Albert Sanchez Pinol "Šalta oda" - filosofiniai klausimai, kai gyveni "kovok arba žūk" kasdienybėje

Gegužę teko praleisti keletą dienų su vaiku ligoninėje ir ten, apart vaiko priežiūros, nelabai buvo kas veikti. Tad skaičiau ir džiaugiausi, kad vaikų ligoninėje yra nemažas knygų pasirinkimas - bibliotekėlė, kuriame pasirinkimo yra nuo mažiausiųjų iki suaugusiųjų. Nežinau, kas tokios bibliotekėlės autorius, bet kai aš gulėjau toje pačioje ligoninėje po operacijos (o dievai, kaip senai buvau vaikas) - toks knygų skyrelis jau egzistavo. Tuo metu galvojau, kad knygų skyrius būdingas visoms ligoninėms, bet teko pagulėti labai daug skirtingų, per visą Lietuvą ir tik Klaipėdos vaikų ligoninėje toks skyrelis yra. Ar jums teko pastebėti kurioje kitoje?

Idėja labai puiki, fantastiška, nes ne visuomet spėji prigriebti savo knygą, vaikui atsibosta ta pati veikla, o iš namų atsineštos priemonės pabosta ir tuomet tokios knygutės/ žaidimai/ dėlionės gelbsti praskaidrinti vaikučių ir suaugusiųjų kasdienybę. Pagarba už šią idėją!

Per laiką perskaičiau porą knygų - tiek pat perskaitė ir sūnus, tad šiandien labai norisi pasidalinti nuomone apie tą keistesnę skaitytą, pirmąją, kurią skaičiau ir ne kartą pasinėriau į apmąstymus ir filosofinius klystkelius, kankino moraliniai, žmogaus esybės klausimai, o kartais gąsdino siužeto vingiai ar veikėjų mintys. Tad kiek seniau išleista Albert Sanchez Pinol "Šalta oda". 

"Jis atvyko į salą bėgdamas nuo teisingumo Bet tai manęs nedomino <...> Svarbu, kad atvykęs į švyturį esi priverstas tai beprotystei suteikti prasmę <...> Priešą [jis] pavertė žvėrimi, taip pakeisdamas konfliktą barbariškumu, antagonistą - plėšrūnu. Toks mąstymas buvo palaikomas jo paties miglotumo. Viską pasiglemžė kova už išgyvenimą. <...> Aš nebuvau priverstas sekti jam iš paskos. Juk tai buvo vienintelė žmogiškoji laisvė, kurią turėjau ten, švyturyje. <...> Tik vėliau tą supratau."
Citata, p.158


ANOTACIJA. Albert Sanchez Pinol pirmasis romanas buvo išleistas dvidešimt vieną kartą, išverstas į 20 pasaulio kalbų ir tapo sensacija Europos literatūriniame pasaulyje.

Sala – vos įžiūrimas taškelis žemėlapiuose. Jaunas kovotojas už Airijos nepriklausomybę turės dvylika mėnesių gyventi šioje vienišoje saloje, toli nuo civilizuoto pasaulio... Nežinia, nerimas, paslaptis, siaubas, košmarai pasitinka pagrindinį herojų nuo pirmųjų žingsnių saloje ir skaitytoją – nuo pirmųjų puslapių. Rašytojas puikiai sumaišo įvykių kortas ir neleidžia skaitytojui atsikvėpti iki paskutinio puslapio.


Tai viena iš tų knygų, kur perskaičius pavadinimą - neaišku, apie ką šita knyga. Perskaičiau anotaciją - ir vis tiek nežinau ko tikėtis, tad knygą paėmiau aklai, nes lentynėlėje šalia palatos, suaugusiems daugiau nieko nebuvo (paskui atradau kitas), o ir ieškoti nelabai buvo laiko. Knyga parašyta keista stilistika - bemaž monologu ir tai nėra pilna įtempto siužeto knyga. Knyga prasideda pagrindinio veikėjo atvykimu į salą dirbti meterologu, kurioje be jo - dar vienas gyventojas - švyturio sargas. Su mintimis ir lūkesčiais apie nuobodų darbą bei vienatvę veikėjui tenka atsisveikinti jau po pirmos nakties, kurioje susiduriama su kova už būvį, bandant išgyventi paslaptingų pabaisų antpuolį. Knygoje palaipsniui pasakojama siužeto linija, grįžtama prie pabėgimo iš civilizacijos motyvų ir ankstesnio gyvenimo aspektų, nagrinėjamos filosofinės, moralinės problemos, piešiami asmenybių porteriai.

Kadras iš filmo "Cold Skin" (2018)

Knygos siužetas gausus skirtingų linijų, pradedant siaubo, kurias skaitant kartkartėmis ir pačiai pasidaro baugoka; plėtojama romantinė (jei taip galima pavadinti) siužeto linija, virstanti į meilės trikampį, tačiau mano nuomone pagrindinės yra asmenybės analizės, pasirinkimo laisvės temos. Pagrindinė knygos filosofinė problema - kas daro būtybę gyvu žmogumi? Ir kada žmogus praranda žmogiškumą? Ar kova už būvį ištrina visas ribas? Šiai temai plėtoti skiriamas didžiausias dėmesys nuo pirmojo iki paskutinio knygos puslapio. Pagrindinis veikėjas bando ieškoti alternatyvų, samprotauja, siekdamas išsaugoti žmogiškumą keičia savo elgseną, bando žmogiškąsias savybes priskirti naktinėms pabaisoms ir sulaukia rezultatų. Iš čia kyla zoologijos problema - kokiomis savybėmis turi pasižymėti gyvybė, kad ji būtų laikoma protinga ir/ ar lygia su žmogumi? Kuo tampa žmogus, kai tas savybes praranda ir ar pabaisa netampa "žmogumi", o žmogus - pabaisa, susiformavus kovok arba mirk aplinkybėms? Nors moralinė problema lyg ir palikta antrame plane, tačiau paskutiniuose knygos puslapiuose ji tampa pagrindine ir esmine žmogaus išgyvenimui bei išlikimui žmogumi. Tad moralinė problema - ar galima santykiauti su ne žmonėmis ir kaip dėl to jaustis? Pagrindinis herojus išgyvena visą emocijų puokštę meilės trikampyje iki milžiniško sprogimo knygos pabaigoje, kai moralinė problema nebetampa klausimu, kai logiškiausias sprendimas pamirštamas vardan emocijų.

Kadras iš filmo "Cold Skin" (2018)

Knygos pabaigoje aplanko dežavu jausmas ir gyvenimo cikliškumo (atsikartojimo) siužetas - skaitytojas grąžinamas į ten, nuo kur knyga prasidėjo. Skaitytojas suklaidinamas ir lieka visiškai neaišku - ar egzistuoja žmogiška moralė? Ar žmogus tik mąstantis gyvulys? Ar potraukis yra pagrindinis poreikis? Nei viena kūrinyje iškelta problema neišsprendžiama tiesiogiai - skaitytojui paliekama daug vietos pamąstymams ir išvadų pasidarymui, šiuos klausimus perkračius per kiekvieno supratimo prizmę. Ir iš ties - knygą užverčiau jau beveik prieš mėnesį, o mintimis vis dar grįžtu prie siužeto, analizuoju, kas būtų, jei pasirinkimai būtų kitokie ir ar istorija atsikartos vėl ir vėl? Nesikeičia tik vandenyno pabaisos ir jų kraupūs, naktiniai išpuoliai... 

Knyga nepasirodė labai lengva ir tai nėra vienos dienos skaitinys. Jei sukėlė klausimų, vadinasi rašytojas iš ties pasiekė savo tikslą. Manau, kad ši knyga tikrai negali būti skaitoma atmestinai, neskirta etapams, kai norisi lengvo skaitinio ar atokvėpio minutės. Puiki, įdomi, neįprasta, keista, verčianti permąstyti, galvoti, abejoti, nusivilti ir džiaugtis. Beje, 2018 n. pagal šią knygą sukurtas filmas "Cold Skin", kurio recenzijose bemaž nuolat minima, kad filmas daug įdomesnis ir geresnis už knygą. Filmo nemačiau, bet trailer'į įkeliu - gal sudomins.


Knygą rekomenduočiau tiems, kurie mėgsta fantastiką, filosofinius klausimus ir ieško mąstyti verčiančio skaitinio. 


"Skaudžiausia buvo tai, kad iš tiesų mes nieko nepakeitėme. Priminėme žmogų, kuris stebi audrą, atsukęs nugarą į horizontą. Reikėjo tik pasisukti. Tik tiek.
Visos akys žiūri, nedaugelis jų stebi, tik kai kurios sugeba matyti."
Citata, p.148

Žanras: grožinė literatūra, fantastinė, siaubo, romanas, mokslinė fantastika
Autorius: Albert Sánchez Piñol
Originalus pavadinimas: La pell freda
ISBN: 9789955242031
Leidykla: Alma littera
Leidimo metai: 2006
Vertimas iš katalonų kalbos: Audra Mulevičiūtė
Formatas: 15 x 24 cm, kieti viršeliai
Puslapių: 208 p.
Pirkau: skolinausi iš vaikų ligoninės bibliotekėlės/ knygų lentynėlės (ačiū Dievui už tokias vietas ligonių skyriuose)
Kaina: perskaitytą šiuo metu galima įsigyti už 2-6 Eur




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai