SKAITINIAI VAIKAMS. Gina Viliūnė "Smiltės ir Vėjaus kelionė po Baltijos jūrą"

Kurias knygas skaitome su vaiku, yra jo pasirinkimas. Greičiausiai dauguma šešiamečių domisi jūros pasauliu: jei prieš kokius trejus metus įdomiausi buvo pingvinai, tai pastaruoju metu mylimiausi yra ruoniai. Ir ruoniai karaliauja visur: reikia vaizdelių su plaukiančiais ruoniais, reikia daugiau sužinoti. Dar pavasarį matėme į krantą išmestą ruonį, tad nuo to karto klausimų kilo daugiau, nei aš galiu atsakyti. Susiradome vaikišką knygą apie ruonius ir pradėjome keliauti kartu su pagrindiniais herojais po Baltijos jūrą ir papildyti žinias apie mūsų jūrą, ruonius ir kitus gyvūnus.

"Iš pirmo žvilgsnio tuščias Baltijos jūros dugnas pasirodė besąs gyvas. Nors toli gražu ne visos pamatytos žuvys tiko ėsti ruoniams, bet ne viską juk ir reikia suėsti - galima tiesiog pasigrožėti. Ruoniukai smalsiai dairėsi po jūros dugną, pamiršę laiką."
Citata, p.47.


Anotacija. Pirmoji populiarių istorinių romanų rašytojos Ginos Viliūnės knyga vaikams.
Labas, mano vardas Gina, esu rašytoja ir mėgstu kurti įvairias istorijas. Parašiau šią knygą, nes man labai patinka ruoniai. Kodėl ruoniai? – paklausi tu. Prieš daugelį metų, kai mano dukros dar buvo mažos, nuvažiavome į Lietuvos jūrų muziejų, pamatėme ruonius ir įsimylėjome. Juk jie tokie smalsūs, padykę, visai kaip šuniukai, tiktai jūros. Kuo daugiau apie šiuos gyvūnus sužinojau, tuo mielesni jie man tapo. Gal ir tau ims patikti ruoniai, kai perskaitysi šią knygą?

Jos herojai – ruoniukai Smiltė ir Vėjus – gimė Jūrų muziejuje, o kiek paūgėję buvo paleisti į laisvę – Baltijos jūrą. Smiltė ir Vėjus, kaip ir vaikai, yra linksmi, draugiški ir smalsūs, tačiau ne visada klauso mamos, todėl pasimeta ir turi įveikti ilgą kelią, kol vėl randa savo šeimą. Keliaudami jie patiria daugybę nuotykių, susiduria su pavojais, susipažįsta su jūros gyventojais.

Ar žinai, kad Baltijos jūroje gyvena net trijų rūšių ruoniai ir mažiausi pasaulyje banginiai, vadinami jūrų kiaulėmis? Knygoje rasi ir daugiau įdomybių apie jūrą ir jos gyventojus.
Drauge su ruoniukais Smilte ir Vėjumi pažink Baltijos jūrą!


Pradėsiu nuo pačios knygos - parašyti tokią istoriją yra fantastiška idėja! Labai mažai į nuotykių formatą įvilktų ir kartu informatyvių knygų vaikams, kurie padėtų geriau pažinti jūros gyventojus, tiesa? Pati knyga liečia tokias įdomias temas, kaip ruoniukų atsidūrimas Jūrų muziejuje gydymo tikslais, paleidimas į laisvę, Baltijos jūros zoologinė įvairovė ir pakrančių bei šalių aspektai. Kiekvienas skyrelis pabaigoje pateikia įdomiuosius faktus apie ruonius ar kitus Baltijos jūros gyventojus. Skaitai ir sužino ne tik pats vaikas, tačiau ir pats turtingėji žiniomis.


Istorija ne tik gausiai praturtinta tikromis žiniomis, tačiau ir pagardinta nuotykių prieskoniais bei verčianti susimąstyti apie ruonių ir apskritai Baltijos jūros problemas, paieškoti daugiau informacijos apie dar nežinomus gyvūnus. Labai patiko sprendimas viršelio vidinėje pusėje įklijuoti Baltijos jūros žemėlapį ir kartu su perskaitytu skyreliu sekti, kur dabar atsidūrė knygelės herojai Smiltė ir Vėjus. Bei kiek jie nukeliavo, kol pasiekė galutinį tikslą.


Šauni istorija paaugusiems smalsučiams ir patrauklios iliustracijos, informatyvus pasakojimas ir vizualus žemėlapis buvo mus įsikęs į ruonių pasaulį. Vasaros pabaigoje apsilankę jūrų muziejuje ieškojome Smiltės ir Vėjaus, pagal kailio spalvą ieškojome berniukų ir mergaičių bei domėjomės, kas dar vyksta Baltijos jūroje ir kodėl muziejus toks svarbus ruonių populiacijos saugojimui. Manau bus įdomu nuo maždaug 5 metų amžiaus vaikams, o ribos... nors knygutė parašyta vaikišku stiliumi, tačiau ir suaugę ras kažko naujo. 


"Žmonės - keisti padarai. Jie nori visko daug turėti. Visas jūros žuvis, kuo gausesnį laukų derlių. Daugybę įvairiausių daiktų. Štai mes, ruoniai, jokių daiktų neturim ir esam laimingi. Galėtume to ir žmones pamokyti, tiesa?"
Citata, p.81.

Žanras: vaikiška literatūra
Autorius: Gina Viliūnė
ISBN: 9786094663987
Leidykla: Tyto Alba
Leidimo metai: 2021
Formatas: 14,7 x 22,1 x 1,4 cm, kieti viršeliai
Puslapių: 144 p.
Pirkau: knygos.lt, bet yra daugumoje populiariausių knygynų
Kaina: pilna kaina 4,59 Eur




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai