Beata Tiškevič "Beveidžiai". Grožinis romanas apie savęs, tokio, koks esi, priėmimą.

Vis dar skaitau ir skaitymui puikiausias laikas pastaruoju metu išpuola vaiko būrelių metu, kol laukiu užsiėmimų pabaigos, laiką skiriu knygai. Prasmingiau praleistas laikas, nei tiesiog naršant telefone. 
O šį kart į rankas nusprendžiau imti antrąją Beatos Tiškevič knygą (apie pirmą pasakojau ČIA) "Beveidžiai". Jei pirmoji knyga buvo orientuota į Beatos asmenybę, nutikimus bei asmenybės pokyčius, tai antroji - grožinės literatūros knyga su pretenzija į psichologinę ar asmeninio tobulėjimo pakraipą.

"Tikrasis beveidis yra tas, kuris atsisako to, kas bent kiek neatitinka jo aplinkos lūkesčių, ar jam numatytų scenarijų, visai tai atskiria nuo savo asmenybės - viešumoje pasirodo nupoliruotas pagal kitų norus. <..> Visą gyvenimą gyvenau kaip beveidis. Prisiplakdama prie kitų - didesnių, protingesnių už save, glausdavausi prie jų tarsi po skėčiu. Tačiau savo veido parodyti nedrįsau. <...> Iš pradžių maniau, kas jis niekam netiko, vėliau supratau, kad jis netiko man pačiai. Dėl to jį suglamžiau ir išmečiau."
Citata, p.203


Anotacija. Beatos Tiškevič naujausia knyga „Beveidžiai" – tai antroji bestselerio „Vyvenimas“ autorės knyga. Romanas „Beveidžiai“ – keturių veikėjų: Tomo, Ingos, Gerdos ir Daivos, atviras pasakojimas apie psichoterapinę kelionę, mokantis priimti ir pamilti save. Knygoje 4 nepažįstamieji susitinka grupės terapijoje ir tokiu būdu pradeda savęs pažinimo kelią. Knygoje paliečiamos šios temos: nemeilė sau, sudėtingi santykiai su tėvais, savojo „aš" paieškos, mokymasis pažinti save.

„Rašau tiems žmonėms, kurie supranta vidinio pasaulio galią ir nori ją pažinti. Šį romaną ir jo veikėjus kūriau, tikėdamasi, kad kiekvienas atras sau artimą herojų, kurio kelionė primins jų pačių kelią ir padės atrasti jame naujų vingių," – teigia Beata Tiškevič.


Pirmiausia noriu pagirti B. Tiškevič rašymo stilių - ką jau ką, bet įtaigiai ir sklandžiai rašyti autorė tikrai sugeba. Romanas skaitosi itin lengvai, gretai ir sklandžiai, netenka stabtelėti radus naujų žodžių (tokių čia nėra), nėra ir sunkiai įveikiamų ar painaus stiliaus pastraipų. Tad perskaičiau gana greit, per kelis vaiko užsiėmimus. Nors rašymo stilius man patinka, bet pabarsiu dėl knygos sprendimo - kas daro popierinio viršelio knygas? Tokios man visada asocijavosi su vienkartiniu naudojimu. Suprantu, kad greičiausiai gamtosaugos ir didesnių kaštų tikslais buvo nusirinktas kietas viršelis, tačiau bent jau laminuoti ar aptrauki kokia plastikine plėvele tikrai reikėjo. Mano knyga po vieno skaitymo jau gerokai nusitrynusi, kampai tapo balti, nes nusilupo spalva, krašteliai apsilankstė ir gerokai nusitrynė. Tokia popierinė knyga visiškai neatitinka tvarumo idėjų - juk daiktas kuriamas tam, kad tarnautų daugiau nei vieną ar su kartus. O su tokiu viršelio sprendimu... deja, spausdintas formatas bus tinkamas tik keliems skaitymams. Suprantu, kad knygą aš vežiojausi rankinėje, tačiau turiu akcentuoti, kad knygas aš labai saugau nuo pažeidimų, nusilankstymų. Problema ne mano naudojimo, o pačio knygos viršelio sprendime. Tad jei pirksite - būtinai turėkite tai galvoje.

Grįžtant prie knygos, romanas pasakoja apie keturių veikėjų Tomo, Ingos, Gerdos ir Daivos kelionę į savęs pažinimą per grupinės terapijos užsiėmimus. Kiekvienas veikėjas ateina į terapiją vedamas skirtingų tikslų ir turi visiškai skirtingas problemas, tačiau visus juos vienija gyvenimo projektavimas ir fantazijos, po kurių seka graužatis, kad tos fantazijos neatitinka realybės ir savęs pačio. Kiekvienas jų keliauja savo keliu į asmenybės priėmimą bei asmeninius pokyčius. Kiekvienas skyrelis užvadintas romano veikėjo vardu ir tame skyrelyje akcentuojama to veikėjo problema, atradimai ar praradimai. Tačiau kiekvienas skyrelis man pasirodė skurdokas, terapijos itin trumpos, jų nauda miglota - daugiau visko vyksta kai kuriems herojams susidraugavus ar išėjus į išorinį pasaulį. Apskritai skaitant knygą susidaro įspūdis, kad romanas parašytas paskubomis, abejotina ir romano pabaiga, kai bemaž visi horojai randa savo kelią ir laimingą pabaigą. Žinoma, pabaiga tik knygoje, nes toliau vyksta gyvenimas ir knygos veikėjai toliau ieškos, atras, stiprins pasitikėjimą savimi, kovos prieš visuomenės normas, gydysis praeities nuoskaudas. Ir nepaisant to, romano pabaiga pasirodė banaloka, silpna ir parašyta paskubomis...

Nepaisant to, kūrinį perskaičiau ir jis man visai patiko - protarpinis galima rasti protingų minčių ir paanalizuoti savo vaikystės traumas, pasitikėjimo stoką, neryžtingumą ar fantastines projekcijas, laukiant kol problemos pačios išsispręs ar kas nors išgelbės  nuo jų sprendimo. Tiesa sena kaip pasaulis - niekas be mūsų pačių šių problemų neišsprendžia, o nieko nekeičiant, niekas ir nesikeičia... Ir visgi, man pasirodė, kad romanas turi pretenzijų būti savipagalbos psichologine knyga, kuri skatina paieškoti savo viduje, o su kuriuo veikėju turi daugiausiai sąlyčio taškų, su kuriuo labiausiai tapatiniesi ir kurį geriausiai supranti? Net jei neanalizuosite savo vidaus (man tik šmėstelėjo mintis, bet analizės tikrai nedariau), knyga gali susiskaityti kaip grožinės literatūros kūrinys, romanas apie bjauriojo ančiuko tapimą gulbe, jei ne išore, tai bent vidumi. Sakyčiau vidutinė knyga, sužavėjo lengvai skaitomas autorės rašymo stilius, pritrūko gilumo, analizės ir mažiau skubos kūrinio puslapiuose.

Skaitykite, jei ieškote lengvo skaitinio arba atvejais, kai reikia savipagalbos pradmenų savęs paieškoms ir priėmimui. Nepatiks tiems, kurie tikisi daug įvykių, kuriems reikia gilesnių psichologinių analizių.


"Supratau, kodėl taip ilgai delsiau žengti žingsnį, kurio reikėjo... Nenorėjau nieko aukoti, nieko prarasti. Man atrodė daug lengvesnis kelias tikėtis ir laukti, o kai mano lūkesčiai neišsipildo, kaltinti dėl to kitus. Gyvenimas kainuoja. Kai į jį eini, kai su juo susiduri, kai žiūri jam į akis ir sakai: nuo šiol renkuosi tave, aš gyvensiu, tada jis tuoj pat perpus nurėžia viską, ką turėjai."
Citata, p.168

Žanras: drama, romanas
Autorius: Beata Tiškevič
ISBN: 9786090800188
Leidykla: B. Tiškevič
Leidimo metai: 2022 m.
Formatas: 13 x 21 x 1,6 cm, minkšti viršeliai
Puslapių: 208 p.
Pirkau: knygos.lt
Kaina: mokėjau 17,90 Eur




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai