Fredrik Bachman "Gyveno kartą Uvė" - vieno žmogaus istorija apie gyvenimą, vienatvę su skandinaviško humoro prieskoniais.

Pagaliau šiek tiek apie knygas. Aš skaitau lėtai ir knygos skaitymas man vis dar yra prabanga, tačiau labai tikiuosi, kad šie metai bus kitokie skaitymo atžvilgiu, tikiuosi, kad pavyks persidėlioti savo laiką ir dažniau rasti bent pusvalandį knygai. Kol kas skaityti dažnai neišeina, bet prisėdusi skaityti suprantu, kaip aš to pasiilgau ir kaip greit skaitoma istorija įtraukia į save... Jau pradėjau šviežią knygą, gautą  dovanų, tik kol galvoje vis dar šviežios mintys apie pabaigtą, noriu pasidalinti įspūdžiais apie nesenai pabaigtą F. Bachman "Gyveno kartą Uvė".

"Žmogus turi atlikti tam tikrą funkciją, tokia jo nuomonė. Jis pats visada ir buvo išskirtinai funkcionalus, niekas nenuginčys. Jis įvykdė viską, ką visuomenė jam liepė. Dirbo, niekada nesirgo, vedė, grąžino paskolą, mokėjo mokesčius, darė, kaip priklauso, važinėjo padoria mašina. Ir kaip visuomenė jam atsidėkojo? Ogi užėjo į kabinetą ir pasakė, kad eitų namo, štai ko iš jos Uvė sulaukė.
 Ir taip vieną pirmadienį nebeliko jo funkcijos."
Citata, p.254,


Anotacija. Uvei 59-eri. Žmonės jį laiko senu bambekliu ir „piktu kaimynu iš pragaro". Bet Uvė kitos nuomonės: jei žmogus nevaikšto su kvaila šypsena, tai dar nereiškia, kad jis yra piktas.

Labiau už viską Uvei patinka tvarka ir pastovumas – kai niekas nesikeičia ir visi laikosi nusistovėjusių taisyklių. Todėl visą gyvenimą jis vairuoja tik SAAB markės automobilius ir kiekvieną rytą pradeda tikrindamas kvartalą: apeina aplinkines gatves, sustato į vietą paliktus dviračius, apžiūri, ar kaimynai tinkamai rūšiuoja atliekas. Ir visai nesvarbu, kad jau keleri metai, kai jis nebe bendrijos pirmininkas. Kas nors juk turi rūpintis tvarka!

Uvės gyvenimas ramiai teka pagal griežtai nusibrėžtą planą. Kol vieną lapkričio rytą jis... sulaukia naujų kaimynų. Šie įsikelia su didžiausiu triukšmu ir net aplanksto Uvės pašto dėžutę – mat naujasis kaimynas nemoka važiuoti atbulas su priekaba. Ką jau kalbėti, kad kvartale apskritai draudžiamas eismas! Negana to, kieme įjunksta lankytis nususęs katinas apkandžiota ausimi...

Netikėti įvykiai ir neprašyti dvikojai bei keturkojai įsibrovėliai pradeda versti vyro gyvenimą aukštyn kojom, ir pamažu ima aiškėti, kad už pavyzdingai nešiojamos bambeklio ir pagiežingo pedanto kaukės slepiasi kitas Uvė bei niekam nežinoma jo istorija.

Uvės ir visos jo prižiūrimos sublokuotų namų bendrijos gyvenime prasideda didelės permainos...

Tai labai šilta knyga, kuri ir prajuokins, ir sugraudins.
Su meile ir puikiu skandinavišku humoru papasakota labai tikroviška istorija apie nepaprastai mielą bambeklį, kurio neįmanoma neįsimylėti, privers susimąstyti apie mus pačius – mūsų vienatvę, draugystes, meilę.


Pirmuosius knygos puslapius greičiausiai skaičiau lėčiausiai vis bandydama suprasti kodėl tiek daug pagyrų ši knyga gauna? Tačiau labai greit mintys pagavo savotišką skandinavišką humorą ir juokiausi kartu su knygos puslapių kuriozais, nutinkančiais pagrindiniam veikėjui. Istorijai palaipsniui platėjant, mano akys vis prisitvenkdavo ašarų - gailesčio, liūdesio ir nuoširdžios užuojautos ašarų. 

Ši knyga pasakoja apie vieną žmogų ir jo gyvenimą. Uvė pirmaisiais knygos skyriais piešiamas kaip senas bambeklis, ieškantis smulkmenų, kurios neatitinka bendrijos taisykles: kas rytą pereidamas kvartalą, tikrindamas, kaip rūšiuojamos atliekos, ar niekas nepalieka transporto priemonių, ar užrakina sandėliukus ir t.t. Atrodytų bereikšmis darbas, tačiau jis Uvei leidžia pasijausti bendruomenės dalimi, bendruomenės, nuo kurios atitolo netekus didžiosios gyvenimo meilės - žmonos. Man labai patinka šalia dabarties įvykių pasakojama Uvės jaunystės, pažinties su Sonja skyriai, kurie ne tik nuostabiai organiškai įsilieja į ką tik baigtą dabarties pasakojimą, tačiau ir leidžia suvokti Uvės metamorfozę ir visus tuos nutikimus, kurie suformavo bambeklio asmenybę. 

Uvė vienas iš tų žmonių, kurie viską tiksliai pamatuoja apčiuopiamais matais, griežtai laikosi visuomenės taisyklių ir tiki, kad viskas turi paskirtį bei naudą. Uvės pasaulis matuojamas kruopščiai paskaičiuotais veiksmais ir griežta rutina. Tačiau viskas apsiverčia aukštyn kojomis netikėto susitikimo su naujų kaimynų šeima metu. Jauna moteris knygos puslapiuose regis visuomet, lyg netyčia atiduria vietoje ir laiku, sukliudydama planus nusižudyti, sugebėdama išprašyti Uvės, kitų kaimynų nurašyto kaip nedraugiško, pagalbos. Parnavė kuria gyvenamųjų namų bendruomenės ryšius iš naujo, ryšius, kuriuos anksčiau palaikė Uvės žmona. Nepastebimai naujoji kaimynė įtraukia Uvę į savo gyvenimą, tarsi grąžintų pensininkui taip trūkstamas gyvenimo spalvas.

Nors knygoje nevengiama įžeidžiančių žodžių, tačiau iš Uvės lūpų jie skamba labiau kaip apibūdinimas, nei įžeidimas. Kiekvienam veikėjui Uvė turi sugalvojęs ir priklijavęs savotišką pravardę - etiketę, kuri dažniausiai nusako žmogaus gebėjimus, kartais išvaizdos savybes ar būseną, kaip pavyzdžiui snobas, blondinė liurbė, nėščioji asilė, nevėkšla, baltmarškiniai ir pan. Labai humaniškai pažvelgta į homoseksualizmo temą, nors rašytojas ir nevengė į pagrindinio herojaus lūpas dėti tokius žodžius kaip "žydras", tačiau kaip kitaip su pagrindiniu veikėju? Knygoje galima rasti ir užuominų į reinkarnacijos temą, žinoma, greičiausiai viskas priklauso nuo požiūrio ir noro žvelgti į smulkias detales. 

Knyga tiesiog nuostabus, lengvai skaitomas, puikiai išverstas romanas apie senyvą žmogų, praradusį gyvenimo prasmę, apie vienatvę ir savitą požiūrį į gyvenimą. Romanas apie bendruomenę ir gebėjimą visiškai skirtingiems individams tapti aktyvia tos bendruomenės dalimi. Tačiau svarbiausia, ši knyga apie visas gyvenimo spalvas. Kai norisi skanaus juoko ir graudaus liūdesio ašarų.


"Uvei nebuvo paslaptis, kad jos draugai stebėjosi, ko ji už jo tekėjo. <...> Žmonės sakydavo, kas jis pagiežingas <...> jį dar vadino "užsidariusiu" <...>
Jis buvo juoda ir balta.
O ji - spalvos. Visos jo spalvos."
Citata, p.42-43

"Nes žmonės sakydavo, kad Uvei pasaulis tėra juodas ir baltas. O ji - tai spalvos. Visos Uvės spalvos."
Citata p.51

Žanras: grožinė literatūra, romanas
Autorius: Fredrik Bachman
Originalus pavadinimas: En Man Som Heter Ove
ISBN: 9786090112977
Leidykla: Alma littera
Leidimo metai: 2021
Vertimas iš švedų kalbos: Raimonda Jonkutė
Formatas: 15 x 24 x 2,8 cm, kieti viršeliai
Puslapių: 328 p.
Pirkau: knygos.lt, galima rasti bene visuose internetiniuose knygynuose
Kaina: pilna kaina 13,79 Eur, šiuo metu bene visur galima rasti už maždaug 9 Eur




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai

  1. Koks gražus ir gardus knygos aprašymas, vylioja skaityti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, komentaras širdį glosto. O knyga iš ties puiki žemiškų emocijų ir gardaus juoko pasiilgusiems :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą