KRISHAN smilkalai iš Indijos: Rose, Jasmin, Ylang Ylang, Lemon Grass, Raspberry, Chandan, Cofee, Call Money, Buddha, Drakkar Noir, The Moon, House Cleaner, Saint Geoge, Hera, Kaama Sutra, Erotica

Man labai įdomu, ar mėgstate smilkalus? Ar naudojate juos namuose?
Pas mane smilkalų lazdelių naudojimas labai etapinis - pirmą kart tokius dalykus atradau paauglystės laikais, kai pasiūla buvo itin maža ir džiaugdavaisi tuo, ką pavykdavo rasti. Tuomet iki studijų buvo nenaudojimo etapas, paskui studijų laikais ir vėl kelis metus intensyviai naudojau. Na, o prieš maždaug porą metų grįžo mano meilė rūkstančio smilkalo lazdelei namuose. Šiuo metu turiu kelių skirtingų rūšių, formų, gamintojų, kvapų smilkalus ir manau, jei tik bus susidomėjimo iš jūsų pusės, šiek tiek papasakosiu trumpuose įrašuose. O šiam kartui apie lengvai randamus ir gana populiarius indiškus smilkalus Krishan.


Tikriausiai pastebėjote, kad prekybos centrų parduotuvėse dažnai galima nusipirkti vieno ar kito gamintojo smilkalų? Jei aplankysite suvenyrų, smulkmenų ar žvakių skyrius, juose būtinai rasite ir kelias dėžutes skirtingų, tačiau dažniausiai to paties gamintojo smilkalų. Krishan yra Mumbajuje (Indija) gaminami smilkalai, kurie mūsų rinką pasiekia specialiai eksportui skirtuose pakuotės. 

Spalvingos ir ryškiaspalvės pakuotės orientuotos į europietišką rinką ir kiekviena pakuotė dažniausiai jau pati iš savęs gali šiek tiek papasakoti apie tai, ko daugmaž tikėtis iš smilkalų. Tuo tarpu vietinių smilkalų pakuotės dažnai būna neišvaizdžios, ant jų trūksta informacijos, ryškiaspalvių paveikslėlių ar aiškių pavadinimų. Per kelis metus turiu nusipirkusi nemažai šio gamintojo smilkalų rūšių, tačiau pažiūrėjus į pasiūlą, nei mažos dalies nesu net išbandžiusi, jau nekalbu apie šį įrašą. 

Kiekviena smilkalų pakuotė turi nedidelį kieki - vos 8 lazdeles. Beje, turiu pastebėti, kad neretai pasitaiko rasti daugiau, devynias ar dešimt ir tik vieną kart pastebėjau, kad pakelyje vos penkios lazdelės. Tas trūkumas lyg ir paaiškinamas - pakuotė nėra sandariai uždaryta, kiekvienas gali atidaryti, išimti ir pauostyti lazdeles, tik vargu ar kas nors prikrauna į kartonines dėžutes daugiau smilkalų, nei reikia. Viduje smilkalai sudėti į plastikinę įmautę, kuri varijuoja spalvomis, nuo raudonos, žalios, geltonos, mėlynos... ir man atrodo ta spalva nieko nereiškia, bent jau jokio dėsningumo nesu pastebėjusi. Nebent dizaino prasme derinama prie išorinės pakuotės.

Kiekviena smilkalų lazdelė sudaryta iš bambukinės lazdelės, medžio anglies ir kvapniųjų aliejų. Ant pakuotės seka aiškūs įspėjimai dėl vaikų ir naminių gyvūnų, o ir suaugę turėtų žinoti, kad tiesiogiai įkvėpti smilkstančių smilkalų negalima.

Smilkalų lazdelė 23 cm ilgio, nėra iš trumpųjų ir natūralu, kad uždegtos dega pakankamai ilgai 45-50  minučių, priklausomai nuo aliejų kiekio ant lazdelės. Kadangi turiu nemažą krūvelę skirtingų, kelias savaites stebėjau kiekvieną kvapą ir surašiau - kokias asociacijas kelia bei kurie iš turimų mėgstamiausi, o kurie visiškai nepatinka:


PREMIER ROSE - Patrauklus aromatas iš saldžiausių gėlių sukuria magiškus pojūčius ir sukuria mylimiesiems užburiančią, malonių jausmų kupiną atmosferą.
Smilkalai man patiko, kvepia stipriu, natūraliu Bulgariškų rožių aromatu. Kvapas neturi jokio nemalonaus poskonio - po namus sklinda gaivus rožių ir švara kvepiančio muilo aromatas.

PREMIER JASMINE - Motinos Gamtos dovanos, ekstravagantiškas, prabangos aromatas.
Jazminų aromatą aš dievinu, tačiau deja, ne visi gamintojai geba sukurti patrauklų, uoslę svaiginantį aromatą. Šis atvejis būtent tas - kvapas stiprus, intensyvus, tačiau deja, labiau primena šlapimo kvapą, nei jazminus. Nepatiko, nesužavėjo - jazminų mėgėjos, venkite šių smilkalų, uždegus jis visiškai kitoks, nei tikiesi.

YLANG YLANG 
Šie smilkalai turėtų kvepėti gėlėmis, panašiomis į kažką tarp kremo, jazminų, bananų, nerolio ir medaus. Deja, šiuo atveju nieko panašaus neužuodžiu... Kvepia stipriu, labai stipriu smilkalų aromatu, o gėlių kvapas lieka kažkur anapus. Smilkalų kvapas malonus, jaučiamas, bet nieko panašiau į ylang-ylang gėles.

LEMON GRASS - Natūralios žolelės aromatas nuramins jūsų mintis.
Uostant neuždegtus, kvepia gaiviai, labai švelnia citruso nata, tačiau uždegus, visi citrusai kažkur išgaruoja, po namus pasklinda malonus, švelnus, gaivus aromatas. Nežinodama nepasakyčiau, kad citrinžolė, tačiau iš esmės smilkalai visai neblogi, jei nesitiki labai ryškios citrusinės natos.

RASPBERRY 
Uostant neuždegtą kvepia dieviškai gardžiu aviečių sirupu. Atrodo tai gali būti pats gardžiausias smilkalų aromatas. Tačiau deja, uždegus dingsta visos vaisinės natos... kvepia tiesiog kažkokiu degančių malkų, lengvu anglies aromatu. Įprastiniai smilkalai, kurie visiškai neturi to kvapo, kuris užrašytas ant pakuotės.

PREMIER CHANDAN - Santalas laikomas šventu. Jis išvalo aplinką ir padidina dvasinę vienybę su dieviškumu.
Iš ties santalas yra labai populiarus rytietiškose praktikose ir turi gilias su dievybių garbinimo ritualais susijusias tradicijas. Man atrodo santalo mediena turi vieną geriausių aromatų - kvepia itin maloniai, intensyviai, stipria mediena ir smilkalais. Puikūs ir man labai patinka.

COFFEE
Ko galima tikėtis iš kavos kvapo? Stipraus, žvalumo suteikiančio aromato, padedančio susikoncentruoti. Deja, tačiau ir neuždegus šis smilkalas smirda kažkuo panašiu į papelėjusios ir priplėkusios žemės kvapus. Uždegus kvapą atmiežia švelnus klasikinis smilkalo aromatas, tačiau po namus sklinda ir jaučiasi tas nemalonus aromatas. Man šitie smilkalai pats prasčiausi iš visų šiame įraše ir vieninteliai, kuriems dar neradau tinkamos nuotaikos, sezono ar progos. Niekaip nesusidraugauju, o tokius 'nedraugiškus' pakuriu balkone, mat rūkant kaimynams, cigarečių kvapas kažkaip patenka į namus. Smilkalai toje situacijoje labai, labai gelbėja.


CALL MONEY 
Netikiu, kad pakanka uždegti smilkalų lazdelę ir pinigai atplaukia - tai paprasčiausiai nebūna ir jokie smilkalai to negali padaryti. Tačiau šių smilkalų kvapas man labai patinka - jis nėra nei pinigų, nei kažkaip konkrečiai su jais susijęs. Kvepia gaiviu, lengvai saldžiu, giliu švaros aromatu. Lygiai taip pat tiek uždegus, tiek uostant neuždegtą lazdelę. Aromatas puikus - šis kvapas vienas geriausių.

BUDDHA
Uostydama neuždegtą smilkalų lazdelę galvojau, kad šis kvapas man nepatiks, jame jaučiasi daug gaivos, sodraus gėlių aromato. Tačiau uždegus... mano nuomonė labai, labai pasikeitė. Tai sodraus kvapo, tradiciniai smilkalai, kuriuose jaučiasi ir gėlės, ir sodrūs prieskoniai. Man regis va taip turėtų kvepėti budistų šventyklos, prismilkytos sodraus, ryškaus smilkalų kvapo. Mano nuostabai, man patiko ir jį vis uždegu šaltuoju metų laiku, kai norisi jaukumo ir sodresnių kvapų.

DRAKKAR NOIR
Stiprus ir labai vyriškas aromatas, kuriame jaučiasi medienos, levandų, mėtų, citrusų, rozmarino ir pušų natos. Tokia medienos ir žolelių bomba su vyriškus kvepalus primenančiu kvapu. Uždegus tas vyriškas, stiprus žolelių kvapas neerzina ir labai patinka. Papildau - man labai rūpėjo sužinoti, ką reiškia šis pavadinimas ir radau, kad tai vyriški kvepalai iš Guy Laroche, pagal aprašymą turėtų kvepėti panašiai kaip šie smilkalai ir atvirkščiai. Tai va, kai nesinori gėlyčių ar moteriškų aromatų užuominų - šis bus pats tas.

THE MOON - Užburiantis aromatas, sukuriantis ilgai išliekantį ramybės ir taikos pojūtį.
Švelni, minkšta, lengva medienos aromato nata su lengvu prieskonių aromatu. Neuždegta lazdelė kvepia intensyviau. Uždegus po namus pasklinda malonus, lengvas smilkalų aromatas, kuris iš ties suteikia malonų ramybės pojūtį. Mėnulio smilkalai man patinka, jie yra švelniausio ir lengviausio aromato iš visų čia paminėtų.

HOUSE CLEANER & Against Jealousy - "Dievas yra lyginamas su saule, o neišmanymas lyginamas su tamsa. Ten, kur yra saulės, tamsa netrunka pasitraukti."
Kvepia gaiviai ir kiek lengviau, turi gaivos ir malonaus aromato, kita vertus, nėra tokie švelnučiai kaip "The Moon", tačiau turi tą malonų, švelnų gaivų, švaros aromatą, kuris man labai patinka.

SAINT GEORGE
Uždegtas skleidžia Bulgariškos rožės, gaivos, švaros kvapą. Visas aromatas labiausiai primena parfumuotą, malonaus aromato muilo kvapą. Būtent šios smilkalų lazdelės mums visiems patinka labiausiai. Iš visų čia paminėtų - aromatas maloniausias, net jei nemėgstate smikalų - šiuos verta išbandyti, nes nėra to stipraus, smilkalus primenančio degimo kvapo. Mano patys mėgstamiausi.

HERA Goddness of Marriage - Santuoka, įsipareigojimas ir amžina ištikimybė.
Pagal pavadinimą, tai į Europos rinką orientuoti smilkalai, paremti Graikijos mitologija. Smilkalai labai švelnaus, truputį gaivaus ir vos vos saldaus, itin malonaus aromato. Tai antras mano mėgstamiausios Krishan smilkalų lazdelės.

KAAMA SUTRA - Magiškas aromatas, kuris sukelia romantikos kibirkštį ir aistros liepsnas.
Šiek tiek aštresnis, su prieskoniais ir maža kibirkštėle. Uždegus išvien nėra vien tik prieskonių kvapas, jaučiasi nemažai gaivos, degančios anglies ir aštrių prieskonių žiupsnelis.

EROTICA - Priklausomybę keliantis, erotiškas aromatas, kuris sukuria romantišką ir aistringą atmosferą.
Labai gaivus, lengvas, malonus uoslei aromatas, kuris primena lelijas, arba ne, didesnes asociacijas kelia su pavasario gaivos kvapo skalbinių minkštikliu, šviežia paklota lova ar pavasario vėjyje išdžiovinta patalyne. Kažkas tokio - kaip stiprus skalbinių minkštiklis.


Mano šeimai labiau patinka gaivesni aromatai, o man labai priklauso nuo nuotaikos. Kartais norisi aštresnių, kartais švelnesnių kvapų. Nemaža dalis man labai patinka, tačiau yra ir tokių, kurie tiesiog erzina. Tačiau išsirinkus tinkamą kvapą bandyti tikrai verta, ypač, kad pakuotės nedidelio kiekio ir smilkalai, net ir labai neįtikus, greit baigsis, tad pamiršti nepatikusius aromatus bus lengva. 

Gamintojas: "Krishan", Mumbai, Indija
Kur įsigyti: prekybos centruose, pvz.RIMI, Ambertonas.lt, pigu.lt
Kiekis: po 8 vnt. pakuotėje
Kaina: kiekvieno pakelio apie 0,29 - 0,39 Eur
Degimo laikas: apie 45-50 min.




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai

  1. Labai seni laikai, kai pirkdavome šiuos smilkalus. Tiesą sakant, kvepėdavo ar "smirdėdavo" jie visi daugiau mažiau vienodai :D O ir sudėtis jų abejotina už tokią kainą. Tai ir nebeperkame.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neperkate smilkalų iš viso, ar neperkate tų, kurių kaina yra žemesnė, nei esate numatę, kad kokybiški turėtų kainuoti. Tik šiaip smalsu :)

      Panaikinti
    2. Ne dėl kainos nebeperku, tiesiog atrodo nemažai jų išbandyta, bet kažkaip vis neatrastas idealus kvapas, vis kažkas nepatikdavo, o ir turbūt atsibodo tiesiog smilkalai, praėjo jų pikas (bent man). Dar teko kažkur girdėti, kad sudėtis jų prasta, bet nežinau, kiek čia tiesos...

      Panaikinti
    3. Nors po Jūsų įrašo ir šiaip prisiminimų kilo noras vėl išbandyti šiuos smilkalus :D

      Panaikinti
    4. Pigesniuose smilkaluose naudojami sintetiniai aliejai - brangiuose dažniausiai renkamasi natūralios žolelės, ekstraktai. Didžioji dalis gaminama medžio anglį maišant su kvapniuoju skysčiu. Dabar populiarėja smilkalai, kuriuose susuktos natūralios žolelės, bet jos turi specifinį kvapą, kuris nebeprimena smilkalų. Pigesnių smilkalų sudėtis savaime suprantama pigesnė - girdėjau, kad negalima įkvėpti smilkstančių dūmų, bet tai galioja tiek pigiems, tiek brangiems smilkalams.
      Jei jau gundytumėtės bandyti Krishan, visų šitų labiausiai rekomenduočiau "Saint George", bet tik jei patinka rožės ir gaivus, parfumuotą muilą primenantis kvapas :)

      Panaikinti
    5. Tiesa, atsakant į jūsų pirmą komentarą - nieko keisto, kad smilkalai per laiką atsibosta. Daugumai namų smilkymas etapinis - ir tarp mano draugų yra ir tokių, kurie kelis metus intensyviai naudoja, o paskui daro ilgesnę pertrauką.

      Panaikinti
  2. Aš kažkada buvau gavusi dovanų kažkokius rožių smilkalus, kurie labai maloniai kvepėjo (dažniausiai man smilkalai per stiprūs), bet nedokumentuoju kaip jūs, ką naudoju, todėl niekaip neprisimenu, koks buvo tų smilkalų pavadinimas, tik prisimenu, kad lazdelės buvo gana plonos, plonesnės nei šių...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O kaip atrodė pakuotė? Ar panaši į šiame įraše? Jei taip gali būti ir Hem (labai panašios pakuotės). Beje iš šie smilkalai turi skirtingas lazdeles: vienų kvadratinės bambukinės, mažai šlifuotos; kitų visiškai plonytės, apvalios, tobulai nudailintos (ne viename pakelyje, bet skiringo kvapo, skirtingos ir lazdelės).

      Panaikinti
  3. Nemėgstu nuo studentavimo laiku, na bet čia mano trauma :) primena Saulėtekio bendrabučius apipelijusiom sienom ir kad nors kiek ta tvaika pramaisyti ir nuotaiką pasikelti gelbėdavo smilkalų lazdelę. Ašaros kaupiasi prisiminus ta "vargo vakariene".. Dabar jei norisi kvapų, užsidegu mažytę Diptyque, kainavo komiškai daug, bet ir naudoju lb retai, jau antri metaj

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kvapai iš ties kelia tam tikrus prisiminimus :) Užuojauta dėl asociacijos su nemaloniais atsiminimais.

      Panaikinti
  4. Kažkada dar buvau susiviliojusi nusipirkti, pasirinkau kokosų kvapo, deja, buvo šleikščiai saldūs.

    O šiaip, įdomu, gal kas galėtų parekomenduoti atrastų kokybiškų, natūralių smilkalų? Iš kur perkate?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai ne visi šio gamintojo kvapai malonūs... Tiesa. Tiesa, panašias pakuotes turi Hem, kurių kokybė panaši į Krishan ir mačiau Liberty, apie kuriuos nieko nežinau :D
      Man asmeniškai patys fainiausi natūralūs ir kokybiški yra palo santo mediena arba baltasis šalavijas, tačiau vėlgi, kvapo atžvilgiu greičiausiai ne visiems patinka.

      Panaikinti

Rašyti komentarą