Katherine May "Žiemojimas. Kaip priimti natūralius gyvenimo pokyčius" - knyga apie žiemojimo periodus visiems, kurie žiemojo

Šį kart mano skaitiniuose rimtesnė knyga, kuriai prireikė kelių mėnesių baigti, tačiau perskaičiusi jaučiuosi įgavusi išminties, supratimo ir pasipildžiusi naujomis žiniomis. Knyga apie žiemojimo periodus skaitėsi lėtai, tačiau kartu tai buvo knyga, kurioje kiekviena pastraipa privertė sustoti, suteikė gylio, suvokimo ir palengvėjimo.

"Visi mes kartais žiemojame, kai kurie iš mūsų žiemojame dažnai. Žiema yra šaltasis sezonas. Gyvenime tai yra pūdymavimo periodas, kai esi atkirstas nuo pasaulio, jautiesi atstumtas, paliktas užribyje, tau trukdoma judėti į priekį arba esu nusviedžiamas į pašaliečio vaidmenį. <...> nesvarbu, kaip ateina žiema, paprastai mes jos netrokštame savo noru <...> mums patinka įsivaizduoti, jog gyvenimas gali būti neišvengiama vasara <...  Bet gyvenimas toks nebūna."
Citata p.19 - 20 


Anotacija. Kiekvienas knygos sakinys gydo kaip pats žiemos sezonas... Išties graži knyga. – Elizabeth Gilbert, bestselerio „Valgyk, melskis, mylėk“ autorė

Knygoje „Žiemojimas“ Katherine May pasakoja apie savo kelionę per žiemą, kuri prasidėjo netikėta jos šeimos nario liga ir panardino į neužtikrintumo bei atskirties laiką. Tada, kai gyvenimas, rodos, visiškai užšaldavo, Katherine rasdavo jėgų ir įkvėpimo neįtikėtinose kitų žmonių žiemojimo patirtyse bei nepaprastuose pokyčiuose, kurių gamta imasi norėdama išgyventi šaltį.

„Žiemojimas“ – požiūrį keičiantys memuarai, mokantys mus pasisemti galių iš gamtos pasaulio ir pasitikti savo pačių gyvenimo žiemas.

KATHERINE MAY yra grožinės literatūros ir memuarų rašytoja. Naujausi jos kūriniai – „The Whitstable High Tide Swimming Club“ ir memuarų knyga „The Electricity of Every Living Thing“. Rašytojos karjerą ji pradėjo būdama Teito muziejaus (Tate Britain) rašytoja rezidentė ir iki šiol buvo Kenterberio Christ Church universiteto Kūrybinio rašymo studijų programos direktorė. Ji gyvena Vitstablyje su savo vyru ir sūnumi, mėgsta plaukioti jūroje bei ilgus pasivaikščiojimus.


Gražus, švelnus tamsiojo gyvenimo sezono ir galiausiai pasirodančios šviesos tyrinėjimas. – Raynor Winn, rašytoja

Puiki knyga... K. May yra įžvalgi liūdesio stebėtoja. – New York Times

Gilios vienatvės ir transformacijos meditacija... Giedras tamsaus sezono atsiminimas. – Kirkus

Nuoširdi ir giliai užjaučianti knyga... Autorė įrodo, kokia malonė yra paleisti, atsitraukti ir duoti sau laiko išgyti tamsoje... K. May yra sumani stebėtoja, o jos kalba – tvirta, sąžininga ir tiksli, pagaunanti ramiuose mūsų kraštovaizdžiuose slypinčią esmę, grožį ir jėgą. – Wall Street Journal

Daryti tai, kas visiškai nemadinga, – sulėtinti tempą, leisti sau turėti daugiau laisvo laiko, gerai išsimiegoti, ilsėtis – dabar atrodo radikalu, bet tai būtina. Visi esame priėję kryžkelę, pažįstame metą, kai turime išsinerti iš senos odos. Jeigu tai padarysite, apnuoginsite visas skausmingas nervų šakneles ir jausitės kaip be odos, jums reikės kurį laiką pasirūpinti savimi. Jeigu to nepadarysite, tuomet jūsų senoji oda surambės. Tai vienas svarbiausių jūsų gyvenimo pasirinkimų. – Katherine May


Pirmiausia tikriausiai labiausiai nustebau dėl knygos pavadinimo ir tikėjausi romano ar fantastikos, bet tiesa ta, kad knyga buvo visiškai ne tai, ko tikėjausi. Tiesa, ta, kad knygoje aprašomi autorės prisiminimai apie jos žiemojimo periodą susirgus šeimos nariui. Simboliška, bet autorės žiemojimas sutampa su tikrosios žiemos mėnesiais - knyga suskirstyta skyriais mėnesiui nuo rugsėjo iki kovo pabaigos; kiekvienas mėnuo dar turi nedidelius poskyrius, o kiekviename jų dar atskirtos atskiros dalys be pavadinimų.

Skaitydami pirmąsias mano mintis tikriausiai jau supratote, kad žiemojimas nėra tas pats, kas žiemos praleidimas, laukiant pavasario. Na ir taip, ir ne vienu metu, nes iš esmės žiemojimą autorė aprašo kaip emocinę būseną, simboliškai atitinkančią žiemos periodą. Būseną, kai jaučiamės liūdni, vieniši, prislėgti, negalime priimti gyvenimo nutikimų, kurie neigiamai paveikia mūsų emocinę sveikatą. Žiemojimas man regis labai tinkamas terminas tai būsenai - niekad pati nebūčiau sugalvojusi savo liūdesio ar gyvenimo bloguosius etapus pavadinti žiemojimu, tačiau perskaičiusi knygą sutinku, kad geresnio termino tam ir negali būti. Tais etapais bandome atgauti save, išgyventi, išbūti, išlaukti šviesesnio etapo, iš kažko semtis įkvėpimo žiemai išgyventi iki atlydžio ir ateinančio pavasario.

Ši knyga skaitosi labai lėtai - bemaž kiekvienoje pastraipoje sustodavau pagalvoti ir iš ties rasdavau daug panašumų su savo žiemomis. Šią knygą pradėjau skaityti vieno iš savo žiemos etapo metu ir jaučiau, kaip kiekvienas sakinys, kiekviena pastraipa gydo ir padeda suvokti - tie etapai nutinka kiekvienam. Autorė žiemojimo mėnesiais pateikia krūvą pavydžių, pradedant nuo literatūros, natūralaus gamtos ciklo, augalų ir gyvūnų, pirmiausia pasakodama ir pateikdama suvokimą, kad žiema neišvengiama, ji natūralus gyvenimo ciklo procesas. Natūralius gyvenimo procesus reikia priimti, išbūti, išjausti - priešintis jiems paprasčiausiai beprasmiška. Galiausiai autorė pateikia pavyzdžių, kaip ji bando išgyventi žiemą, ieško metodų, kurie padėtų grąžinti gyvenimo pilnatvę.

Knyga nuostabi. Rekomenduočiau ją skaityti savo žiemojimo metu - po netekčių, liūdesio etapu, metu, kai reikia sulėtinti tempą, skirti sau daugiau laisvo laiko. "Žiemojimas" ne tik padės pasisemti skirtingų patirčių žiemai išgyventi, papildys žinias, padės drąsiau patikti iš išgyventi savo žiemą.


"Dažnai atrodo, kad lengviau yra likti žiemoti, pasislėpus savo lizde, kur neužgriebia saulės spinduliai. Tačiau esame drąsūs, ir mūsų laukia naujas pasaulis, mirgantis ir žalias, gyvas, plakantis sparnais. <...> Mes, kurie peržiemojome, kai ko išmokome. Išdainuojame tai kaip paukščiai. Savo balsais užpildome orą."
Citata, p.233

Žanras: tikros istorijos, prisiminimai, memuarai
Autorius: Katherine May
Originalus pavadinimas: Wintering
ISBN: 9786090147917
Leidykla: Alma littera
Leidimo metai: 2021
Vertimas iš anglų kalbos:  Rūta Šiugždinytė
Formatas: 14,3 x 21,3 x 2,2 cm, kieti viršeliai
Puslapių: 240 p.
Pirkau: gavau dovanų. Galima rasti bene visuose internetiniuose knygynuose
Kaina: 15,98 Eur




Ačiū, kad skaitote,
Gėlėta kosmetinė

Komentarai