Mano burnos ir dantų priežiūros rutina

Gegužės mėnesį aš pirmą kart gyvenime dariausi profesionalią burnos higieną ir pirmą kart suvokiau, kad visiškai nemoku prižiūrėti savo dantų, tiksliau prižiūriu juos klaidingai, ko pasekoje turiu rimtesnių besiformuojančių problemų, o jas vis prireikia lopyti ir taisyti kas kelis metus... Taigi, trisdešimt savo gyvenimo metų galvojau, kad bent jau dantis tai tikrai moku išsivalyti, bet pasirodo ir tai darau neteisingai, jau nekalbu apie kelis kitus žingsnius, kuriuos derėtų atlikti kas kartą valantis dantis ir rūpinantis jų sveikata.

Gerai, tiesą pasakius apie burnos higieną ir burnos priežiūrą rašyti neketinau, nes galbūt dauguma iš tiesų puikiai žino, kaip reiktų prižiūrėti dantis ir burnos ertmę, galiausiai žinau, kad ne visiems ši tema yra aktuali... Visgi, į gilesnes abejones nusprendžiau nesileisti - juk rašiau apie veido priežiūros rutiną, - dantys tikrai nėra mažiau svarbi kūno vieta. Galiausiai, jei man pavyko sužinoti kažką naujo, galbūt pavyks ir jums papasakoti kažką naudingo.

"Geras klausytojas dažniausiai galvoja apie ką nors kitą."
K. Hubardas




1. ŽINGSNIS
Dantų pasta ir dantų šepetėlis

Pirmąjį žingsnį žino absoliučiai visi žmonės - jau nuo pirmųjų dantukų į galvas tėvai kala, kad būtina bent du kartus per dieną dantis išsivalyti su dantų pasta ir dantų šepetėliu. Tačiau ir šiuo žingsniu aš suklupau, dariau klaidas ir pakeičiau savo nuomonę.


Pirmiausia pakalbėkime apie dantų šepetėlius - iš esmės dantų šepetėlio karpymai ar įmantrios galvutės, prabangūs šepetėliai neveikia dantų valymo. Esminis aspektas yra išsirinkti šepetėlius švelniais šereliais ir tinkamais juos judinti burnoje. Iki šiol dažniausiai naudodavau plastikinius, man labai patiko Jordan, bet jau netrukus (tik gerklė apsveiks po operacijos) pradėsiu kinietiškus bambukinius šepetėlius. Šiuo atveju norisi nepamiršti ir gamtos bei mažinti plastiko vartojimą.

Svarbiausia valantis šepetėliu nebrūžinti dantų horizontaliais judesiais juos spaudžiant. Geriausia juos valyti smulkiais sukamaisiais judesiais, bent jau taip teigia dauguma burnos higienistų. Tačiau valyti tokiais judesiais iš vidinės pusės man labai nepatogu, tad sulaukiau patarimo dėti šepetėlio galvutę ties dantenomis ir braukti link danties viršaus, tarsi šluojant. Tokiu būdu apnašos "nušluojamos" nuo danties apačios į viršų ir efektyviau pašalinamos. Tad iš esmės visi svarbiausi aspektai yra ant mechaninio darbo šepetėliu.


Anksčiau besirinkdama dantų pastas pirmenybę visuomet teikiau agresyvioms, intensyvioms ir stipriai balinančioms dantų pastoms, kurios sugebėtų suteikti baltesnę emalio išvaizdą. Tokios pastos stipraus balinimo paprastai neturi, tačiau yra agresyvesnės dantų paviršiui, dėl ko odontologai rekomenduoja rinktis kuo švelnesnes dantų pastas su atitinkamu flouro kiekiu, kurios neerzintų dantenų, nesukeltų kraujavimo ir jautrumo. Aš kol kas nesu tikra, kad noriu atsisakyti visko, kas balina dantis, nelabai, tačiau pradėjau naudoti atskiras dantų pastas rytui ir vakarui: jei rytui renkuosi intensyvesnes, balinančias ir efektyviau valančias, tai vakarui man norisi švelnesnių, raminančių, tausojančių dantenas, atkuriančių dantų emalį... Švelni vakarui, intensyvesnė dienos metui. 

2. ŽINGSNIS
Vieno danties šepetėlis

Niekas taip gerai negali išvalyti dantų kaip vieno danties šepetėlis. Jei lyginsime su įprastu, tokiu šepetėliu valome kiekvieną dantį atskirai, tad valymo kokybė ženkliai pagerėja, labai sumažėja tikimybė sutrombuoti minkštąsias apnašas į tarpudančius ir taip susikurti naujų akmenukų.


Aš ir anksčiau esu bandžiusi vieno danties šepetėlius, tačiau regis paprasčiausiai nemokėjau ir nesugebėjau jais naudotis ar tiesiog priprasti. Pasirodo šepetėlį reikia gerai prispausti prie danties ir sukamaisiais judesiais valyti vieną po kito. Viskas paprasta, tačiau iš pradžių neįprasta ir priprasti tikrai reikia. Šį mėnesį naudoju Foramen kompanijos šepetėlį ir jau spėjau priprasti, tačiau esu 100% įsitikinusi, kad prieš tai naudotas Tepe buvo šimtą kartų geresnis ir kokybiškesnis.


Tiesa, naudojant vieno danties šepetėlius aš nerimauju dėl tos pačios aplinkosaugos - kol kas mačiau tik plastikinius vieno danties šepetėlius - reiškia tas pats ilgai yrantis plastikas keliauja į vandenynus ar dirvožemį ir lieka ten labai ilgai. O gal jų tiesiog nereikia keisti tiek dažnai, kiek įprastus dantų šepetėlius?

3. ŽINGSNIS
Tarpdančių valymas

Tarpdančiai yra jautriausia burnos ertmės viena apskritai. Tarpdančiuose greičiausiai kaupiasi maisto likučiai, seilės, kurie ten genda, formuojasi akmenų pavidalu, sukelia tarpdančių, dantų ir dantenų ligas, kariesą ir ilgalaikes problemas. Todėl būtent tarpudančiams reiktų skirti itin daug dėmesio ir kruopštaus valymo. Ir čia aš esu labiausiai prasikaltusi - ne visuomet valydavau tarpdančius, o jei ir valydavau, dažnai nepakankamai gerai, netinkamai ir nepakankamai kruopščiai.


Tarpdančių valymo žingsnyje reikia nepamiršti dviejų skirtingų etapų. Aš visuomet valydavau tik vienu ar kitu būdu, ir tikrai nepakankamai gerai. Pirmiausia kiekvieną tarpdantį reiktų išvalyti specialiu tarpdančių šepetėliu. Pasak burnos higienistės, pas kurią lankiausi, skirtingo dydžio tarpdančių šepetėliai turėtų naudotis skirtingiems tarpdančiams - tarpai tarp dantų skiriasi savo dydžiu, todėl rinktis vieną dydį yra nelogiška ir netinkamas sprendimas. Deja, šiuo gyvenimo periodu aš nepriprantu įsigyti kelių skirtingų dydžių tarpdančių šepetėlių, tad kol kas naudojuosi mažiausiu dydžiu, kuris tikrai ne visuomet įlenda į kiekvieną tarpudantį mano burnoje. Šiuo metu turiu įsigijusi Foramen taprdančių šepetėlius ir jie oficialiai yra prasčiausi, ką esu bandžiusi - vienu šepetėliu aš negaliu pilnai išvalyti visų burnoje esančių tarpelių, jis susilanksto, nusidėvi ir yra tiesiog nebeįmanomas naudoti... Geresni, nors ir ne patys geriausi buvo Jordan Clinic šepetėliai, kurie laikė kiek ilgiau ir valė regis švelniau ir efektyviau. Tiesa, kalbėdama apie ilgesnį tarnavimą aš nerimauju ne tiek dėl finansinių išlaidų, kiek dėl to paties išmetamo lauk plastiko... visi iki šiol matyti tarpdančų šepetėliai buvo plastikiniai...

Tarpdančių šepetėlis pakelia apnašas nuo danties šonų ir dantenų ir nuneša jas link danties viršaus. Tačiau pilnai juos iš ten pašalinti tik tokiu šepetėliu yra neįmanoma - reikia dar vieno etapo naudojantis tarpdančių siūlu.


Tarpdančių siūlas iškelia visus maisto likučius ir apnašas iš dantų lauk į burnos ertmę ir yra lygiai toks pat nepakeičiamas, kaip dantų šepetėlis. Nei tarpdančių šepetėlis nei siūlas atskirai negali taip gerai išvalyti kaip abi šios priemonės kartu. Šiuo metu mano vonioje gyvena Jordan Everyday siūlas, tačiau man jis nepatinka. Turėdamas nuvaškuotą paviršių, vos sudrėkus nuo seilių skysta tarp pirštų ir tampa labai nepatogiu naudoti. Pats fainiausias pastaruoju metu naudotas buvo Prokudent, kuris nei slydinėjo, nei plyšinėjo ir buvo gerokai plonesnis, tikslesnis. Tai tą ir rinkčiausi sekančiam kartui ir tikriausiai nuo šiol vengsiu vaškuoto tarpdančių siūlo būtent dėl nepatogaus naudojimo.

4. ŽINGSNIS
Liežuvio ir skruostų valymas

Mes visi suvokiame, kad apnašos ir nešvarumai kaupiasi ant dantų, tarpdančiuose, tačiau retas susimąstome apie liežuvį ir skruostų vidinę pusę. Lygiai taip pat, kaip valome dantis, reiktų nepamiršti pasirūpinti ir liežuvio švara.


Tiesą sakant, kiekvieną rytą man kildavo dilema, ką reiktų daryti pirmiausia - išsivalyti dantis ar pusryčiauti ir po to valytis dantis. Dažnai išsivalydavau dantis, pusryčiaudavau ir valydavau dar kartą. Pastarąjį mėnesį tik atsikėlusi nusivalau liežuvį, o dantis jau tik po pusryčių ir stebiuosi, kaip gaiviai jaučiasi burnos ertmė! Liežuvio valymas suteikia iš tiesų didesnę švarą ir gaivą, o svarbiausia, pakanka 2-6 perbraukimų per liežuvį ir jis jau švarus! Iš esmės reguliarus liežuvio valymas labai ženkliai sumažina nemalonius burnos kvapus!

Ant plastikinių dantų šepetėlių anksčiau visuomet buvo galima rasti liežuvio valiklius, bet jie niekad nebuvo labai patogūs, o jums? Be to, mažindama plastiko vartojimą nenoriu pirkti šepetėlių vien dėl liežuvio valiklio, tad šiai dienai turiu atskirą plastikinį (ir vėl plastikas!) Foramen šepetėlį, jis nedidelis, tad pabraukyti per liežuvį tenka ilgiau, bet didžioji dalis apnašų lengvai ir patogiai nusivalo. Visgi, tikriausiai tai nėra mano galutinis liežuvio valiklis, man norisi kažko kokybiškesnio, ir šitam nusidėvėjus, būtinai paieškosiu tokio įrankio.

5. ŽINGSNIS
Burnos skalavimo skystis

Dėl burnos skalavimo skysčio odontologai iš tiesų nesutaria - antibakteriškai veikiantis skystis kai kurių nuomone reikalingas, tačiau daug daugiau jų pasisako prieš.


Burnos skalavimo skysčiai būna dviejų rūšių, bent jau aš į jas išskirčiau - tie, kurie su alkoholiu ir tiesiog siaubingai griaužia burnos gleivinę, ir su mažesniu kiekiu arba be alkoholio, kurie paprastai turi kartumo skonį. Aš nemėsgtu tų stiprių Listerinų ir visuomet ieškau lengvų alternatyvų ir visgi, galiausiai aš nesu tikra, kad burnos skalavimo skystis yra reikalingas kasdien po kiekvieno dantų valymo... Būdamas antibakterinio poveikio jis naikina ne tik žalingas bakterijas, bet ir naudingus burnos ertmei mikroorganizmus, viską iš eilės, tad gal iš ties nereiktų juo piknaudžiauti? Aš naudoju kartas nuo karto, tačiau tikrai ne kasdien. Nuotraukoje matomo Listerino aš negaliu naudoti, man jis per aštrus, o Ecodenta juodasis man labai patinka.

METŲ EIGOJE:

Kiekvienas save gerbiantis odontologas ir higienistas, kalbėdamas apie tinkamą burnos priežiūros higieną, visuomet pabrėžia, kad nepaprastai svarbu reguliariai lankytis pas atitinkamus specialistus. Kas pusmetį - burnos higienai ir kas metus - pas odontologą dantų būklės apžiūrai. Net ir kruopščiai valomi dantys gali turėti problemų, net ir labai kruopščiai prižiūrimi tarpdančiai gali turėti akmenukų, todėl specialistų nereiktų pamiršti. Tačiau taip, taisyklingai prižiūrint burnos ertmę odontologo sąskaitos turėtų labai ženkliai sumažėti. Per pastarąjį mėnesį su visais šiais sudėliotais iki galo aspektais, aš jaučiu, kad ir dantys, tarpdančiai, dantenos jaučiasi sveikesni, švaresni, burnos kvapas malonesnis ir išlieka gaivesnis ilgesnį laiką. Tad manyčiau šią burnos higienos rutiną pasiliksiu - nors ir sugaištu daugiau laiko nei įprastai, bet rezultatai atperka viską.




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Jūsų komentaras - geriausias atlygis ir didžiausia motyvacija!

Komentarai

  1. Labai geras ir naudingas įrašas, ačiū, kad pasidalinai savo patirtimi. Aš taip pat prieš kelias dienas atlikau burnos higieną pirmą kartą ir, deja, turiu sau pripažinti ir kad irgi maždaug per 30 metų neteisingai prižiūrėjau dantis, atrodė, užtenka "pabrūžuoti" dantų šepetėliu ir bus gerai... :( Pasirodo, per stipriai "darbavausi" šepetėliu, jie buvo per šiurkštūs :( Bandysiu taisytis ir skirti daugiau laiko dantų priežiūrai. Taip pat labai sumažinau vartojamų cukrų kiekį.
    Beje, vaistinėje mačiau ir guminių (ar silikoninių) tarpdančių šepetėlių - įdomu, kaip jie? Labai nemėgstu tarpd.šepetėlių ar siūlo, nes mano dantys "susigrūdę", tad juos naudoti tikrai nėra malonu, o reikia.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už komentarą :) Iš ties labai daug nežinome, remiamės klaidinga patirtimi ir tik gavę informacijos suvokiame, kad darėme neteisingai. Aš nevartoju pridėtinio cukraus, tiksliau esu ženkliai sumažinusi, bet mano bėda didžioji buvo būtent netinkama tarpdančių priežiūra.
      Mano dantys apačioje irgi susigrūdę, sulipę vienas ant kito, pradžioje tikrai nemalonu nei siūlas, nei šepetėliai, bet per laiką įpranti ir ateina geras švaresnės burnos pojūčio jausmas. Naudoju mažiausius šepetėlius apačioje ir ploniausią siūlą, kad tilptų - jeigu tarpdančiai nėra netaisyklingai užplombuoti (turiu tokią vieną plombą, kurią būtinai reikės pakeisti), tikrai tilps siūlas ir mažiausias šepetėlis - tas tarpelis yra, tiesiog mums jo nesimato. Ir tame mažame tarpelyje tikrai kaupiasi maisto ir seilių likučiai, tad susikaupi, suvoki kad reikia ir bandai :)
      Bandžiau silikoninius, man jie nevalo taip gerai, kaip tie paprasti, prasčiau išima likučius ir apnašas, nes turi tik vienos-dviejų krypčių plaukelius, o ne pilnai ratu, kaip kad įprasti :)
      Sėkmės, tikrai pavyks susiformuoti taisyklingus dantų priežiūros įgudžius, kai jau turite ir profesionalo komentarus. O jau kai įpranti, viskas labai paprasta ir savaime įprasta ;)

      Panaikinti

Rašyti komentarą