Julia Heaberlin "Juodaakės Suzanos". Prikaustanti istorija apie išgyvenimą ir viltį

Pastaruoju metu į rankas vis dažniau imu knygą ir žiū, pora savaičių ir užbaigiu. Per pastaruosius kelis metus tai greičiausias mano skaitymo tempas - regis po beveik dešimtmečio grįžta tas tikrasis skaitymo malonumas - knygos puslapius tiesiog suryju. Ir tai mane labai džiugina. Nėra nieko geriau, nei skaityti.

O šiam kartui nusprendžiau, kad noriu šio to rimčiau, norisi rudeniškam sezonui kokio detektyvo, trilerio ar siaubo žanro, ta iš tėvų bibliotekos pasiskolinus kelias knygas, atverčiau Juodaakių Suzanų puslapį ir pradėjau skaityti. Nepilnos dvi savaitės, knyga baigta, tad norisi šiek tiek papasakoti savo įspūdžius. 

Prisiminimai nėra kaip kompostas, <...>, jie nesuyra.


Anotacija. Aš – sensacingų bulvarinių laikraščių antraščių ir prie laužo pasakojamų šiurpių istorijų žvaigždė. Aš – viena iš Juodaakių Suzanų. Vienintelė, kuriai pasisekė.

Šešiolikmetė Tesa Kartrait leisgyvė rasta Teksaso laukuose kartu su kitų mergaičių kaulais. Spaudos praminta vienintele išgyvenusia „Juodaake Suzana“ – tokią pravardę žmogžudystės aukos gavo dėl laukinių gėlių, nuklojusių jų bendrą kapą, – mergina negali prisiminti, kas įvyko lemtingą naktį.

Prabėgus beveik dviem dešimtmečiams, vieną šaltą vasario dieną po Tesos miegamojo langu kažkas pasodina juodaakių suzanų. Sukrėsta, kad į kalėjimą pasiuntė nekaltą žmogų, o tikrasis žudikas vis dar laisvėje, ji kreipiasi į teisininką, siekiantį išteisinti egzekucijos laukiantį vyrą. Tačiau gėlės nėra pakankamas įrodymas, o teismo medicinos ekspertų atliekamas iki šiol neatpažintų kaulų tyrimas nejuda taip greit, kaip norėtųsi. Nekalto žmogaus gyvybė kybo ant plauko.

Niekas nežino, kad Tesa ir toji išgąsdinta trapi mergaitė, kokia ji kažkada buvo, pasistatė tikrą paslapčių tvirtovę. Artėjant egzekucijos valandai Tesa vis labiau nerimauja dėl savo psichikos būklės, o dar labiau – dėl savo paauglės dukters saugumo. Ar žudikas maniakas vis dar laisvėje ir tyčia erzina Tesą, palikdamas jai įvairių užuominų? Moteriai nelieka nieko kito, tik stoti į akistatą su praeities šmėklomis ir persekiojančiais košmarais, kad pagaliau sužinotų, kas iš tikro nutiko tą naktį.

Juodaakės Suzanos – šokiruojantis, įtemptas ir originalus psichologinis trileris, praeitį ir dabartį meistriškai supinantis į sudėtingą pasakojimą apie jauną moterį, kurios kankinantys prisiminimai liko giliai užkasti gėlių lauke – žudiko valdose, į kurias jis vėl sugrįžo.


Jau senokai mano rankose nebuvo psichologinio trilerio, todėl džiūgavau ir tikėjausi itin įdomaus, įtraukiančio siužeto. Turiu pripažinti, kad pirmasis trečdalis knygos skaitėsi sunkokai, lėčiau nei norėčiau. Istorija dažnai atrodo ištempta , trūko veiksmo. Tačiau kartu ta ištempta istorija kūrė įtampą pasakojimo linijai, kas kart norėjosi iš kart skaityti naują skyrių, nes paskutinis baigdavosi su menkute intriga. Jau nuo antros dalies siužetas paspartėjo, atsirado daugiau veiksmo ir įtampos. O pabaiga buvo labai netikėta man. Nuo pusės knygos tikėjau, kad pagrindinės herojės 'monstras' visai kitas asmuo.

Istoriją reikia skaityti susikaupus - praleidus pro akis smulkmeną tenka grįžti keliais puslapiais atgal, kad pasižiūrėti, o kodėl visgi taip nutiko? Knygos puslapiai pasakoja apie šešiolikmetę Tesą, rastą leisgyvę gėlių laukuose, kartu su merginų palaikais ir kaulais. Istorija ir jos faktai baisūs, tačiau rašytoja nenaudoja daug kraupios vaizdinės medžiagos, nėra kraujo, grubių aprašymų... įtampa kuriama keliaujant Tesos prisiminimų vingiais. Pagrindinė veikėja neatsimena, kas nutiko ir tai kuria nepaprastą įtampą - ar praktiškai be įrodymų nuteistas mirties bausme (ir laukiantis jos įvykdymo) asmuo iš ties kaltas? Kas jos pagrobėjas? Kas iš ties nutiko? Knygoje paliečiamos tokios temos, kaip psichologinė trauma, bandymas gyventi įprastą gyvenimą po jos, nemalonių prisiminimų vengimas, nuolatinė baimė, nerimas, jaunos moters pasaulėžiūros, pomėgių ir charakterio kaita. Įtempta psichologinė būsena Tesą persekioja dešimtmečiais ir situacijos nepalengvina keisti ženklai: svarbiose vietose atsirandančios reikšmingos gėlės, o kartais ir rašteliai, ieškomi įrodymai. Galiausiai ir po šešiolikos metų bandymas išsiaiškinti ar nuteistas gali būti nekaltas, kelia kaltės, nerimo jausmus. O skaitytojui kelia moralinę dilemą - ar mirties bausmė yra tinkamas atlygis už padarytą (o neretai ir nepadarytą) nusikaltimą. Knygoje nemažai mokslinės informacijos apie naujausius kaulų tyrimo metodus, kurie pateikti neįkyriai, įdomia kalba. 

Trilerio skyriai suskirstyti ir pasakojami tai šešiolikmetės merginos, tai dabartinės moters akimis, bandant prisiminti, kas jai iš ties nutiko nuo pagrobimo iki jos atsiradimo ligoninėje. Nupasakoja nemažai merginos pasaulėžiūros tuomet ir parodoma dabartis, kai jauna moteris vis dar kovoja su savo monstrais, turėdama paauglę dukterį. Skyreliai trumpi, pasakojama patrauklia kalba, tad skaitymas pernelyg neprailgsta. O tikriausiai smagiausia, kad skyrius pasibaigia intriga, po kurios traukia skaityti dar, dar ir dar vieną skyrelį.

Nors dešimtukui psichologinis trileris netempia, tačiau tikrai neblogas skaitinys rudens vakarams, tereikia pralaukti tą lėtai besiskaitančią pradžią ir pasimėgauti paieškų keliu, spėliojant, kas tas žudikas, ar Tesi atsimins, ar nuteistas mirties bausme yra nekaltas, ar žudikas vis dar laisvėje, ar jis vis dar persekioja Tesą ir jos dukterį? Ne į visus atsakymus autorė atsakė knygos puslapiuose, bet leido pažvelgti ne tik iš pagrindinės herojės, tačiau ir iš jos geriausios draugės pozicijos į situaciją ir atskleisti viską dar kitu kampu. 

Patiks įtempto siužeto mėgėjams, kuriems nereikia daug veiksmo ir kuriems patinka psichologinė įtampa.


Pabaiga yra tiktai mitas.

Žanras: grožinė literatūra, detektyvas, psichologinis trileris
Autorius: Julia Heaberlin
Originalus pavadinimas: Blackeyed Susans
ISBN: 9786094441905
Leidykla: Sofoklis
Leidimo metai: 2016
Vertimas iš anglų kalbos: Agnė Sūnaitė
Formatas: 14 x 21 x 3,1 cm, kieti viršeliai
Puslapių: 416 p.
Pirkau: nepirkau, skolinta
Kaina: šiuo metu apie 10 Eur




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai