Apie ricinos aliejų. Klampiausias aliejus, skirtas ne tik blakstienoms auginti.

Anksčiau labai daug eksperimentuodavau su natūraliais aliejais, gamindavau iš jų natūralius muilus, bandydavau ilgesnį laiką naudoti kūnui, plaukams ir veido odai. Apie kai kuriuos aliejus turiu bloge parengusi keletą įrašų, o šiandien noriu šiek tiek papasakoti apie ricinų aliejų, apie kurį sklando legendos: kas iš ties yra ricinų aliejus, kokia jo nauda ir kam jis tinkamas.


Aliejaus šaltinis.
Ricinos aliejus yra augalinė medžiaga, išgauna iš paprastojo ricinmedžio (Lot. Ricinus communis) sėklų. Iš Afrikos kilę ricinmedžiai paplitę Viduržemio jūros regione, Artimuosiuose ir Viduriniuose Rytuose, Indijoje. Paprastasis ricinmedis labai greit auga, labiau primena krūmą, nei medį, tačiau užauga iki 2 metrų aukščio. Dažnai sodinamas kaip dekoratyvinis augalas soduose. Ricinmedis yra nuodingas - visos augalo dalys, ypač sėklos, iš kurių spaudžiamas aliejus yra toksiškos. Tačiau išgaunant aliejų, pavojinga medžiaga (baltymas ricinas) į galutinį produktą nepatenka. 

Ricinos aliejus turi itin ilgą naudojimo istoriją, aprašytas tradicinėje Ajurvedos, Afrikos tautų medicinoje. Naudojamas ūkio reikmėms, kosmetikoje, parfumerijoje, kaip pagrindas tepamų kvepalų gamyboje. Naudojamas medicinoje, dažų, nagų lakų gamyboje, o Rytų šalyse, deginant iš ricinos aliejaus suodžių išgaunami akių dažai, vadinami kohl

Ricinos aliejus yra skaidrus aliejingas skystis su geltonu atspalviu. Šiuo metu jis dažniausiai naudojamas medicinoje, kaip priemonė viduriams laisvinti ir virškinimui gerinti. Ricinų aliejus dažnai naudojamas odos ligoms gydyti, įskaitant dermatozę, psoriazę, spuogus. Kadangi ricinos aliejuje yra ricinolio rūgšties ir kitų riebiųjų rūgščių, jis gali būti naudingas odos ir plaukų būklei gerinti.


Kuo naudingas ricinų aliejus?
Ricinų sėklose paprastai būna apie 45–50 % riebalų (aliejaus). Jo cheminė sudėtis, lyginant su kitais augaliniais aliejais, unikali. Dominuoja ricinoleino rūgštis (85–95 %), kurios nėra jokiame kitame augaliniame aliejuje. Kitos vertingos ricinų aliejaus rūgštys – oleino, linolo, stearino, palmitino, taip pat vertingieji fitosteroliai ir vitaminas E. Tai vienas klampiausių aliejų, stabilus, nelinkęs oksiduotis ir greitai gesti, dažniausiai bespalvis arba šviesiai gelsvas, neryškaus specifinio kvapo. Dėl unikalios riebalų kompozicijos alternatyvų tarp kitų aliejų jis neturi. Aliejus intensyviai drėkina odą, neleidžia išsausėti, ramina, valo ir skatina regeneraciją.

Visgi, reiktų nepamiršti, kad ricinos aliejus, jei yra geriamas laisvina vidurius, tad padeda užkietėjus viduriams ar spazmuojant. Tačiau nerekomenduojama tokiam tikslui naudoti ilgesnį laiką - didelės dozės gali sukelti stiprų viduriavimą ir pykinimą. 
Aliejus netinkamas ir nėščiosioms, nes gali sukelti priešlaikinį gimdymą, vartojant žindymo metu ricinolio rūgštis patenka į motinos pieną ir persiduoda kūdikiui.
Kadangi aliejus nėra pilnai ištirtas, nerekomenduojama ir jaunesniems, nei 18 m. asmenims. Kaip ir bet kuris aliejus, taip ir ricinų, gali sukelti alerginę reakciją, tad pirma reiktų patestuoti ant nedidelio odos ploto.


Kaip ir kur naudoti ricinų aliejų?
  1. BLAKSTIENOMS IR ANTAKIAMS AUGINTI. Periodiškai naudojamas, saikingais kiekiais aliejus padeda blakstienų ir antakių plaukelių augimui. Tačiau labai svarbu aliejų naudoti labai mažais kiekiais, ypatingų atsargumo priemonių imtis aplink akis. Aliejus labai klampus, tad patekus į akis, gali aptraukti akis, suprastėti regėjimas, o nesiimant atsargumo priemonių - ir pakenkti regėjimui. Anksčiau dažnai naudodavau blakstienoms, o šiuo metu vis pasitepu tik antakius.
  2. PLAUKŲ STIPRINIMUI IR AUGIMUI. Rekomenduojamos aliejinės ricinų kaukės, tačiau priešingai nei su kitais aliejaus, šį aliejų rekomenduojama įmasažuoti į galvos odą, šiltai palaikyti 0,5-1 val ir tuomet gerai išplauti. Reguliariai naudojant, pastebimai auga nauji plaukeliai, sustiprėja plaukai.
  3. VEIDO ODAI. Ricinos aliejus maitina, ramina ir apsaugo, tad tinkamas naudoti gydant žaizdeles ir išsausėjimus, norint nuraminti veido odą.
  4. KUNO ODAI. Reguliariai naudojant maitinama oda, suteikiamas stangrumas. Kai kurie šaltiniai teigia, kad ricinos aliejus geba mažinti strijas. Manau šis pažadas nėra labai realus, greičiausiai vizualiai strijų matosi mažiau, bet vien nuo aliejaus jos vargu ar gali dingti.
  5. NAGŲ STIPRINIMUI IR NAGŲ ODELIŲ PRIEŽIŪRAI. Kasdien nedideliu kiekiu aliejaus patepkite odeles aplink nagus ir nago plokšteles. Reguliariai naudojant aliejus apsaugo nuo išsausėjimo, tad akivaizdžiai gerėja nagų ir apynagių odelių būklė.
  6. ŽAIZDELIŲ GIJIMUI SPARTINTI. Ricinos aliejus gali padėti greičiau užgyti smulkioms žaizdelėms, vabzdžių įkandimams, nudegimams, apsaugo nuo drėgmės praradimo, tad spartina gijimo procesą.
Labai svarbu atkreipti dėmesį, kokį ricinos aliejų turite namuose. kosmetinis ricinos aliejus tinkamas tik išoriniam naudojimui, tuo tarpu natūralus ar vaistinėse parduodamas gali būti naudojamas tiek mediciniais tikslais, tiek ant odos. Pirkdama ricinos aliejų paprastai renkuosi vaistinėse arba "Aliejus" parduotuvėse, kur randu ne pigiausią, tačiau geriausios kokybės mane dominantį aliejų.


Nors ricinų aliejus turi labai daug teigiamų savybių ir naudojimo būdų (ne tik tuos kelis, kur užrašiau), tačiau stipriausias šio aliejaus efektas yra plaukams - po gimdymo, kuokštais smunkant plaukams, nuolat naudojau ricinų aliejų galvos odai ir man pavyko labai greit atsiauginti išslinkusius plaukus. Blakstienoms aliejaus jau senai nenaudoju, dėl baimės pažeisti akis, tačiau antakiams kartas nuo karto pateplioju ir vis tikiuosi, kad pavyks atsiauginti iki 2000-ųjų turėtus vešlius antakius.

Ar jūs naudojate natūralius aliejus? Ar bandėte ricinų aliejų ir svarbiausia, ar jums pasiteisino?




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai

  1. Iškart padėjo išsausėjus rankoms, užsitepus gausiai, užsimovus pirštines ir po nakties oda žymiai geresnės būklės, padeda, jei yra kokių įskilimų odoje, greitai užgydo.
    Bandžiau teptis antakius, bet pastebėjau, kad atsiranda išbėrimų šalia antakių, vis dėlto labai riebus aliejus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Girdėjau, kad ant odos ne visiems tinka - aliejus labai klampus, gali stipriai kimšti odą. Labiausiai visiems pasiteisina plaukų stiprinimui.

      Panaikinti

Rašyti komentarą