Julia Quinn "BRIDŽERTONAI. Romanas su ponaičiu Bridžertonu. Kolino istorija" IV knyga

Kartais gyvenime visko būna per daug ir tokiais etapais man patinka skaityti tik labai lengvo žanro knygas. Tokiais etapais norisi pasaldinti gyvenimą naiviais meilės romanais, na arba bent jau pabandyti. Bandžiau, į rankas ėmiau J.Quinn Bridžertonų ketvirtąją knygą, skirtą papasakoti Kolino istorijai.

"Kolinas visada manė, kad meilė trenkia kaip žaibas, kad vieną dieną per kokį nors pokylį sau stoviniuoji, žiovauji iš nuobodulio, kai staiga pamatai moterį, ir tą akimirką tampa aišku, kad tavo gyvenimas pasikeitė amžiams. Taip nutiko jo broliui Benediktui <...> O jam su Penelope... meilė tiesiog atsėlino. Pokyčiai vyko palengva, vangiai, ir jei tai meilė, tuomet...
Jei tai meilė, jis juk turėtų žinoti, ar ne?"
Citata, p. 256 - 257


Anotacija. BRIDŽERTONAI – tai aštuonių knygų serija, literatūros pasaulyje pradėjusi regentystės laikotarpio dramų fenomeną. Romanuose autentiškai pavaizduotas XIX amžiaus pradžios Londono aukštuomenės gyvenimas, jo užkulisiai, paliečiamos universalios temos, aktualios ir šių dienų skaitytojui. Kronikų centre – Bridžertonų šeima: aštuoni broliai ir seserys, kurie nuolat ginčijasi, svaidosi kandžiais juokeliais, tačiau vienas kitą beprotiškai myli. Kiekvienam iš jų Julia Quinn skyrė po atskirą knygą. Didžiulės sėkmės sulaukė ir Bridžertonų kronikomis paremtas Netflix serialas.

„Romanas su ponaičiu Bridžertonu" – jau ketvirtoji šios serijos knyga, kurioje turime progą iš arčiau susipažinti su dar vienu Bridžertonu – Kolinu. Nors patrauklumu jis toli gražu nenusileidžia kitiems broliams, o savo įgimtu žavesiu pakeri kiekvieno širdį, priešingai nei vyresnėliai, vis dar ieško to, kas gyvenimui suteiktų pilnatvės.
„Neabejotina pramoga."
Daily Mail

Niekam ne naujiena, kad Kolinas Bridžertonas – vienas žaviausių vyrų Londone. Penelopė Fiderington savo geriausios draugės brolį slapta dievino, regis, mažiausiai visą amžinybę. Ji stebėjo jį iš tolo pusę savo gyvenimo ir manė apie jį žinanti viską. Tad kai vieną niekuo neišsiskiriančią dieną visai atsitiktinai sužino giliausiai slėptą Kolino Bridžertono paslaptį, ji supranta, kad galbūt šį jaunuolį pažįsta ne taip gerai, kaip manė.

Kolinui Bridžertonui nusibodo būti laikomam tik žavingu plevėsa. Jis pavargo nuo garsiosios ledi Visldaun, kuri, regis, negali išleisti nė vieno savo laikraščio numerio neskyrusi jam pirmosios pastraipos. Gelbėdamasis nuo šios monotoniškos kasdienybės Kolinas vis pasprunka į svečias šalis. Grįžęs iš vienos tokių kelionių vaikinas negali suprasti, ar pasikeitė jis, ar Londono aukštuomenė, bet dabar jam daug kas atrodo kitaip, o labiausiai jį nustebina Penelopė Fiderington.


Jau kalbėdama apie pirmąsias šios serijos knygas pasakojau plačiau, tačiau trumpai pasikartosiu ir šį kart, nors veiksmas vyksta 19 a.pr. tačiau romano turinys ne visiškai atitinka to laikmečio realijas. Tuo laikotarpiu visuomenę valdė vyrai, galiojo itin griežtos taisyklės, o apie meilę bei santuoką iš meilės, greičiausiai buvo kalbama, bet tai tikrai nebuvo įprastinė santuokinių praktika. Santuoka buvo sandėris, o meilė ateidavo vėliau arba iš viso neateidavo. Nepaisant to, moterys gimdydavo vyrams vaikus, šnekučiuodavosi salonuose ir žinojo savo vietą visuomenėje. 

Romane gi autorė prisuokė apie šeimą, kuri va jau ketvirtą vaiką, kuriam taip pat tikisi meilės kupinos santuokos ir leidžia rinktis. Žinoma, kalbama apie vyrą, kuris to meto visuomenėje turėjo daugiau galios, galėjo sau leisti daugiau, nei kukliai klapsėti blakstienomis. Ir visgi, romano turinys labai aiškiai moderni 19 a. interpretacija, o greičiausiai autorė ieškojo laikotarpio, kuris skleistų romantišką senovės atmosferą ir leistų toje aplinkoje sulipdyti meilės romaną. Jei knygą ketinate skaityti tik dėl 19 a. istorinių momentų - neverta, knygoje sukurta ideologinė visuomenės santvarka gali rimtai suklaidinti.


Tačiau šioje knygoje galite tikėtis lengvai skaitomo turinio, kurio siužetas aiškus jau po gerų 20 puslapių - nuspėjamas, neįmantrus ir nepaliekantis jokio intrigos. Viskas iš ties nutiko taip, kaip tikėjausi. Bet vėlgi, jei šiuo metu norėčiau intrigos, sudėtingesnio turinio ar peno protui, tokios knygos nebūčiau pasirinkusi. Pasirinkau sąmoningai, nes tokio turinio man reikėjo. Knyga pasakoja apie trečiojo Bridžertono, vardu Kolinas meilės ir savęs paieškas. Tikriausiai man ši knyga pasirodė pati įdomiausia, nes būtent šios knygos puslapiuose narpliojama ledi Visldaun paslaptis ir atskleidžiama jos tapatybė. Jei manote, kad autorei pavyko užsukti siužetą ir sukurti intrigą, tai klystate, jau antroje Bridžertonų dalyje atspėjau kas ta ledi Visldaun, o ši dalis mano spėjimus patvirtinimo.

Tvirtai tikiu, kad tokie romanai turi savo skaitytoją, skaitytoją, kuris mėgsta šeimos istorijas ir ieško lengvo turinio. Iš Bridžertonų prieš paimant pirmą dalį į rankas tikėjausi, kad čia bus kažkas panašaus į šeimos istorijas su romantiniu prieskoniu, tačiau turiu pripažinti, kad viskas banaliau, lengviau ir suprantamiau. Ir visgi, žinau nemažai tokio žanro mėgėjų, tad jiems ir rekomenduočiau. Arba tiems, kurie šiuo metu ieško lengvo turinio, išgyvena skaitymo krizę ar norisi lengvo, šiek tiek banaloko siužeto. Kadangi įpusėjau seriją, greičiausiai perskaitysiu ir likusias, tačiau norisi akcentuoti, kad nesu sužavėta siužetu, nors giriu įtaigų, lengvą rašymo stilių ir nekomplikuotą pabaiga su "gyveno jie ilgai ir laimingai". 



"Bet tai mano darbas. Mano gyvenimo darbas. Tai viskas, ką galiu kitiems parodyti <...> Penelopė turėjo gyvenimo darbą. O jis [Kolinas] ne. <...> Penelopė - nuostabi. Kolinas apstulbo, kaip anksčiau to nesuvokė, nors matė, kad ji protinga, miela, šmaikšti ir nuovoki <...>
Ji buvo nepaprasta. O jis... Dieve aukščiausias, jis pavydėjo Penelopei."
Citata, p.286 - 287

Žanras: grožinė literatūra, meilės romanai
Autorius: Julia Quinn
Originalus pavadinimas: Romancing Mister Bridgerton
ISBN: 9786090152935
Leidykla: Alma littera
Leidimo metai: 2022
Vertimas iš anglų kalbos: Viktorija Uzėlaitė
Formatas: 14,3 x 21,3 x 3,1 cm, kieti viršeliai
Puslapių: 432 p.
Pirkau: knygos.lt Galima rasti bene visuose internetiniuose knygynuose
Kaina: 13-18 Eur




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai

  1. Aš kadangi ziurejau serialą, tai knygų taip ir nebepaemiau i rankas :) daug smagiau perskaityti, o tada serialą žiūrėti, kaip su Daisy and the Six :) knyga lb patiko

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pritariu, man taip pat smagiau pirma perskaityti, o paskui žiūrėti. Bet man atrodo, kad šios serijos nebežiūrėčiau :D

      Panaikinti

Rašyti komentarą