Julia Quinn "BRIDŽERTONAI. Džentelmeno pasiūlymas. Benedikto istorija." III knyga

Prabėgo vos savaitė, nuo praeitos knygos užvesto paskutinio puslapio ir aš vėl su nauju skaitiniu ir dar viena perskaityta knyga. Šį kart į rankas paėmiau meilės romaną, taip taip, dar vieną Bridžertonų dalį, šį kart trečiąją ir nusprendžiau pasileisti į lengvo skaitinio puslapius. Perskaičiau rekordiškai greit, tad šį kart trumpai, ko tikėtis iš šios knygos. 

"Tai ir buvo bėda. Ji svajojo. Svajonėse Benediktas ją mylėjo. Svajonėse prašė už jo tekėti. Tikrovėje veikiausiai pasiūlytų tapti jo meiluže, o ji su tuo nė už ką nesutiktų. <...> Ne, būtų geriausia, jei jis jos nepažintų - tai tik įneštų į jos gyvenimą painiavos."
Citata, p.115


Anotacija. Bridžertonai – tai aštuonių knygų serija, literatūros pasaulyje pradėjusi regentystės laikotarpio dramų fenomeną. Romanuose autentiškai pavaizduotas XIX amžiaus pradžios Londono aukštuomenės gyvenimas, jo užkulisiai, paliečiamos universalios temos, aktualios ir šių dienų skaitytojui. Kronikų centre – Bridžertonų šeima: aštuoni broliai ir seserys, kurie nuolat ginčijasi, svaidosi kandžiais juokeliais, tačiau vienas kitą beprotiškai myli. Kiekvienam iš jų Julia Quinn skyrė po atskirą knygą. Didžiulės sėkmės sulaukė ir Bridžertonų kronikomis paremtas Netflix serialas.

Ši, trečioji, knyga – „Džentelmeno pasiūlymas" – skirta Benediktui, kurį, didžiam jo nusivylimui, visi mato tik kaip „numerį du" arba tiesiog „Bridžertoną"... Visi, išskyrus ją... Ar ji priims jo pasiūlymą, kol dar „neišmušė vidurnaktis"?

Nors Sofija Beket – grafo duktė, pagiežinga pamotė pasmerkė ją tarnaitės likimui. Taigi mergina negalėjo nė svajoti, kad vieną dieną įsmuks į garsųjį ledi Bridžerton kaukių balių. Ir niekada nebūtų patikėjusi, kad ten jos lauks „princas"! Besisukdama šokių aikštelėje, švelniai apglėbta žavingo ir velniškai gražaus Benedikto Bridžertono, Sofija jaučiasi lyg karalienė. Tik ji žino, kad laikrodžiui išmušus vidurnaktį, visi kerai išsisklaidys...

Kas gi ta nepaprasta nepažįstamoji? Stebuklingą kaukių baliaus naktį sidabru pasidabinusi vizija taip apakino Benediktą, kad jis tapo abejingas bet kokiam kitų moterų žavesiui – iki tos dienos, kai jo kelyje pasipainioja viena tokia viliojanti ir keistai pažįstama gražuolė, dėvinti tarnaitės drabužius.


Romano veiksmas vyksta 19 a.pr. kurios visuomenė buvo griežtai suvaržyta galiojančių taisyklių ir normų, priimtino elgesio taisyklių bei lūkesčių, kurios būtina pateisinti. Visuomenė, kurioje galioja ne tik griežtas patriarchatas, tačiau ir luominė sistema. Šio laikotarpio centre išskiriama Bridžertonų aukštuomenės šeima, kurioje gyvena tam laikotarpiui nebūdinga meilė, šilti tarpusavio santykiai, draugiškas elgesys su tarnais ir sėkmingos, meilės kupinos santuokos. Suvokdami istorinę realybę tikriausiai suprantate, kad santuoka iš meilės tuo laikmečiu buvo retenybė, o Bridžertonų šeimos mamos tikslas ištekinti visus vaikus meilės kupinose santuokose. Nelabai realus noras tam laikmečiui, bet štai, jau du vaikai sukūrę laimingas santuokas, tad kodėl ne trečiasis?

Pirmoji ir antroji knygos siužeto prasme buvo Copy-Paste, skyrėsi tik pagrindinio herojaus lytis, tačiau visa kita buvo labai panašu, įvykiai praktiškai identiški, tad man antroji dalis skaitėsi su nuojauta, kad visa tai jau senai perskaityta. O va trečioji siužetu šiek tiek skiriasi ir visgi, originalumo čia maža. Trečioji dalis buvo praktiškai identiška pelenės pasakai. Pamenate, vaikystėje Pelenė tarnauja dviem piktoms seserims, turi pamotę ir slapta išsprunka į puotą? Net ne pasakos motyvais paremta, o identiškai, visi Pelenės motyvai, net sudėlioti tokie akcentai, kaip paslėpimas atvykus princui į namus... Beprotiška, tačiau visiška Pelenės pasakos kopija, tik paskui istorija šiek tiek keičiasi, pasipildo jau matytais ir girdėtais šios serijos motyvas - stiprus ir turtingas vyras įsimyli ir išgelbėja nekaltą mergelę. O pastaroji taip beprotiškai pamilsta jį, kad negali atsispirti. Ir paskui gyvena jie ilgai ir laimingai? Taip, ilgai ir laimingai. 


Šią dalį aš skaičiau daug lengviau, nei pirmas dvi dalis, tačiau tiek siužetas, tiek dialogai buvo nuspėjami nuo pirmojo iki pat paskutinio puslapio. Visgi, skaityti vaikystės pasaką primenantį romaną buvo smagu, buvo įdomu matyti, kaip išnarpliojama pabaiga, kad visi ilgai ir laimingai gyventų. Knygos dialogai puikiai parašyti, autorės rašymo stilius lengvas, nepainus ir įtaigus. O ko daugiau reikia lengvam skaitiniui? Man visai patiko, skaitant pavyko atjungti galvą nuo visų dienos problemų, atsipalaiduoti su neįpareigojančia meilės kupina istorija.

Patiks tiems, kurie mėgsta neįpareigojančius, lengvus skaitinius ir šeimos istorijas.
Nesitikėkite istorinių ar laikotarpį atitinkančių motyvų.


"Benediktas sustingęs lydėjo ją akimis, kol užsidarė bibliotekos durys. Suprato, kad ji nepabėgs. <...> Jis negalėjo paleisti Sofijos. Nelinksmai šypsodamasis prisiminė, kaip pabėgo JI - puikioji paslaptingoji, JI - mergina, palietusi jo širdį. <...> Bet dabar čia buvo Sofija, ir ji keistai veikė Benediktą. Jis pajuto tai, ko nejautė nuo JOS dingimo. Jam įgriso svajoti apie moterį, kuri atrodė bemaž netikra. Užtat Sofija buvo šalia, ir ji priklausys jam."
Citata, p.200

Žanras: grožinė literatūra, meilės romanai
Autorius: Julia Quinn
Originalus pavadinimas: An Offer From a Gentleman
ISBN: 9786090151495
Leidykla: Alma littera
Leidimo metai: 2022
Vertimas iš anglų kalbos: Viktorija Uzėlaitė
Formatas: 14,3 x 21,3 x 3 cm, kieti viršeliai
Puslapių: 416 p.
Pirkau: knygos.lt Galima rasti bene visuose internetiniuose knygynuose
Kaina: 13-16 Eur




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai