struktūrą.

Rekomenduojamas naudoti kai slenka plaukai, plaukų augimui skatinti, kai yra pleiskanų, kai išsausėja ar peršti odą. Aliejus puikiai atkuria silpnus ir pažeistus plaukus, suteikia jiems blizgesio ir elastingumo, mažina galiukų skilinėjimą.

Varnalėšų aliejaus naudojimas paprastas: tereikia aliejuką paskirtyti ant plaukų ir nepamiršti plaukų šaknų (juk būtent jas mes ir siekiame stiprinti). Galvą uždengti plastiko maišeliu arba vienkartine dušo kepuraite ir susukti į rankšluostį. Taip reiktų prabūti bent 30 minučių, tačiau aš rekomenduoju visuomet aliejus laikyti kiek įmanoma ilgiau. Po laiko, kurį galite išbūti, tereikia plaukus išplauti įprastu šampūnu. Tiesa, varnalėšų aliejus yra gana lengvas, nėra klampus ir lengvai išsiplauna iš galvos odos ir plaukų (nepalyginamai lengviau, nei kiti aliejai). Norint pamatyti pirmuosius rezultatus, aliejų reiktų naudoti bent 2 mėnesius, lepinant juo plaukus 1-2 kartais per savaitę.

Nuotrauka skolinta iš ČIA

Varnalėšų ir kitų augalų naminiai receptai plaukams

Varnalėšų šaknų nuoviras plaukams stiprinti
20 g supjaustytų varnalėšų šaknų, pavirinkite 5 min. 0,5 l vandens, kai atauš, perkoškite ir įtrinkite galvos odą. Paskui plaukus perskalaukite švariu vandeniu. Trinkite 2 mėnesius po 3 kartus per savaitę.

Slenkantiems plaukams
4 valgomieji šaukštai vaistinės gelsvės, varnalėšų šaknų bei dilgėlės žolės mišinio (lygiomis dalimis), užpilti 4 stiklinėmis šalto vandens. Uždengus 15 min. pavirti ant silpnos ugnies, 15 min. palaukti, perkošti ir gautu nuoviru įtrinti galvos odą.

Slenkant plaukams ir varginant pleiskanoms 
2 kartus per savaitę plaukite galvą varnalėšos šaknų ir medetkos žiedų nuoviru (20 g varnalėšų ir 10 g medetkų litrui vandens); galite pridėti 15 g apynių spurgų.

Siekiant atsiauginti plaukus
20 gramų varnalėšos šaknų užplikykite stikline vandens ir 20 minučių leiskite nusistovėti; po to virkite, kol liks pusė buvusio skysčio kiekio. Ištirpinkite gabalėlį kiaulės vidaus taukų ir lygiomis dalimis sumaišykite su paruoštu nuoviru. Sandariai uždenkite ir keletą valandų palaikykite. Kai masė atauš ir sutirštės, paviršiuje likusį vandenį nupilkite. Šiuo tepalu tepkite galvos odą.

Kaukė sausiems plaukams
1 valgomasis šaukštas varnalėšų aliejaus sumaišomas su 5 šaukštais natūralaus nesaldaus jogurto ir žaliu kiaušiniu. Gauta mase įtrinama galvos oda, pridengiama polietilenu ir rankšluosčiu, o po 20–30 minučių kaukė nuplaunama šiltu vandeniu.

Aliejinė kaukė plaukams stiprinti
6 šaukštai vandens vonelėje pašildyto varnalėšų aliejaus sumaišomi su 4 šaukštais apelsinų sulčių. Gautu mišiniu įtrinama galvos oda, aptepami plaukai. Masažuojama apvaliais judesiais. Baigus masažuoti, plaukai išplaunami su šampūnu.

Aliejinė varnalėšų ištrauka
Išdžiovintas varnalėšų šaknis gerai susmulkinkite ir suberkite į stiklainį su augaliniu aliejumi, gerai išmaišykite. Stiklainį su mišiniu palikite tamsioje vietoje 6 savaitėms. Patartina kas 6-7 dienas atsukti stiklainį – tai padės pašalinti oro sankaupas. Po pusantro mėnesio jau galėsite bandyti aliejų.

Paveikslėlis skolintas iš ČIA

Kiti varnalėšų aliejaus panaudojimo būdai:

  1. Varnalėšų aliejus gali paskatinti blakstienų augimą, tereikia kas vakarą tepti blakstienas aliejumi ir jau po 2-4 savaičių jos taps pastebimai stipresnės ir ilgesnės.
  2. Varnalėšų aliejus tinkamas žaizdelėms gydyti, nes skatina odos regeneracijos procesus. Tiesiog patepkite sudirgintą, išsausėjusią ar išbertą odą aliejumi, bent 2 kartus per dieną.
  3. Nagams stiprinti tepkite nedidelį kiekį varnalėšų aliejaus kas vakarą ant nagų ir nagų odelių. Teigiama, kad nagai taps sveikesni ir gerokai stipresni.
Varnalėšų šaknys.
Nuotrauka skolinta iš ČIA

Varnalėšų šaknų pasiruošimas žiemai

Jei turite galimybę, aš jums rekomenduoju varnalėšų šaknų pasiruošti patiems, dar rudenį, kad atėjus pavasariui turėtumėte prikaupusios savo atsargų. Varnalėšų šaknis geriausia kasti pirmaisiais augimo metais rudenį, arba antrųjų ankstyvą pavasarį. Jei žadate kasti pavasarį, pravartu vietą pasižymėti. Vėliau augalas vaistinei medžiagai nebetinkamas. Iškastas šaknis reikia nuplauti šaltu vandeniu, nuvalyti smulkias šakeles ir supjausčius 10-15 cm ilgio gabaliukais džiovinti gerai vėdinamoje patalpoje arba džiovykloje 45-50 °C temperatūroje. Gerai išdžiovintos šaknys – pilkai rusvos, silpno kvapo, salstelėjusio šiek tiek sutraukiančio skonio.




Ačiū, kad skaitote,

Linkiu pačių gražiausių, stipriausių plaukų ir šilto bei saulėto pavasario,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai

  1. Taip kartais vaikai pasiima mamos plaukus. Vat netekau ju maziausiai puses. Ir niekada daugiau jie negrizo i pradine busena...bet ka padarysi yra kaip yra. Su metais ju ir taip aisku ima mazeti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi pritariu, tik man jie labiau nušiuro, susilpnėjo ir išsausėjo. Žinoma, slenka, bet galvojau, kad bus baisiau. Matyt varnalėšos visgi kažkiek veikia :) Na, mano sūnus su kasom gimė, tai tikriausiai iš mamos ir pasiėmė :)

      Panaikinti
  2. Pasiema pasiema, mes kai buvo sunui metai sugalvojom juos kirpti...nes visi sutikti zmones sakydavo...oi kokia grazi mergaite, kokie grazus plaukai. Turiu isaugojusi viena sruoga is tu pirmu nukirptu plauku. Tokie siaudines spalvos tie plaukai buvo. Veliau pats apie juos yra jau mokykloje pasakes...na va paprotingejau ir plaukai patamsejo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip faina, kad išsaugojot, ir kaip miela pačiam vaikui pamatyti, papasakoti :)

      Panaikinti
  3. Pirma kartą apie tokį girdžiu ir matayu,bet būtinai noriu sužinoti daugiau apie jo naudą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vienas universaliausių ir be abejonės naudingiausių aliejų plaukams ;) Pabandykite :)

      Panaikinti
  4. Taaip, kol draugė neužrodė šampūno su varnalėšomis, netikėjau, kad jos turi tokį poveikį. Dabar naudoju derindama su plaukų galiukų aliejuku. https://www.sveik.eu/kosmetika/plauku-kosmetika/varnalesu-aliejus-sampunai-ir-kaukes

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ar reikia šildyti aliejų varnalėšų prieš tepant ant plaukų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nebūtina, galima naudoti ir kambario temperatūros. Visgi iš mano patirties - šiltas aliejus veikia intensyviau ir greičiau.

      Panaikinti

Rašyti komentarą